ខេត្តព្រះវិហារ ៖ «ប្រសិនបើមិនស្គាល់ច្បាស់ទេនោះ សុំកុំបរិភោគឲ្យសោះ ព្រោះអាចប៉ះពាល់ដល់អាយុជីវិតបាន នេះជាការអំពាវនាវពីមន្ទីរសុខាភិបាលខេត្តព្រះវិហារ ចំពោះរុក្ខជាតិផ្សិតដែលដុះក្នុងព្រៃ និងដុះតាមដើមរុក្ខជាតិនានា ដែលត្រូវបានប្រជាពលរដ្ឋបេះយកមកលក់លើទីផ្សារ ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នក្នុងការយកផ្សិតណា ដែលមិនស្គាល់ច្បាស់ មកធ្វើជាម្ហូបអាហារ ព្រោះវានាំឲ្យអ្នកបរិភោគមានអាការៈក្អួតចង្អោរ បាត់
បង់ជាតិទឹកក្នុងខ្លួន បណ្តាលឲ្យអ្នកបរិភោគអាចជួបគ្រោះថ្នាក់ដល់អាយុជីវិតបាន ប្រសិនបើមិនមានការសង្គ្រោះទាន់ពេលវេលានោះ» ។
នៅព្រឹកថ្ងៃទី២៧ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០១៨នេះ លោកវេជ្ជបណ្ឌិត គួង ឡូ ប្រធានមន្ទីរសុខាភិបាលខេត្តព្រះវិហារ មានប្រសាសន៍ថា កន្លងទៅនេះ នៅខេត្តព្រះវិហារក៏មានជនរងគ្រោះដែលពុលផ្សិត ធ្វើឲ្យរងគ្រោះថ្នាក់ដល់អាយុជីវិតក៏មាន ព្រោះថាផ្សិតខ្លះអាចយកមកបរិភោគបាន ប៉ុន្តែផ្សិតមួយចំនួនទៀតមានគ្រោះថ្នាក់ណាស់ ដូច្នេះហើយមន្ទីរជំនាញបានអំពាវនាវដាច់ខាតកុំឲ្យប្រជាពលរដ្ឋទាំងអស់ ដែលបេះផ្សិត ពីក្នុងព្រៃ ឬផ្សិតដុះតាមដើមរុក្ខជាតិ ឬផ្សិតទិញពីផ្សារ ប្រសិនបើពុំស្គាល់ពីប្រភេទផ្សិតច្បាស់លាស់នោះទេ គួរចៀសវាងឲ្យបាន មិនត្រូវយកមកបរិភោគឡើយ ព្រោះវាអាចនាំគ្រោះថ្នាក់ដល់សុវត្ថិភាពអ្នកបរិភោគបាន ។
លោកបន្ថែមថា បច្ចុបន្ននេះឃើញថា ប្រភេទរុក្ខជាតិផ្សិតមួយចំនួនជាអាហារដ៏ពេញនិយមរបស់អ្នកបរិភោគ និងដាក់លក់លើទីផ្សារ ប៉ុន្តែផ្សិតមួយចំនួនទៀតដែលប្រជាពលរដ្ឋមិនស្គាល់នូវប្រភេទច្បាស់លាស់នោះ ដូចជាផ្សិតដុះនៅក្នុងព្រៃ និងលើដើមរុក្ខជាតិផ្សេងៗ ដាច់ខាតកុំបរិភោគ ។
លោកថា អាការៈពុលផ្សិតទាំងអស់នោះវានឹងធ្វើឲ្យមនុស្សមានអាការៈក្រោយពេលបរិភោគ ដូចជា អស់កម្លាំង ក្អួតចង្អោរ រាករួស បាត់បង់ជាតិទឹកក្នុងខ្លួន បើសិនជាអ្នកជម្ងឺយកមកសង្គ្រោះនៅមន្ទីរពេទ្យទាន់ពេលវេលាទេនោះ វានឹងបណ្តាលឲ្យជួបគ្រោះ ថ្នាក់ដល់អាយុជីវិតទៀតផង ។
អ្នកស្រី ថន ស្រីមុំ ជាអាជីវករលក់ដូរនៅលើច្រកទ្វាអានសេះ ព្រំដែនកម្ពុជាថៃ វិញ បានឲ្យដឹងថា គាត់ ប្រកបរបរលក់ផ្សិតជាច្រើនឆ្នាំមកហើយ ប៉ុន្តែគាត់លក់ផ្សិតទៅតាមរដូវដែលផ្សិតមានដូចជា រដូវផ្សិតក្ងោក ផ្សិតប៉ក់ និងផ្សិតឈើជាដើម ។
អ្នកស្រីបន្ថែមថា បច្ចុប្បន្ននេះជារដូវដែលគាត់លក់ផ្សិតឈើ ឬហៅម្យ៉ាងទៀតថាផ្សិតរងា ក្នុងមួយថ្ងៃៗរាប់រយគីឡូក្រាម លក់ទៅឲ្យជនជាតិថៃ សម្រាប់យកទៅធ្វើម្ហូប ប៉ុន្តែជាច្រើនឆ្នាំមកហើយដែលគាត់ធ្លាប់លក់ផ្សិតប្រភេទទាំងនេះ មិនដែលធ្លាប់មានការពុលផ្សិតទាំងអស់នេះទេ ចំពោះផ្សិតក្រៅពីប្រភេទទាំងនេះ ក៏គាត់មិនធ្លាប់ដឹងថាពុលទេ តែគាត់ក៏មិនដែលយកផ្សិតដែលមិនធ្លាប់ស្គាល់នោះមកលក់ឡើយ ព្រោះខ្លាច ប៉ះពាល់ដោយសុវត្ថិភាពអ្នកបរិភោគ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ