ខេត្តមណ្ឌលគិរី ៖ ភ្ញៀវទេសចរជាតិនៅពេលទៅកម្សាន្តនៅខេត្តមណ្ឌលគិរីតែងតែប្រាថ្នាចង់ក្រេបរសជាតិស្រាពាងរបស់បងប្អូនជនជាតិភាគតិច ។ នៅពេលបានក្រេបហើយគេពិតជាមិនអាចបំភ្លេចបានរសជាតិឆ្ងាញ់ដ៏វិសេសវិសាលរបស់ស្រាពាង ។
តើបងប្អូនជនជាតិភាគតិចមានវិធីសាស្ត្របែបណាក្នុងការផលិតស្រាពាង ?
ក្នុងការបិតស្រាពាងឱ្យមានរសជាតិឆ្ងាញ់ពិសា គេរៀបចំជាបួនដំណាក់កាល ។ ដំណាក់កាលទី១របៀបធ្វើមេត្រប៉ែ ៖ មុនដំបូងបុរសអ្នកភូមិបបួលគ្នាទៅរកកោសសម្បកឈើ និងមើមឈើដែលមានរសជាតិល្វីងតិចៗ និងជូរផ្អែម មានពណ៌លឿង ។ មើម និងដើមទាំងនោះកម្រមានដុះណាស់ វាមានដុះតែនៅព្រៃជ្រៅ ។ ពេលពួកគាត់ដើររកជួបប្រទះហើយ ក៏កោសសម្បកឈើស្រទាប់ទី១ចោល រួចចាប់ផ្តើមកោសសម្បកទី២វេចខ្ចប់ទុកដោយឡែក ។ ពេលមកដល់ផ្ទះពួកគាត់ឱ្យប្រពន្ធ ឬកូនភ្លក់រសជាតិ សម្បកឈើដោយបៀមក្នុងមាត់ រួចខ្ជាក់ចោល។ បន្ទាប់មកគេយកសម្បកឈើហាលឱ្យស្ងួត ដើម្បីឱ្យជ្រាបជ័រចូលក្នុងសម្បកវិញ ។ ពេលហាលស្ងួតបន្តិចហើយ គេយកសម្បកឈើទៅបុកឱ្យម៉ដ្ឋប្រហាក់ប្រហែលម្សៅមី ឬឱ្យនៅគ្រើមតិចៗតាមទម្លាប់មនុស្សឧស្សាហ៍ ។
ពេលបុករួចរាល់ហើយ គេយកទៅហាលពីរឬបីថ្ងៃទៀត និងយកអង្ករខ្សាយលាយជាមួយអង្ករដំណើប ឧទាហរណ៍ អង្ករខ្សាយ៧កំប៉ុង អង្ករដំណើប៣កំប៉ុង គ្រប់ចំនួន១០កំប៉ុងហើយគេយកអង្ករនោះត្រាំមួយយប់ លុះព្រឹកឡើងស្រង់លាងឱ្យស្អាត ដាក់ក្នុងចង្អេរឱ្យស្រស់ទឹករយៈពេលមួយម៉ោង ឬកន្លះម៉ោង ។ បន្ទាប់មកយកមើមឈើ និងសម្បកឈើដែលបុកម៉ដ្ឋមកច្របល់លាយជាមួយអង្ករចំនួន៥កំប៉ុង ឬ៤កំប៉ុង លាយទៅតាមស្ថានភាពអង្ករដែលត្រាំតិច ឬច្រើន ។បន្ទាប់មកទៀតគេយកខ្ទឹមស រំដេង អំពៅ មើមឈើចិតស្តើងៗលាយច្របល់ចូលគ្នាបន្តិចរួចបុកឱ្យម៉ដ្ឋល្អ ។ បើបុកមិនសូវម៉ដ្ឋត្រូវរែងម្សៅម៉ដ្ឋទុកមួយដុំ រួចយកម្សៅគ្រើមបុកបន្តទៀតឱ្យម៉ដ្ឋលាយចូលជាមួយគ្នា ។
ដំណាក់កាលទី២ របៀបសូនមេត្រប៉ែ ៖ ត្រូវយកសម្បកឈើដែលបុកមិនម៉ដ្ឋដាំរំងាស់យកទឹក ត្រូវប្រយ័ត្នកុំឱ្យទឹកហៀរចេញមកក្រៅ ខ្លាចអស់រសជាតិខ្លាំង ។ បើទឹកនោះពុះមើលទៅឃើញចេញប្រែពណ៌ហើយ លើកដាក់ចុះទុកឱ្យត្រជាក់ រួចដួសយកលាយជាមួយម្សៅដែលបុកម៉ដ្ឋ លាយរបៀបធ្វើនំក្រូច ។ បន្ទាប់មកគេចាប់ផ្តើមលញ់ធំ ឬតូចទៅតាមចំណង់ចំណូលចិត្ត ។ ពេលលញ់រួចគេយកទៅហាលថ្ងៃ១០ទៅ១៥ថ្ងៃ ។
ក្រោយមកគេសាកល្បងបិតស្រាពាងតូច ដើម្បីពិសោធន៍ថា តើមេត្រប៉ែនោះបិតទៅកាចឬក៏អត់ ? ក្រោយពេលបុករួច ឬលញ់រួច គេយកស្បូវដុលរោលលើមេត្រប៉ែតាមជំនឿ និងទម្លាប់វិធីនេះអាចឱ្យមេត្រប៉ែខ្លាំង ។ ម្យ៉ាងទៀតត្រូវសម្គាល់មួយយប់ លុះព្រឹកស្អែកហាលថ្ងៃ ។ពេលហាលថ្ងៃនោះប្រសិនបើប្រទះឃើញមានសត្វល្អិតទុំដឹងថាមេត្រប៉ែល្អ ហើយមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងខ្លាំងថែមទៀតផង ។ របៀបពិសោធន៍មួយទៀត ក្រោយពេលមេត្រប៉ែស្ងួតល្អ គេយក៣ទៅ៤គ្រាប់មកពុះបំបែកមើល តើស្ងួតឬអត់ ? បើមិនទាន់ស្ងួតល្អទេ គេហាលឱ្យស្ងួតមែនទែនទើបបិតបាន។
ដំណាក់កាលទី៣ របៀបបិតស្រាពាង ៖ បើពាងតូចល្មមយកអង្ករខ្សាយ៤កំប៉ុងលាយអង្ករដំណើប៣កំប៉ុង និងយកអង្កាមប៉ាន់ស្មានមើលស្ថានភាពពាងធំ ឬតូច រួចលាយច្របល់ចូលគ្នាឱ្យស្មើ ត្រាំមួយយប់ ។ ព្រឹកស្អែកឡើងលាងសម្អាតបី ឬបួនទឹក លាងទាល់តែឃើញទឹកថ្លា ឯចំណែកអង្កាមវិញបើលិចចាត់ទុកថាល្អ បើអណ្តែតត្រូវយកចោល ។
ដំណាក់កាលទី៤ របៀបចំហុយស្រាពាង ៖ ពេលលាងសម្អាតហើយ យកដាក់ក្នុងឆ្នាំង និងដាក់ទឹកមួយផ្តិល រួចចុចនឹងវែកឫស្សីកូរដាំបាយ ដើម្បីឱ្យមានរន្ធចេញចំហាយ ។ បន្ទាប់មកយកទៅដាក់ចម្អិន លើចង្ក្រានគ្របជិត ដុតភ្លើងឆេះល្អល្មម តែត្រូវប្រយ័ត្នកុំឱ្យខ្លោច ឬជ្រាយជាដាច់ខាត ។
ប្រសិនគម្របឆ្នាំងក្តៅចេញចំហាយល្មមហើយ ត្រូវប្រញាប់ជ្រោយឱ្យឆ្អិនស្មើទាំងលើទាំងក្រោម រួចចាប់ផ្តើមចុចរន្ធតូចៗសាជាថ្មី ដើម្បីឱ្យឆាប់ចេញចំហាយ ។ ប្រសិនបើបាយស្រាឆ្អិនល្អហើយនោះ លើកចុះកាយដាក់ចង្អេររោយបាយឱ្យស្មើទុកឱ្យត្រជាក់ រួចបុកមេត្រប៉ែរោយពីលើឧបកិច្ចថា «សូមឱ្យផ្អែមមុត សុទ្ធដូចទឹកឃ្មុំ ងំដូចសម្បក ផឹកមួយយប់ទល់ព្រឹក ផឹកកុំឱ្យសាប» ។ នេះជាទម្លាប់នៃការឧបកិច្ចរបស់បងប្អូនជនជាតិព្នង ។ បន្ទាប់មកយកបាយស្រានោះញាត់បញ្ចូលពាងសង្កត់ពីរបីដងឱ្យណែន ហួសពីមាត់ពាង រួចចងឱ្យតឹងយកជាការស្រេច។
ក្រោយបិតស្រាពាងតូចបាន៧ថ្ងៃ ឬ១៥ថ្ងៃ អាចលើកយកមកផឹកបាន តែបើទុកកាន់តែយូរគឺកាន់តែល្អ រសជាតិកាន់តែឆ្ងាញ់ ។
ចំពោះតម្លៃស្រាពាងតាមអ្នកលក់នៅខេត្តមណ្ឌលគិរីឱ្យដឹងថា មានចាប់ពី២០.០០០ដល់៦០.០០០រៀលទៅតាមទំហំពាង ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ