មើមខ្ញីជាអាហារមួយប្រភេទដែលមនុស្សនិយមទទួលទានជាយូរលង់ណាស់មកហើយ ។ បើទោះជាមានរសជាតិមិនសូវឆ្ងាញ់ ប៉ុន្តែមើមខ្ញីត្រូវគេដឹងថា ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ច្រើនយ៉ាងដល់សុខភាព ។ ក្រៅពីសារធាតុរ៉ែម៉ង់កាណែសនិងរ៉ែទង់ដែង វាផ្ទុកទៅដោយវីតាមីនជាច្រើន ហើយដែលអ្វីទាំងអស់នេះមានសារសំខាន់បំផុតសម្រាប់ការបំពេញមុខងាររាងកាយ ។ ខាងក្រោមនេះជាអត្ថប្រយោជន៍ទឹកខ្ញីចំពោះសុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់ ៖
១- ប្រឆាំងនឹងការរលាក ៖
ប្រសិទ្ធភាពមួយក្នុងចំណោមប្រសិទ្ធភាពជាច្រើនរបស់ទឹកខ្ញី គឺវាដើរតួជាភ្នាក់ងារប្រឆាំងនឹងការរលាកជាពិសេសការរលាកសន្លាក់ ។ ការសិក្សាពិសោធតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្រមួយបានបង្ហាញថា អ្នកប្រើប្រាស់ទឹកខ្ញីប្រឈមតិចតួចនឹងជំងឺរលាកផ្សេងៗដ្បិតវាផ្ទុកទៅដោយសមាសធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលអាចជួយបង្កើនលំហូរឈាមថ្មីៗតាមរយៈការកំចាត់ចោលសមាសធាតុអាក្រក់ ចេញពីរាងកាយ ។
២- ទប់ស្កាត់មហារីក ៖
មើមខ្ញីមានប្រសិទ្ធភាពសម្លាប់បណ្តាកោសិកាដែលបង្កឱ្យទៅជាជំងឺមហារីក ។ ការសិក្សាមួយបានបង្ហាញថា ពិសាមើមខ្ញីជួយបន្ថយល្បឿនលូតលាស់កោសិកាមហារីកសុដន់ ។
៣- ទប់ស្កាត់ដំណើរលើសឈាមភ្លាមៗ ៖
ខ្ញីដើរតួនាទីក្នុងនាមជាសារធាតុធ្វើឱ្យឈាមរាវ និងកាត់បន្ថយដំណើរលើសឈាមភ្លាមៗ ។ អ្នកអាចបន្តក់ទឹកឃ្មុំ២-៣តំណក់ដើម្បីសម្រួលដល់រសជាតិ ។
៤- ជួយជំរុញដល់ការរំលាយអាហារក្នុងរាងកាយ ៖
ពិសាទឹកខ្ញីជួយធ្វើឱ្យល្អប្រសើរដល់ការរំលាយអាហារ ក៏ព្រោះវាជួយបង្កើនល្បឿននៃការធ្វើចលនាអាហារចេញពីក្រពះទៅកាន់ពោះវៀន ។ បន្ថែមពីលើនេះ វាជួយសម្អាតរាល់សារធាតុពុលទាំងអស់ចេញពីរាងកាយ និងជួយព្យាបាលជំងឺពុលឡានទៀតផង ។
៥- កាត់បន្ថយខ្លាញ់កូឡេស្តេរ៉ូល ៖
ទឹកខ្ញីមានប្រសិទ្ធខ្ពស់កាត់បន្ថយខ្លាញ់កូឡេស្តេរ៉ូល ។ វាជួយកំចាត់ចោលនូវរាល់វត្ថុដែលរាំងស្ទះដល់លំហូរឈាមក្នុងសរសៃឈាម។
៦- ជួយព្យាបាលជំងឺផ្តាសាយ ៖
ខណៈវាផ្ទុកសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងវីរុសព្រមទាំងពពួកផ្សិត ខ្ញីត្រូវបានគេយកទៅធ្វើជាឱសថព្យាបាលជំងឺផ្តាសាយ ការក្អួតចង្អោរ និងគ្រុនក្តៅ ។
*វិធីធ្វើទឹកខ្ញី ៖
ចិតសម្បកនិងហាន់មើមខ្ញីជាដុំតូចៗ ចាក់ទឹកចូលបន្តិច រួចដាក់ក្នុងម៉ាស៊ីនក្រឡុក ។ បន្ទាប់ពីក្រឡុងសព្វ យកវាចេញហើយសង្កត់ពូតត្រងយកទឹកជាការស្រេច ។ ក្នុងករណីពិបាកពិសា អ្នកអាចបន្ថែមស្ករបន្តិច ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ