ដោយមានទម្ងន់ស្រាល និងមិនងាយបែកបាក់ ចានជ័រគ្រប់ប្រភេទទទួលបានប្រជាប្រិយភាពយ៉ាងខ្ពស់ពីបណ្តាអ្នកដើរកម្សាន្តទីជិតៗ និងស្ត្រីមេផ្ទះទូទាំងពិភពលោក ប៉ុន្តែតាមការរកឃើញថ្មីមួយរបស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានបង្ហាញថា ការទទួលទានអាហារក្តៅៗដែលដាក់ក្នុងចានជ័រ ឬស្បោងប្លាស្ទិកពិតជាអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពធ្ងន់ធ្ងរទៅថ្ងៃខាងមុខ ។
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវរបស់តៃវ៉ាន់បានរកឃើញថា នៅពេលសីតុណ្ហភាពអាហារក្តៅខ្លាំង នោះចានជ័រឬស្បោងប្លាស្ទិកបញ្ចេញបរិមាណសារធាតុមេឡាមីនកាន់តែច្រើនឡើង ។ បន្ទាប់មកសារធាតុនេះបានរលាយចូលក្នុងអាហារ បណ្តាលឱ្យអាហារមានជាតិពុលនិងបង្កើនហានិភ័យកើតមានក្រួសក្នុងតម្រងនោម ។
នៅក្នុងការពិសោធ ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានបែងចែកមនុស្សជា២ក្រុម ដោយក្រុមA ទទួលទានមីស៊ុបក្តៅៗប្រើដោយចានជ័រ ខណៈក្រុមB ទទួលទានមីស៊ុបប្រើដោយចានសេរ៉ាមិច។ ជាលទ្ធផលបានបង្ហាញថា ក្រុមដែលទទួលទានមីស៊ុបដោយប្រើចានជ័រ កម្រិតសារធាតុមេឡាមីនក្នុងទឹកនោមកើនខ្ពស់ដល់៨,៣៥មីក្រូក្រាម ពោលគឺបន្ទាប់ពីការទទួលទាន១២ម៉ោង ។ ចំណែកក្រុមB ដែលប្រើចានសេរ៉ាមិច កម្រិតសារធាតុមេឡាមីនក្នុងទឹកនោមគឺមាន១,៣មីក្រូក្រាមប៉ុណ្ណោះ ។
វេជ្ជបណ្ឌិត Chia-Fang Wu អ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវមកពីសាកលវិទ្យា ល័យវេជ្ជសាស្ត្រ Ka-ohsiung កោះតៃវ៉ាន់បានថ្លែងថា សម្ភារផ្ទះបាយ (ចាន កែវ ស្លាបព្រា សម កាំបិត ចង្កឹះ…) ដែលមានសារធាតុមេឡាមីនអាចបញ្ចេញនូវសារធាតុនេះក្នុងបរិមាណច្រើន នៅពេលដែលវាត្រូវបានប្រើដាក់អាហារ ឬទឹកដែលមានសីតុណ្ហភាពក្តៅខ្លាំង ។ លោកបន្តថា ទាំងអាហារដែលក្តៅខ្លាំង និងទាំងអាហារដែលមានជាតិអាស៊ីតច្រើន គឺសុទ្ធតែអាចជំរុញឱ្យសារធាតុមេឡាមីនសាយភាយខ្លាំងឡើង ធ្វើឱ្យអាហារនោះមានជាតិពុល ។
ការសិក្សាពិសោធលើសត្វពីជាតិពុលរបស់សារធាតុមេឡាមីនចង្អុលបង្ហាញថា ការទទួលទានសារធាតុនោះអាចបណ្តាលឱ្យកើតក្រួសក្នុងតម្រងនោមខូចក្រលៀន និងកើតមហារីក ។
គេនៅចាំបានថា កាលឆ្នាំ២០០៨ ក្មេងតូចៗនៅប្រទេសចិន៦នាក់បានស្លាប់ និង៥ម៉ឺននាក់ចូលមន្ទីរពេទ្យ ដោយសារពុលទឹកដោះគោកំប៉ុងដែលមានដាក់សារធាតុមេឡាមីនច្រើន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ