ហេតុអ្វីទើបអ្នកគួរឈប់ចិត្តសំបកផ្លែឈើ និងបន្លែមួយចំនួនចេញ ? នោះក៏ព្រោះតែសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់រក្សាសុខភាពល្អប្រសើរមានផ្ទុកនៅក្នុងសំបក ។ ប្រសិនបើអ្នកពិតជាចង់បានប្រយោជន៍ពេញលេញពីបន្លែ និងផ្លែឈើមែននោះ អ្នកគួរតែឈប់ចិតសំបកវាចេញ ហើយគ្រាន់តែលាងសម្អាតដោយយកចិត្តទុកដាក់ឲ្យបានស្អាតមុននឹងទទួលទានជាការស្រេច ។ ប្រភេទនៃបន្លែ និងផ្លែឈើដែលអ្នកគួរឈប់ចិតសំបកចេញ ៖
១.ក្រូច ៖ អ្នកជំនាញជាច្រើននិយាយថា សំបកនៃផ្លែក្រូចមានផ្ទុកទ្វេដងនៃវីតាមីន C ច្រើនជាងនៅក្នុងសាច់ក្រូច ។ រាងកាយត្រូវការវីតាមីន c ដើម្បីសុខភាពស្បែក, ឆ្អឹង និងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរឹងមាំប្រសើរ ប៉ុន្តែថាតើអ្នកអាចទទួលទានសំបកក្រូចដែលមានរសជាតិ ល្វីងៗបានយ៉ាងណាទៅ ? មិនពិបាកឡើយអ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែកោសសំបកក្រូចឲ្យ ល្អិតៗ រួចបន្ថែមវាក្នុងអាហារដែលអ្នកត្រូវទទួលទានដូចជា សាឡាដ, យ៉ាអួរ និងអាហារបង្អែម ផ្សេងៗច្រើនមុខទៀតជាការស្រេច ។
២. ផ្លែប៉ោម ៖ ប្រមាណជា៥០ភាគរយនៃជាតិសសៃរបស់ផ្លែប៉ោម គឺមានផ្ទុកនៅក្នុងសំបករបស់វា ។ សារធាតុចិញ្ចឹម ក៏ដូចជាវីតាមីន សំខាន់ៗផ្សេងទៀតនៃផ្លែប៉ោមក៏មានក្នុងសំបកផងដែរដូចជា វីតាមីន A, C និង K ។ កុំភ្លេចផងដែរថា សំបកផ្លែប៉ោម មានផ្ទុកនូវសារធាតុ quercetin ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលប្រសើរសម្រាប់មុខងារខួរក្បាល និងសួត ។
៣.ផ្លែគីវី ៖ បើទោះជាសំបកនៃផ្លែគីវីមើលទៅមិនអាចទទួលទានបាន ប៉ុន្តែតាមពិតទៅអ្នកអាចទទួលទានវាបានធម្មតា ។ សំបកនៃផ្លែគីវីងាយនឹងរំលាយណាស់ ហើយថែមទាំងមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមទៀតផង ! យោងតាមអ្នកជំនាញជាច្រើនបានឲ្យដឹងថា បរិមាណមួយភាគធំនៃវីតាមីន C និង flavonoids kiwis មានផ្ទុកនៅក្នុងសំបក ។ អ្វីដែលសំខាន់ត្រូវប្រាកដថា អ្នកលាងសំបកផ្លែឈើនេះបានស្អាតសិនមុននឹងទទួលទាន ។
៤. ផ្លែចេក ៖ ធ្លាប់ដឹងទេថា សំបកចេក មានផ្ទុកជាតិសសៃច្រើនជាងក្នុងសាច់របស់វា ? ក្រៅពីជាតិសរសៃហើយនោះ សំបកចេក ក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុ lutein ជួយរក្សាសុខភាពភ្នែកផងដែរ ។ ជ្រើសរើសផ្លែចេកដែលទុំខ្លាំងទើបងាយទទួលទានទាំងសំបក ។ អ្នកក៏អាចយកសំបកចេកទៅស្ងោរ, ចៀន ឬដុតមុននឹងទទួលទានក៏បាន ។
៥.ដំឡូងបារាំង ៖ សំបកដំឡូងបារាំងមានផ្ទុកបរិមាណនៃវីតាមីន C, B6, ម៉ាញ៉េស្យូម, ប៉ូតាស្យូម, កាល់ស្យូម និងជាតិដែក មិនចាញ់ក្នុងសាច់របស់វាឡើយ ។
៦.ត្រសក់ ៖ អ្នកគួរទទួលទានត្រសក់ទាំងសំបក ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញបន្ថែម ក៏ព្រោះសារធាតុចិញ្ចឹម សំខាន់ៗដូចជា វីតាមីន K , ប៉ូតាស្យូម និងជាតិសសៃ dietary fiber មិនត្រឹមតែមានផ្ទុកក្នុងសាច់ត្រសក់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏មាននៅសំបកផងដែរ !
៧.ការ៉ុត ៖ ធ្លាប់ចាប់អារម្មណ៍ឬអត់ថាសំបកការ៉ុតមានពណ៌ដូចទៅនឹងសាច់នៃបន្លែមើមនេះ ? នោះក៏ព្រោះវាមានផ្ទុកជាតិប៉ូតាស្យូម, ម៉ាញ៉េស្យូម និងវីតាមីន A, C និងB6 ច្រើនដូចគ្នា ។ ទោះជាយ៉ាងណា អ្នកជំនាញជាច្រើននិយាយថា សារធាតុ phytonutrients មានផ្ទុកតែនៅក្នុងសំបកការ៉ុតប៉ុណ្ណោះ ហើយសារធាតុនេះជួយទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក, រារាំងការរលាក ផ្សេងៗក្នុងរាងកាយ និងពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយ ។
៨. ផ្លែត្រប់វែង ៖ ពណ៌ស្វាយដិតនៃសំបកផ្លែត្រប់វែង គឺមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុដែលសំខាន់សម្រាប់រក្សាបាននូវសុខភាពល្អប្រសើរ ។ ពិតណាស់សំបកនៃបន្លែនេះមានផ្ទុកសារធាតុ nasunin កម្ចាត់ទប់ស្កាត់កោសិកាមហារីកនៅក្នុងខួរក្បាល និងប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទទាំងមូលបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ។ សំបកផ្លែត្រប់វែង ក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មការពារកោសិកាមិនឲ្យទទួលរងការបំផ្លាញពីរ៉ាឌីកាល់សេរីផងដែរ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh) ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ