ក្រោយពីបានទទួលជោគជ័យយ៉ាងធំធេង ក្នុងការប្រើប្រាស់លើកូនកៅស៊ូកន្លងមក ជីធម្មជាតិជប៉ុនសញ្ញាផែនដីបច្ចុប្បន្ននេះត្រូវបានម្ចាស់ចំការកៅស៊ូកំពុងជៀរជ័រអួតសរសើរមិនដាច់ពីមាត់នូវការកើនបរិមាណជ័រ បន្ទាប់ពីបានប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិជប៉ុនជំនួសជីផ្សេងដទៃទៀត។ ដោយចង់ដឹងការពិតជាក់ស្ដែង យើងក៏បានចុះដល់ទីកន្លែងតាមការចង្អុរបង្ហាញរបស់ក្រុមហ៊ុន។ យើងបានចុះទៅដល់ភូមិស្ពាន ឃុំដារ ស្រុកមេមត់ជួបលោកទូចនៅក្នុងចំការរបស់គាត់តែម្ដង។ គាត់កំពុងឈរសំលឹងជរ័កៅស៊ូដែលហូរ ជាតំណក់ៗ។ នៅពេលជួបយើងគាត់បាន ស្ទុះមកចាប់ដៃសំដែងការគួរសម។ បន្ទាប់ពីយើងបានរៀបរាប់ពីគោលបំណងរបស់យើង រួចមក គាត់ញញឹមយ៉ាងស្រស់ ហើយលើកដៃចង្អុលទៅជ័រកៅស៊ូដែលកំពុងហូរ ហើយឆ្លើយប្រាប់មកវិញថា “លោកប្អូនខ្ញុំមិននឹកស្មានថាជីធម្មជាតិជប៉ុនអស្ចារ្យដល់ម្ល៉ឹងសោះ ខ្ញុំទើប តែដាក់វាបានជាងមួយខែសោះដាក់ក្នុង១ដើមតែ២០០ក្រាមទេ តែចំនួនជ័រស្រស់អាចកើន រហូតដល់៥ទៅ៦គីឡូក្រាម គឺពី២០គីឡូក្រាមទៅ២៥ទៅ២៦គីឡូក្រាមហើយដេសេ(DRC) វាឡើងពី១៤ ទៅ១៥ បើគិតជាលុយខុសគ្នាពី១០ទៅ១៥ភាគរយឯណោះ”។
យើងបានសួរគាត់ទៀតថា តើការដុះលូតលាស់ និងជំងឺយ៉ាងម៉េចដែរ បន្ទាប់ពីបានប្រើជីនេះ។ គាត់នៅរក្សាភាពញញឹមហើយឆ្លើយថា “គួរឱ្យសប្បាយចិត្ដណាស់ខ្ញុំក្នុងពេលនេះ ព្រោះកៅស៊ូខ្ញុំមានជំងឺតិចបំផុត គឺប្រហែលមួយភាគរយប៉ុណ្ណោះ បើប្រៀបធៀប កាលពីប្រើជីគីមី មានរហូត១០ភាគរយ”។ យើងបានទៅជួបលោកគ្រូធី នៅដារ ស្រុកមេមត់ដូចគ្នាដែលប្រើជីធម្មជាតិជប៉ុននេះដែរ។ នៅពេលដែលយើងបានជំរាបប្រាប់គាត់់ពីគោល បំណងរបស់យើងរួចហើយគាត់ក៏បានរៀបរាប់ប្រាប់មកយើងវិញថា គាត់បានប្រើជីធម្មជាតិ ជប៉ុននេះ លើចំការកៅស៊ូគាត់ចំនួន៣ហិកតា គឺរោយតាមចន្លោះរង៣បាវក្នុង១ហិកតា។ គាត់បានហុចតែមួយពែងមកឱ្យយើងហើយ
បន្ដសំដីដោយសំណើចក្អាកក្អាយទៀតថា “រឿងដែលគួរឱ្យស្ងើចសរសើរនោះ គឺបរិមាណជ័រស្រស់កើនរហូត២០០គីឡូក្រាម បើប្រៀបធៀបការដាក់ជីគីមីបានត្រឹមតែ១៥០គីឡូក្រាមហើយដេសេ(DRC) វាឡើងពី ១៥ទៅ ១៦-១៧ គឺ១ទៅ២លេខ។ ខ្ញុំសប្បាយចិត្ដណាស់ ព្រោះវាកើនឡើងជាងមួយខែហើយតែក្រុមហ៊ុនចង់ឱ្យខ្ញុំរង់ចាំមើល តើពេលណាទើបវាឈប់កើន ខ្ញុំមិនព្រមតាមក្រុមហ៊ុនទេ ខ្ញុំបានដាក់ជីនេះបន្ថែមទៀតហើយព្រោះខ្លាចផុតរដូវភ្លៀង”។ យើងបានសួរគាត់ទៀតថា តើការដាក់ជីធម្មជាតិជប៉ុននេះចំណេញរឺទេ? គាត់សើចហួសចិត្ដនឹងសំនួរនេះគាត់ថា “រឿង អីមិនចំណេញ បើទឹកជ័រក៏កើន ហើយដេសេ(DRC) ក៏កើន គឺវាចំណេញច្រើនមែនទែនមិនតែប៉ុណ្ណោះ កៅស៊ូខ្ញុំឥឡូវនេះ វាមានស្លឹក ក្រាស់ ដើមវាឡើងភ្លឺរលោង ហើយកាត់បន្ថយជំងឺបានយ៉ាងច្រើនទៀតផង”។
យើងបានបន្ដដំណើរទៅចូលចំការកៅស៊ូ លោកប៊ុន ហាក់ នៅដារ។ គាត់បាននាំយើងដើរជាងមួយរយម៉ែត្រ ទើបដល់ចំការគាត់។ កៅស៊ូគាត់មានអាយុជាង១៣ឆ្នាំហើយ។ គាត់បានចង្អុលប្រាប់យើងដោយងើយទៅមើល ចុងកៅស៊ូដោយនិយាយថា“លោកមើលចុះ ឥឡូវស្លឹកវាប្រែជាបៃតងវិញហើយ បន្ទាប់ពីខ្ញុំបានដាក់ជីធម្មជាតិជប៉ុនទើបបានជិតមួយខែប៉ុណ្ណោះ។ ខ្ញុំឈប់ដាក់ជីឱ្យវាជាង៤ឆ្នាំហើយខ្ញុំគ្រាន់តែលាបថ្នាំបង្ខំឱ្យវាចេញជ័រ ច្រើន ព្រោះជ័រកំពុងបានថ្លៃ។ ដើមឆ្នាំនេះ ស្រាប់តែវាចេញជ័រកាន់តែតិចទៅៗ ហើយរាវជាងធម្មតា។ ខ្ញុំចាប់ផ្ដើមភ័យ ហើយដោយឮល្បីជីធម្មជាតិជប៉ុនតាមវិទ្យុខ្ញុំក៏ទិញវាមកដាក់”។ គាត់ងាកមកញញឹមដាក់យើងខ្ញុំហើយលើកដៃអង្អែលដើមកៅស៊ូដោយបន្ដសំដីថា “ឥឡូវវាបញ្ចេញជ័រឱ្យខ្ញុំបានច្រើន គួរឱ្យសប្បាយចិត្ដណាស់ ព្រោះវាខាប់ជាងមុន នៅពេលដែលខ្ញុំយកទៅបង្កក់ទម្ងន់ វាបានកើនយ៉ាងច្រើននេះ ក៏ដោយសារខ្ញុំបានដាក់ជីធម្ម ជាតិជប៉ុននេះឯង”។
បន្ទាប់មក យើងបានលាគាត់បន្ដដំណើរទៅ កាន់ចំការកៅស៊ូជប់ដោយបានចូលទៅមើល ចំការកៅស៊ូដែលកំពុងជៀរជ័រ ហើយដែលបាន ប្រើជីធម្មជាតិជប៉ុននេះដែរ រួមជាមួយអ្នក បច្ចេកទេសម្នាក់ទៅជាមួយផង។ នៅពេលចុះ ពិនិត្យដើមកៅស៊ូ អ្នកបច្ចេកទេសរូបនេះបាន រៀបរាប់ប្រាប់យើងថា នេះជាលើកទីមួយហើយ ដែលក្រុមហ៊ុនបានសាកល្បងប្រើជីធម្មជាតិជប៉ុននេះនៅលើដើមកៅស៊ូដែលកំពុងធ្វើអាជីវកម្ម។ មុននឹងចាប់ផ្ដើមប្រើវាយើងបានធ្វើការពិសោធតាមក្បួនខ្នាតបច្ចេកទេសត្រឹមត្រូវណាស់ លទ្ធផលដែលយើងបានទទួលបាន បញ្ជាក់យ៉ាងច្បាស់ថា ប្រើជីធម្មជាតិជប៉ុននេះលើពូជប៉េបេ២៦០ បរិមាណផលកើនលើស ជីដទៃ ៣២,២៣ភាគរយ រីឯដេសេ9ឌជ្រប កើនពី ២៥,០៥ទៅ២៨,២០ បើលើពូជហ្សេតេ១វិញ គឺកើនឡើង២៦,៤៤ភាគរយ ហើយដេសេ(DRC) វាឡើងពី២៤,៩២ ទៅ ២៧,៧៦។
គាត់ងាកមកញញឹមដាក់យើងបន្ដិចបន្ដថ៉ាសរុបមកលោកឃើញទេ ជីធម្មជាតិជប៉ុននេះ ពិតជាមានប្រសិទ្ធភាពអស្ចារ្យមែនប្រើ លើដើមកៅស៊ូកំពុងជៀរជ័រ”។ តាមបទពិសោធន៍ទាំងនេះ យើងអាច សន្និដ្ឋានបានថាជីធម្មជាតិជប៉ុនមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ណាស់ ក្នុងការប្រើដាក់លើកៅស៊ូ កំពុងជៀរជរ័ គឺវាធ្វើឱ្យកើនបរិមាណជ័រស្រស់ និងដេសេ (DRC) ថែមទាំងកាត់បន្ថយជំងឺផ្សេងៗបានយ៉ាងច្រើន។ មិនតែប៉ុណ្ណាះជីធម្មជាតិជប៉ុនអាចឱ្យជីវចំរុះក្នុងដីរស់រានបាន ដែលជាកត្ដានាំឱ្យដីធូរ និងរក្សាជីជាតិបានស្ថិតស្ថិរយូរអង្វែង។ ម្ចាស់ចំការកៅស៊ូទាំងឡាយ ត្រូវតែនាំគ្នាប្រើជីធម្មជាតិជប៉ុនកុំបីខាន៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ