ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

អែម​ណាស់​! ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង អាហារ​ពេញ​និយម​សម្រាប់​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ដែល​មក​លេង​កម្សាន្ត​នៅ​ភ្នំ​ឧត្តុង្គ

3 ឆ្នាំ មុន
  • កណ្តាល

គ្រាន់តែ​ពោល​ដល់​ពាក្យ​ថា «​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង​» គឺ​ស្រក់ទឹកមាត់​បាត់​ទៅ​ហើយ​។ សំខាន់​រសជាតិ​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង គឺ​ពិតជា​មិនធម្មតា​នោះ​ទេ ហេតុ​ដូច្នេះ​ហើយ​ទើប​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ទាំង​ខ្មែរ និង​បរទេស ទៅ​កម្សាន្ត​នៅ​ភ្នំ​ព្រះរាជ​ទ្រព្យ ឬ​ភ្នំ​ឧត្តុង្គ ដែល​ជា​

ខេត្តកណ្តាល​ ៖ គ្រាន់តែ​ពោល​ដល់​ពាក្យ​ថា «​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង​» គឺ​ស្រក់ទឹកមាត់​បាត់​ទៅ​ហើយ​។ សំខាន់​រសជាតិ​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង គឺ​ពិតជា​មិនធម្មតា​នោះ​ទេ ហេតុ​ដូច្នេះ​ហើយ​ទើប​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ទាំង​ខ្មែរ និង​បរទេស ទៅ​កម្សាន្ត​នៅ​ភ្នំ​ព្រះរាជ​ទ្រព្យ ឬ​ភ្នំ​ឧត្តុង្គ ដែល​ជា​រមណីយដ្ឋាន​ទេសចរណ៍​បែប​ប្រវត្តិសាស្ត្រ​មួយ​របស់​កម្ពុជា តែងតែ​ជាវ «​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង​» មក​ទទួលទាន​។

អ្នកស្រី ណៃ ពិសី ដែល​ជា​អ្នកលក់​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង ស្ថិត​នៅ​តំបន់​ភ្នំ​ព្រះរាជ​ទ្រព្យ ឬ​ភ្នំ​ឧត្តុង្គ នៃ​ស្រុក​ពញ្ញាឮ ខេត្តកណ្តាល បាន​ប្រាប់​សារព័ត៌មាន​កោះសន្តិភាព​ថា ការ​ប្រកប​របប​លក់ «​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង​» គឺ​អ្នកស្រី​ទើបតែ​ចាប់ផ្តើម​លក់ដូរ​ក្នុង​រយៈពេល​ពីរ​ទៅ​បី​ខែ​នេះ​តែ​ប៉ុណ្ណោះ តែ​គាត់​ទទួល​បានការ​គាំទ្រ​យ៉ាង​ខ្លាំង​ពី​សំណាក់​ភ្លៀវ​ទេសចរ​ដែល​បាន​មក​លេង​កម្សាន្ត​នៅ​រមណីយដ្ឋាន​ទេសចរណ៍​បែប​ប្រវត្តិសាស្ត្រ​មួយ​នេះ​។

ពិសី បាន​ពោល​បន្ត​ថា កាលពី​ដំបូង គាត់​លក់​តែ​នំ​នេ​ក​បន្តិច​ប​ន្ទួ​ច​ប៉ុណ្ណោះ ដូច​ជា នំ​ជើង​ឆ្នាំង នំ​ខ្មួញ និង​នំក្រៀប​ជាដើម​។ ប៉ុន្តែ​ក្រោយមក ដោយ​មើលឃើញ​ថា «​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង​» ជា​មុខម្ហូប​ដែល​ពេញ​និយម ទើប​អ្នកស្រី​បាន​សម្រេច​ធ្វើការ​លក់ «​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង​» បន្ថែម​ទៀត ដើម្បី​រក​ចំណូល​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព​ឱ្យ​កាន់តែ​ប្រសើរ​ឡើង​។

ជា​ការ​ពិត អ្នកស្រី ណៃ ពិសី លក់ដាច់​ខ្លាំង​ណាស់​ពី​មួយ​ថ្ងៃ​ទៅ​មួយ​ថ្ងៃ ជា​ពិសេស​រាល់ថ្ងៃ​ចុង​ស​ប្តា​ហ៍​តែ​ម្តង ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង ដែល​គាត់​លក់​មួយ​ថ្ងៃ​បាន​រហូត​ដល់ ៣០០​ស្នូក​ឯណោះ​។ ពោល​ប្រាប់​មក​កាន់​អ្នក​យក​ព័ត៌មាន​បណ្តើរ ឆ្លៀត​លក់ដូរ​បណ្តើរ និង​ដៃ​លុ​ញ​នំ​ខ្មួញ​បណ្តើរ អ្នកស្រី ណៃ ពិសី ពោល​រៀប​រាប់​ដោយ​ទឹកមុខ​ញញឹម​ថា សម្រាប់​ប្រភេទ​នំ​ខ្មួញ​វិញ គឺ​គាត់​លក់​នំ​ប្រភេទ​នេះ​អស់​រយៈពេល​១០​ឆ្នាំ​មក​ហើយ រីឯ​ការ​លក់​ឆា​គ្រឿង​ខ្យង និង​ក្តាម ទើបតែ​លក់​បាន​ក្នុង​រយៈពេល​ថ្មី​ៗ​នេះ​ប៉ុ​ណ្តោះ​។

ស្ត្រី​វ័យក្មេង​ស្រអែម​ស្រស់​រូប​នេះ​បាន​បន្ត​ថា ការ​លក់​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង និង​ឆា​គ្រឿង​ខ្យង​មួយ​ថ្ងៃ គាត់​អាច​រកបាន​កម្រៃ​ប្រមាណ​ជា ៣០​ម៉ឺន ចំណែក​ការ​លក់​នំ​នេ​ក គាត់​លក់​បាន​ប្រហែលជា​១០​ម៉ឺន​រៀល ដូច​ច្នេះ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ចុង​ស​ប្តា​ហ៍ និង​ថ្ងៃ​បុណ្យ​ទាន​ផ្សេង​ៗ គាត់​រក​ចំណូល​បាន​ចន្លោះ​ពី ៣០​ម៉ឺន ទៅ​៤០​ម៉ឺន​រៀល​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​។

ស្ត្រី​វ័យ​៣០​រូប​នេះ ពិតជា​មាន​ភាព​ជឿជាក់​លើ​មុខ​របប​ថ្មី​របស់​គាត់ ពីព្រោះ​ការ​លក់​ពី​មួយ​ថ្ងៃ​ទៅ​មួយ​ថ្ងៃ​ចេះ​តែ​មានការ​កើន​ឡើងជា​ហូរហែ បងស្រី ពិសី ក៏​បាន​ប្រាប់​ពី​វិធី​ក្នុង​ការ​ធ្វើការ​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង ឲ្យ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ដោយ​គ្រឿងផ្សំ​មាន​ដូច​ជា ៖ ក្តាម ពង​ទា ស្លឹក​ខ្ទឹម រួម​ជាមួយ​អំបិល ហើយនឹង​ម្សៅ​ស៊ុប​។ បង​ពិសី មិន​ដាក់​ស្ករ​.​ស​ឡើយ ប្រ​សិន​ប្រើ​ស្ករ​.​ស​នោះ នាំ​ឲ្យ​រសជាតិ​នៃ​ក្តាម​អាំង​មាន​រស​ជាតិ​មិន​ឆ្ងាញ់ និង​អ្នក​ទទួលទាន​ងាយ​នឹង​ធុញ ឬ​ទ្រ​លាន់​ជាមួយ​វា ចំណុច​ពិសេស​នេះ​ហើយ ធ្វើ​ឲ្យ​ការ​លក់ដូរ​របស់​បងស្រី​ចេះ​មានការ​កើនឡើង ដោយសារ​តែ​រូបមន្ត​គ្រឿង​បង្កើត​ជា​រសជាតិ​ជាប់មាត់​ជាប់ចិត្ត ក្រោយ​ពេល​ទទួលទាន​វា​នោះ​។

នា​ពេល​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ អ្នកស្រី ពិតជា​មមាញឹក​ជាមួយនឹង​ការងារ​របស់​គាត់ ដោយ​គាត់​លក់​តាំងពី​ព្រឹក​ព្រលឹម​ស្រាង​ៗ រហូត​ដល់​ថ្ងៃបាក់រសៀល​ឯណោះ​។ ជា​ទូទៅ ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង ១០​ស្នូក មាន​តម្លៃ ១០ ០០០​រៀល ប៉ុន្តែ​បើ​ភ្ញៀវ​ទិញ​ច្រើន គាត់​គិត​តម្លៃ​ពិសេស​ជូន ឬ​អាច​ថែម​ក្តាម​លើស​បាន​ខ្លះ​ៗ ចំណែក​ក្តាម​ឆា​គ្រឿង និង​ខ្យង​មួយ​ចាន​តម្លៃ​មួយ​១០០០០​រៀល​។

ក្រៅពី​ភ្ញៀវ​ធម្មតា ក៏​មាន​ភ្ញៀវ​បរទេស​ទិញ​ជា​ហូរហែ​ផង​ដែរ គាត់​បាន​បន្ត​ថា ភាគច្រើន​ភ្ញៀ​ង​បរទេស​​ចូល​ចិត្ត​ខ្លាញ់​ក្តាម ពីព្រោះ​វា​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ និង​ចំណុច​ពិសេស​គឺ​គួរ​ឲ្យ​ទាក់ទាញ​។

ពិត​ណាស់​របរ​នៃ​ការ​លក់ ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង គឺ​ទទួល​បានការ​គាំទ្រ​ពី​អ្នក​បរិភោគ និង​បណ្តាជន​បរទេស​។ អា​ជីករ ដែល​លក់​ខ្លាញ់​ក្តាម​អាំង ពិតជា​សប្បាយ​រីករាយ​ជាមួយ​ការងារ​របស់​គាត់ ដោយ​មុខរបរ​សុច​រឹត​មួយ​នេះ ជួយ​ឱ្យ​គាត់​បាន​ចំណូល​សម្រាប់​គ្រួសារ និង​ចេះ​តែ​មាន​ភាព​រីក​ចម្រើន​ពី​មួយ​ទៅ​មួយ​ថ្ងៃ​៕ ដោយ៖ លីហួ គីមឆាយ

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ