គ្រាប់ត្នោត គឺជាសាច់ត្នោតមួយប្រភេទដែលយកចេញពីផ្លែត្នោត ហើយក៏មានភាពពេញនិយមច្រើនដែរក្នុងប្រទេសយើង។ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ តាមការសិក្សាបានឲ្យដឹងថា គ្រាប់ផ្តោតមានផ្ទុកទៅដោយសារធាតុមានប្រយោជន៍ច្រើនដូចជា ជាតិស្ករ ប្រូតេអ៊ីន កាបូអ៊ីដ្រាត អាស៊ីតអាមីណេ វីតាមីន C ប៉ូតាស្យូម ស័ង្គសី ម៉ាញ៉េស្យូម ជាតិដែក និងវីតាមីន B មួយចំនួនទៀត។ ក្រៅពីនេះគ្រាប់ត្នោតមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពជាច្រើនដូចជា៖
១-ពង្រឹងដល់គំហើញ ៖ គ្រាប់ត្នោតផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន C ដែលជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ ហើយក៏មានក្នុងបន្លែ និងផ្លែឈើមួយចំនួន។ វីតាមីន B1 ក៏សំខាន់ក្នុងការពង្រឹងដល់ភាពមើលឃើញរបស់ភ្នែកយើង។
២-បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺបេះដូង ៖ ការញ៉ាំគ្រាប់ត្នោតក្នុងកម្រិតមធ្យមអាចជួយបន្ថយការកើតជំងឺបេះដូងសរសៃឈាមបាន ដូចជា ការខ្សោយបេះដូងជាដើម។ វាផ្ទុកទៅដោយជាតិប៉ូតាស្យូម ដែលពង្រឹងដល់មុខងាររបស់បេះដូង និងបន្ថយការលើសសម្ពាធឈាមបាន។
៣-ប្រឆាំងនឹងភ្នាក់ងារបង្កមហារីក ៖ គ្រាប់ត្នោតផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន B2 ដែលជាអង់ទីអុកស៊ីដង់មួយជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកដែលបង្កឡើងដោយរ៉ាឌីកាលសេរីបាន។
៤-ជំរុញដល់សុខភាពសក់ ក្រចក និងស្បែក ៖ ជាតិដែក និងវីតាមីន ដែលមានក្នុងគ្រាប់ត្នោតនឹងជួយជំរុញដល់សុខភាពស្បែក សក់ និងក្រចក។ វានឹងជួយឲ្យរបួសឆាប់ជា តាមរយៈការជួសជុលជាលិកា និងបណ្តុះកោសិកាផ្តល់សុខភាពឡើងវិញ។ សម្រាប់ស្ត្រីគួរតែញ៉ាំក្នុងចំនួនតិចតួចបានហើយដើម្បីពង្រឹងដល់សភាពស្បែក។
៥-ជំរុញដល់ការបំបៅដោះកូន ៖ នៅប្រទេសអាហ្វ្រិក គ្រាប់ត្នោតត្រុវបានគេប្រើប្រាស់ជាថ្នាំព្យាបាលបែបធម្មជាតិ សម្រាប់បង្កើនការផលិតទឹកដោះលើស្ត្រីដែលកំពុងតែបំបៅដោះកូន។ វាក៏ត្រូវបានគេញ៉ាំដើម្បីជំរុញដល់សុខភាព និងបង្ការជំងឺជាច្រើនផងដែរ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ