រាជធានីភ្នំពេញ ៖ បើយើងដំណើរតាមផ្លូវជាតិ៥ ទៅទិសខាងជើង នៅក្នុងភូមិទី៣ សង្កាត់ច្រាំង ចំរេះទី១ ខណ្ឌឬស្សីកែវ យើងឃើញត្រីយឿគីឡូម៉ែត្រលេខ៩ ហើយនៅពេលធ្វើដំណើរហួសបន្តិចនៅខាងឆ្វេងដៃ យើងនឹងឃើញត្រីដាក់ហាលនៅកណ្តលវាល ដោយពលរដ្ឋខ្មែរអ៊ិស្លាមដែលរកស៊ីប្រឡាក់ត្រីធ្វើងៀតលក់បោះដុំចែកចាយនៅលើផ្សារនានា ។
អ្នកនាងសាល រុំមី អាយុ២០ឆ្នាំ ជាជនជាតិខ្មែរអ៊ិស្លាម បានប្រកបរបរធ្វើត្រីងៀតលក់ជាច្រើនឆ្នាំមកហើយ ។ គាត់បានរកស៊ីប្រឡាក់ត្រីងៀតផ្អែមលក់បោះដុំចែកចាយនៅតាមទីផ្សារអស់រយៈពេល៣ឆ្នាំមកហើយ រួមជាមួយបងស្រី និងម្តាយមីង ។
មុខដំបូងនាងជួយលក់ត្រីជាមួយម្តាយ នៅយឿគីឡូម៉ែត្រលេខ៩ ហើយក៏ឆ្លៀតវះត្រីរ៉ស់ប្រឡាក់ងៀត ហើយបង្កើតជាអាជីវកម្មមួយដោយខ្លួនឯង ។ អ្នកនាង សាល រុំមី បានអោយដឹងទៀតថា ជារៀងរាល់ថ្ងៃនាងបានទិញត្រីរ៉ស់ប្រមាណ៣០០ទៅ៤០០គីឡូក្រាម រួមជាមួយបងស្រីឈ្មោះ សាល រ៉ូទី និងម្តាយមីង ឈ្មោះ សំ រ៉ស់ ទាំងអស់ប្រមាណ១តោន មកធ្វើត្រីងៀត ហើយលក់បោះដុំ ដោយមានម៉ូយមកទិញដល់កន្លែងតែម្តង។
នៅក្នុងការធ្វើងៀត នាងបានជួលគេធ្វើក្នុងត្រី១០០គីឡូក្រាម ៥ម៉ឺនរៀល ហើយនាងបានលាយគ្រឿង និងជួលគេប្រឡាក់ម្នាក់១ម៉ឺនទៅ២ម៉ឺនរៀលទៀត ហើយយកទៅហាលនៅពេលព្រឹក ហើយពេលរសៀល មានម៉ូយមកទិញអស់ ។ អ្នកនាង សាល រុំមី ក៏បានបន្តទៀតថា ការរកស៊ីប្រកបមុខរបរធ្វើត្រីងៀតមិនសូវ ចំណេញទេ ដោយសារតែចំណាយលើជួលគេធ្វើត្រី និងប្រឡាក់ព្រមទាំងជួលដីគេហាល ។
ម្យ៉ាងទៀតបើហាលស្ងួតត្រីបាត់ច្រើនក្នុង១០០គីឡូក្រាមសល់តែ៤០គីឡូក្រាមនោះទេ ។ នៅក្នុងត្រីស្រស់ ១គីឡូក្រាម ក្នុងតម្លៃ៦៧០០រៀល ដល់ពេលប្រឡាក់ងៀតបាន១គីឡូក្រាមតម្លៃ១៧០០០រៀល ឬ២០០០០រៀល តាមត្រីស្រស់ ឬក្រៀមខ្លាំង ។ មិនថា តែមានម៉ូយក្នុងស្រុកមកទិញនោះទេ ក៏មានបងប្អូនខ្មែរមកទិញផ្ញើអោយបងប្អូននៅប្រទេសម៉ាឡេស៊ី និងអាមេរិកជាដើម ។ ម្ចាស់ត្រីងៀតរូបនោះក៏បានអោយដឹងទៀតថា មុខរបរនេះចំណេញតិចណាស់ ដោយក្នុងត្រីប្រមាណ២០០ទៅ៣០០គីឡូក្រាមអាច ដោយចំណេញបានប្រមាណជាង១០ម៉ឺនប៉ុណ្ណោះ ។
ដោយឡែក ចំពោះអ្នកធ្វើត្រីសំយ៉ុងវិញក៏បានធ្វើការត្អូញត្អែរថា ការរកស៊ីប្រឡាក់ត្រីសំយ៉ុងចំណេញតិចណាស់ ដោយសាតែត្រីប្រាស្រស់ នៅលើទៅផ្សារឡើងថ្លៃ ។ ជួបជាមួយលោកសាន់ សាឡេះ ភេទប្រុសអាយុ៣៤ឆ្នាំ ជាជនជាតិខ្មែរអ៊ិស្លាមមានលំនៅភូមិ៣ សង្កាត់ច្រាំងចំរេះទី១ ខណ្ឌឬស្សីកែវ ដែលបានរកស៊ីធ្វើត្រីសំយ៉ុង បានអោយដឹងថា ការរកស៊ីប្រឡាក់ត្រីចំយ៉ុង បច្ចុប្បន្ននេះមិនសូវចំណេញនោះទេ ដោយសារតែត្រីប្រាស្រស់ ឡើងថ្លៃរហូតដល់១គីឡូក្រាម៦២០០រៀល ហើយធ្វើត្រីសំយ៉ុងលក់ចេញបាន១គីឡូក្រាម១៥០០០រៀល ។
ម្យ៉៉ាងទៀត គាត់ទិញត្រីមកប្រឡាក់សុទ្ធតែត្រីល្អៗ ។ លោកសាន់ សាឡេះ បានអោយដឹងថា គាត់បាន រកស៊ីប្រឡាក់ត្រីសំយ៉ុង (ហៅត្រីហើម) យកទៅបោះដុំនៅផ្សារអូរឬស្សីរយៈពេលប្រមាណ៣ឆ្នាំមកហើយ ដែលប្រឡាក់ម្តងប្រមាណ៤០០ទៅ៥០០គីឡូក្រាម ។ របៀបធ្វើត្រីសំយ៉ុង គឺទិញត្រីប្រាពីស្រះចិញ្ចឹមយកមកវះ ហើយត្រាំទឹកទុករយៈពេល១២ទៅ១៣ម៉ោង ដើម្បីអោយត្រីហើម អណ្តែតទើបយកមកប្រឡាក់ហាលថ្ងៃរយៈពេល២ថ្ងៃទៀត ។
ត្រីងៀត ធ្វើពីត្រីរ៉ស់ និងត្រីសំយ៉ុង ធ្វើពីត្រីប្រា ជាម្ហូបក្រៀម ពិសេសសម្រាប់ពលរដ្ឋកម្ពុជា ។ អ្នកខ្លះចូលចិត្តហូបជាមួយឪឡឹក និងបបរសជាដើម ។ ដោយសារតែត្រីងៀត និងស្រីត្រីសំយ៉ុង ជាទីពេញនិយមចូលចិត្តធ្វើអោយប្រជាពលរដ្ឋមួយចំនួនក៏បានប្រកបមុខរបរប្រឡាក់ត្រីងៀត ត្រីសំយ៉ុង លក់បោះដុំនៅលើទីផ្សារនានានៅក្នុង ប្រទេស និងនាំចេញទៅក្រៅប្រទេស ។
អ្នករកស៊ីធ្វើងៀតត្រីបានអោយដឹងថា បើសិនជាបងប្អូនត្រូវការត្រីងៀតផ្អែមល្អៗ ទាក់ទងតាមទូរស័ព្ទលេខ០១០ ៦៣ ៥៣ ៦៨, បើត្រូវការត្រីសំយ៉ុងទាក់ទងទូរស័ព្ទលេខ ០៩៦ ៩៩៩ ៣៧៣៧ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ