ជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ គឺជាជំងឺសាហាវបំផុតមួយដែលអាចឆក់យកអាយុជីវិតមនុស្សបានទៅយ៉ាងងាយ។ ថាតើទម្លាប់អ្វីខ្លះបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺនេះ? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីកត្តាដែលអាចបង្កជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ ៖
១. អាយុ ៖ វេជ្ជបណ្ឌិតជាច្រើននិយាយថាអ្នកដែលមានវ័យលើសពី ៤៥ ឆ្នាំ គឺប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ។
២. ភេទ ៖ តើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថាបុរសងាយនឹងទទួលរងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារច្រើនជាងស្ត្រីដល់ទៅ ៣ ដង?
៣. ជំងឺមួយចំនួន ៖ ការច្រាលទឹកអាស៊ីតក្រពះញឹកញាប់ក៏អាចជាកត្តាមួយនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារផងដែរ។
៤. តំណពូជ ៖ ប្រសិនបើសមាជិកគ្រួសារមានរបបអាហារនិងរបៀបរស់នៅដូចគ្នា នោះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារអាចកើតមានចំពោះសមាជិកផ្សេងទៀតបន្តបន្ទាប់។
៥. ការជក់បារី ៖ ទម្លាប់នៃការជក់បារីអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារគួរឱ្យកត់សម្គាល់។ នោះក៏ព្រោះតែបារីមានផ្ទុកសារធាតុគីមីគ្រោះថ្នាក់បំផុត រួមទាំងសារធាតុ tobacco។
៦. ទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេក ៖ មិនត្រឹមតែហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងច្រើនជ្រុលក៏បង្កបញ្ហាសុខភាពគួរឱ្យព្រួយបារម្ភផ្សេងៗទៀតផងដែរ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរកុំទទួលទានច្រើនពេក។
៧. ទទួលទានភេសជ្ជៈក្ដៅខ្លាំងពេក ៖ ទម្លាប់នៃការទទួលទានភេសជ្ជៈក្ដៅខ្លាំងជាប្រចាំក៏អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺំហារីកបំពង់អាហារគួរឱ្យកត់សម្គាល់។ នោះក៏ព្រោះតែកម្ដៅខ្លាំង ឬសីតុណ្ហភាពខ្ពស់អាចបង្កការរលាកស្រទាប់នៃបំពង់អាហារ។
៨. ទម្លាប់ទទួលទានមិនល្អ ៖ ការទទួលទានអាហារគ្មានសុខភាពល្អដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់និងសារធាតុគីមីផ្សេងៗអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរចូរព្យាយាមបន្ថែមបន្លែផ្លែឈើឱ្យកាន់តែច្រើនក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ