រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ការផលិតកម្មម្រេចកំពត(GI) កាលពីឆ្នាំ២០១៨ សម្រេចបាន៦៩តោន និងបានផ្គត់ផ្គង់ទៅឲ្យក្រុមហ៊ុនដៃគូចែកចាយប្រមាណ៥០តោន បើធៀបនឹងឆ្នាំ២០១៧ ផលិតបាន១០២តោន និងចែកចាយទៅកាន់ទីផ្សារបាន៧០តោន ពោលគឺធ្លាក់ចុះប្រមាណ៣២%និង២៨%រៀងគ្នា ។ នេះបើតាមលោក ងួន ឡាយ ប្រធានសមាគមម្រេចកំពត បានបញ្ជាក់នៅក្នុងកិច្ចប្រជុំបូកសរុបការងារឆ្នាំ២០១៨ កាលពីថ្ងៃទី៣១ ធ្នូ កន្លងមក ។
លោកបានលើកឡើងថា ចាប់តាំងពីម្រេចកំពតបានចុះបញ្ជីជាផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ(GI) និងទទួលស្គាល់ពីសហភាពអឺរ៉ុបមក ធ្វើឲ្យផលិតផលនេះមានទីផ្សារ ហើយកសិករបានពង្រីកផ្ទៃដីដាំដុះជាបន្តបន្ទាប់ ដែលគិតមកដល់ឆ្នាំ២០១៨ សមាគមមានផ្ទៃដីផលិតម្រេចសរុបប្រមាណ២៤០ហិកតា ។
លោកបន្ថែមថា ៖« បន្ទាប់ពីយើងបង្កើតសមាគមម្រេចកំពតមក តម្លៃម្រេចបានឡើងថ្លៃជាបន្តបន្ទាប់ ។ ជាក់ស្ដែង ពីមុនម្រេចខ្មៅតម្លៃ៥ដុល្លារ បានឡើងដល់១៥ដុល្លារ, ម្រេចក្រហម២០ដុល្លារឡើងដល់២៥ដុល្លារ,ម្រេចស១៨ដុល្លារ ឡើងដល់២៨ដុល្លារ ក្នុង១គីឡូក្រាម កាលឆ្នាំ២០១៨ ហើយតម្លៃនេះមិនទាន់ប្រែប្រួលឡើងចុះនៅឡើយទេ បើទោះតម្រូវការពីដៃគូបញ្ជាទិញក៏ធ្លាក់ចុះក៏ដោយ »។
លោកប្រធានសមាគបញ្ជាក់ថា ៖« ការធ្លាក់ចុះទិន្នផលនេះ ដោយសារតែយើងអត់ប្រើថ្នាំ គឺធ្វើតាមបែបធម្មជាតិសុទ្ធសាធ អីចឹង វាក៏ប្រែប្រួលទៅតាមធម្មជាតិដែរ ហើយដំណាំម្រេចវាផ្លែមួយឆ្នាំអត់មួយឆ្នាំ ។ តួយ៉ាងឆ្នាំ២០១៧ យើងទទួលបានទិន្នផលច្រើន តែចូលដល់ឆ្នាំ២០១៨ វាធ្លាក់មកវិញ ។ ដោយឡែកការធ្លាក់ចុះនៃតម្រូវការវិញ ដោយសារតែទីផ្សារឥឡូវមានលក្ខណៈចង្អៀត ធ្វើឱ្យក្រុមហ៊ុនជាដៃគូមានតម្រូវការថយចុះ ព្រោះក្រុមហ៊ុនខ្លះលក់ម្រេចចាស់មិនទាន់អស់ពីស្តុកផង »។
យ៉ាងណាក៏ដោយ លោករំពឹងថា ទីផ្សារនឹងល្អឡើងវិញនៅឆ្នាំ២០១៩នេះ ដោយសារតែបច្ចុប្បន្នមានក្រុមហ៊ុនមួយចំនួនបានទាក់ទងសមាគមដើម្បីនាំចេញ ខណៈបច្ចុប្បន្ន ម្រេចកំពតមានទីផ្សារនៅបណ្តាប្រទេសសមាជិកសហគមន៍អឺរ៉ុប និងនៅមេរិក, អាល្លឺម៉ង់, អូស្ត្រាលី, កូរ៉េ,ហុងកុង, តៃវ៉ាន់និង ជប៉ុនជាដើម ។
បើតាមឈ្មួញនាំផលិតផលនេះទៅកាន់សហគមន៍អឺរ៉ុបបានឲ្យដឹងកន្លងមកថា ម្រេចកំពតលក់រាយនៅទីផ្សារនេះ មានតម្លៃចាប់ពី១៥០ដល់២០០ដុល្លារក្នុង១គីឡូក្រាម ។
លោកឧកញ៉ា ហៃ លីអ៊ាង អគ្គនាយកក្រុមហ៊ុនConfirel មានប្រសាសន៍ថា ម្រេចកំពតដែលឈ្មួញអឺរ៉ុបបានទទួលទិញពីកម្ពុជា ទៅចែកចាយលើទីផ្សារអឺរ៉ុប លក់រាយមានតម្លៃចាប់ពី១៥០ដល់២០០ដុល្លារអាមេរិក ក្នុង១គីឡូក្រាម ហើយផលិតផលនេះនៅមានវិសាលភាពទូលំទូលាយ និងមានសក្ដានុពលខ្ពស់សម្រាប់ពង្រីកទីផ្សារ ក៏ប៉ុន្តែបើសិនជាមិនមានវិធានការពង្រីកឲ្យបានទូលាយទេនោះ វានឹងដួល ។
លោកឧកញ៉ាបានមានប្រសាសន៍ថា ៖« ក្នុងកាលៈទេសៈនេះ ត្រូវការពង្រីកទីផ្សារម្រេចកំពតបន្ថែមទៀត យើងត្រូវអប់រំពលរដ្ឋដែលជាអ្នកផលិតម្រេចផ្ទាល់ ស្គាល់ពីសារសំខាន់នៃ ផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ( GI ) បើពុំនោះទេ យើងមិនអាចរក្សាទីផ្សារម្រេចកំពតបានស្ថិតស្ថេរនោះទេ ហើយទីផ្សារនេះ នឹងបាត់បង់បន្តិចម្ដងៗ ដោយសារការក្លែងបន្លំម៉ាក និងមិនបានគោរពទៅតាមលក្ខខណ្ឌរបស់អ្នកទិញ » ។
លោក អុន ប៊ុត អ្នកផលិតម្រេចក្នុងខេត្តកំពត បានឲ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្ននេះលោកត្រូវរកឈ្មួញមកទិញម្រេចដោយខ្លួនឯង ព្រោះសហគមន៍ដែលធ្លាប់តែទិញម្រេចស្ទើរតែទាំងស្រុងពីលោក និងពីកសិករផ្សេងទៀតនោះ មិនបានបញ្ជាទិញច្រើននោះទេ គឺទិញក្នុងមួយចំនួន ហើយដោយសារតែកសិករដាំម្រេចក៏ច្រើន អីចឹងហើយត្រូវចែកគ្នាម្នាក់បន្តិចៗ ដើម្បីលក់ទៅឈ្មួញតាមសមាគម ។ កសិកររូបនេះបន្ដថា ៖« ការលក់ម្រេចតាមរយៈសមាគមទទួលបានតម្លៃស្តង់ដា ពោលគឺម្រេចខ្មៅ១៥ដុល្លារ, ម្រេចក្រហម ២៥ដុល្លារ និងម្រេចស២៨ដុល្លារ ក្នុង១គីឡូក្រាម តែបើលក់ទៅឈ្មួញខាងក្រៅវិញ តម្លៃត្រូវទាបជាងនេះ តែយ៉ាងណាក៏ត្រូវតែលក់ដែរដើម្បីដោះស្រាយហិរញ្ញវត្ថុ ។
លោកថា ៖ មិនត្រឹមតែកសិករពង្រីកការដាំដុះច្រើននោះទេ ក៏មានក្រុមហ៊ុនធំៗដែលធ្លាប់ទិញម្រេចពីកសិករ ក៏បានងាកមកវិនិយោគដំណាំនេះដោយខ្លួនឯងដែរ អីចឹងហើយទើបធ្វើឲ្យកាត់បន្ថយការបញ្ជាទិញពីកសិករតាមរយៈសមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចខេត្តកំពតនេះ » ។
យោងតាមសៀវភៅបន្ទុកម្រេចកំពតបានកត់ត្រាថា តំបន់ដែលអាចផលិតម្រេចកំពតបាន លុះត្រាតែស្ថិតនៅក្នុងស្រុក ឬក្រុងមួយចំនួននៃខេត្តកំពត និងខេត្តកែប។ តំបន់ទាំងនោះរួមមាន ស្រុកកំពង់ត្រាច ស្រុកដងទង់ ស្រុកទឹកឈូ ស្រុកឈូក និងក្រុងកំពត នៃខេត្តកំពត ព្រមទាំងនៅស្រុកដំណាក់ចង្អើរ និងក្រុងកែប ខេត្តកែប ៕
អត្ថបទសរសេរ ដោយ
អត្ថបទសរសេរ ដោយ
ចែករំលែកព័តមាននេះ