ខេត្តកណ្តាល ៖ ជាការពិតណាស់ម្ហូបអាហារ ពិសេសប្លែកៗមានច្រើនមុខសម្រាប់ចុងភៅចំអិនក្នុងការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃ ប៉ុន្តែអ្វីដែលប្លែកពិសេសជាងគេនោះគេសង្កេតឃើញថា នៅក្នុងភូមិមួយចំនួននៅក្នុង ឃុំព្រែកអំបិលមានអ្នកស្រុកច្រើននាក់ បានយកសាច់កណ្តុរធ្វើជាម្ហូបសម្រាប់ទទួលទានប្រចាំថ្ងៃផងដែរ ។
កណ្តុរត្រូវបានគេចាប់យកមកពីក្នុងព្រៃ ដីដំណាំស្រូវ ដំណាំកសិផលផ្សេងៗ ដើម្បីយកលក់នៅក្នុងផ្សារ ។
សាច់កណ្តុរដែលពីមុនមកគេខ្ពើម ត្រូវបានគេដឹកលក់តាមកញ្ឆេម៉ូតូបន្លែស្ទើរតែរាល់ថ្ងៃ នៅក្នុងភូមិព្រែកក្រាញ់ដែលជាភូមិក្នុងស្ថិតក្នុងឃុំព្រែកអំបិល ។ ជាងនេះសាច់កណ្តុរត្រូវបានក្លាយជាទំនិញពិសេសមួយ លក់ដាច់ណាស់ដើម្បីយកទៅធ្វើម្ហូបប្រចាំថ្ងៃឬធ្វើជាគ្រឿងក្លែមជាអាហារកំពុងពេញនិយម ហើយអ្នកដែលខ្ពើមក៏លែងខ្ពើមដែរក្លាយជាសាច់មានទីផ្សារ ។
សាច់កណ្តុរត្រូវបានអ្នកស្រុកភាគច្រើនក្នុងភូមិហូបស្ទើរគ្រប់រដូវទៅហើយ ប៉ុន្តែរដូវដែលសាច់ កណ្តុរឆ្ងាញ់គឺនៅរដូវវស្សា ឬអាចនិយាយបានថារដូវទឹកចូលព្រែក ។ រដូវនេះកណ្តុរមានសាច់ ឬខ្លាញ់ច្រើនធាត់មូលនៅពេលយកសាច់វាអាំង ឬចៀនក្រៀមមានក្លិនឈ្ងុយមើលទៅគួរឲ្យចង់ហូប ។សាច់កណ្តុរក៏មានតម្លៃថ្លៃផងដែរគឺ១គីឡូក្រាមមានតម្លៃរហូតដល់១៧.០០០រៀល ឬ២ម៉ឺនរៀលក៏មានដែរ សម្រាប់លក់តាមកញ្ឆេរម៉ូតូ ។ បើលក់តាមផ្សារតម្លៃពី១២.០០០រៀល ទៅ១៥.០០០រៀលឯណោះ គ្មាន«អេ»ទេ ឱ្យតែមានលក់គឺគ្មានសល់ ។
លោក វណ្ណារ៉ា ជាអ្នករស់នៅក្នុងភូមិព្រែកអំបិល ឃុំព្រែកអំបិល ដែលជាអ្នកចូលចិត្តហូបសាច់កណ្តុរ និងជាចុងភៅចំអិនកណ្តុរបានឲ្យដឹងថា សាច់កណ្តុរអាចធ្វើម្ហូបជាច្រើនមុខសម្រាប់ទទួលទាន និងសម្រាប់អ្នកក្លែមស្រា ។
លោកថា កណ្តុរអាចយកទៅប្រឡាក់ចៀន បំពង ឬអាំងជ្រលក់ជាមួយទឹកត្រីលាយអំពិលទុំ ទឹកម្ជូរសណ្តាន់ជាដើម ។ លើសពីនេះសាច់កណ្តុរក៏អាចធ្វើម្ហូបជាច្រើនដូចជាចិញ្ច្រាំឆាជាមួយខ្មី ឆាក្តៅដូចសាច់គោ ឬសាច់ផ្សេងទៀតផងដែរ ពិសេសគឺរ៉ូទីឬបំពងប្រេងឡើងស្រួយ ។ លើសពីនេះសាច់កណ្តុរស្លម្ជូរគ្រឿងក៏ពិសេសបំផុតដែរ ។ អ្នកខ្លះយកកណ្តុរស្លការីក៏កាន់តែពេញនិយម ។
លោក វណ្ណារ៉ា ក៏បានឲ្យដឹងថា សាច់កណ្តុរភាគច្រើនត្រូវបានប្រជាជនចូលចិត្តហូប ដោយសារជាអាហារនេះមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពនោះទេ ព្រោះជាសត្វស៊ីស្មៅ ឫសឈើ ស្រូវ ផ្លែឈើព្រៃ ដំណាំកសិកផលមួយចំនួនជាអាហារគឺជាសត្វស្អាត បើវារស់នៅក្នុងព្រៃចម្ការលើកលែងកណ្តុរតាមភូមិ គេមិនយកធ្វើម្ហូបទេ…អាហ្នុងបានខ្ពើម ។
យ៉ាងណាក្តីលោក វណ្ណារ៉ា ក៏បានឲ្យដឹងដែរថា នៅក្នុងភូមិមានអ្នកហូបសាច់កណ្តុរច្រើន ប៉ុន្តែក៏មានអ្នកអត់ហូបដែរ គឺចំនួនតិចប៉ុណ្ណោះ អ្នកខ្ពើម ។ ជាមួយគ្នានោះដែរលោកថារាល់ការជួបជុំមិត្តភក្តិក្នុងភូមិ ពិសេសនោះពេលហូបស្រាបៀរលោកតែងតែទិញសាច់កណ្តុរធ្វើជាគ្រឿងក្លែមទៀតផង ។
លោកបន្ថែមថា មិត្តភក្តិលោកដែលមកផឹកជាមួយគ្នា ក៏ចូលចិត្តហូបសាច់កណ្តុរផងដែរ ហើយពេលខ្លះពួកគេបានឲ្យកុម្មង់សាច់កណ្តុរទុកទទួលទាន ឬធ្វើជាគ្រឿងក្លែមទៀតផងពេលណាបានណាត់ជួបជុំគ្នា ។ចំណែកលោក សេរី ដែលអ្នកភូមិផ្សេង ធ្វើការនៅភ្នំពេញ ក៏បានឲ្យដឹងថា លោកក៏ឧស្សាហ៍ហូបសាច់កណ្តុរផងដែរ នៅពេលចុះមកលេងដល់ស្រុកម្តងៗ ។
លោកថាសាច់កណ្តុរធ្វើម្ហូបឆ្ងាញ់ពិសេសនោះគឺធ្វើគ្រឿងក្លែមដោយយកទៅអាំងឲ្យស្ងួតឬ ស្រួយ ជ្រលក់ទឹកម្ជូរសណ្តាន់ខ្ចី និងឆាក្តៅ ឆារគ្រឿង ឆាអំពិលទុំ ឬឆាម្ជូរ ង៉ាំងូវជាដើម ។លោកបន្តថា ហូបសាច់កណ្តុរមិនទ្រលាន់ដូចសាច់ជ្រូកនោះទេ ព្រោះសាច់កណ្តុរមិនមានខ្លាញ់ ដោយសារពេលគេធ្វើគេបានយកខ្លាញ់ចេញអស់មានតែសាច់ក្រហមស្អាត ។
ដោយឡែកលោក ស្រស់ ដែលជាជាងដែករស់នៅក្នុងភូមិអន្លង់តាសេក ក៏បានឲ្យដឹងថា លោកក៏ចូលចិត្តហូបសាច់កណ្តុរផងដែរ។ លោកថាសាច់កណ្តុរឆ្ងាញ់នៅពេលយកវាប្រឡាក់គ្រឿង ហើយហាលឲ្យស្ងួត រួចយកអាំងឲ្យស្រួយជ្រលក់ទឹកម្ជូរសណ្តាន់ឬទឹកម្ជូរអំពិលទុំ ។ លោកថាពេលខ្លះលោកក៏យកសាច់កណ្តុរឆាគ្រឿង ឬឆាខ្ញីផងដែរ ពិសេសទៀតឆាគល់ស្លឹកគ្រៃជាដើម និយាយទៅដូចស្រក់ទឹកមាត់តែម្តង ៕ (សម្រួលដោយ៖ ស្រីណា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ