ខេត្តក្រចេះ ៖ ពលរដ្ឋជិត១០០គ្រួសារសុទ្ធសឹងជាម្ចាស់អាជីវកម្មផលិតស្រាសនៅតាម តំបន់នានាក្នុងខេត្តក្រចេះទទួលបានវគ្គសិក្ខាសាលារយៈពេលខ្លីស្តីពីបទដ្ឋានបច្ចេកទេសក្នុង ការផលិតស្រាសអង្ករពីមន្ត្រីជំនាញមកពីនាយកដ្ឋាន និងមន្ទីរជំនាញក្នុងខេត្តក្នុងគោល បំណង ដើម្បីលើកកម្ពស់គុណភាព ក្រោយអាជ្ញាធរបានបញ្ជាឲ្យផ្អាកអាជីវកម្មរបស់ពួកគាត់ អស់មួយរយៈពេល បន្ទាប់ពីស្រាសបានពុលសម្លាប់មនុស្សអស់ជាច្រើននាក់ ។
ការបង្កើតវគ្គបណ្តុះបណ្តាលពីមន្ត្រីជំនាញជាមួយ និងការធ្វើបទបង្ហាញដល់ពលរដ្ឋជា ម្ចាស់អាជីវកម្មផលិតស្រាសដែលបានធ្វើឡើងនៅថ្ងៃទី០១ វិច្ឆិកានេះ គឺត្រូវគេមើលឃើញថា ជាវិធានការរឹតបន្តឹងមួយរបស់អាជ្ញាធរដល់ផលិតករតាមភូមិឃុំ ក្រោយពីមានបាតុភាពពុល ស្រាបានផ្ទុះឡើង ជាលើកចុងក្រោយ កាលពីពាក់កណ្តាលខែតុលាកន្លងទៅនេះ ។ ជាមួយ និងបាតុភាពនៃការពុលជាលើកចុងក្រោយនេះដែរបានបង្កឲ្យមានពលរដ្ឋរស់នៅស្រុកសំបូរ យ៉ាងតិច៥នាក់ត្រូវបានពុលស្លាប់ជាបន្តបន្ទាប់ និងជាង១០០នាក់ទៀត ត្រូវបានធ្លាក់ខ្លួនឈឺ ក្រោយពីពួកគាត់បានទទួលទានស្រាសដែលមានសារធាតុពុលនៅពេលបញ្ចប់ការច្រូតស្រូវ នៅនឹងស្រែ និងខ្លះបានទទួលទានពេលកំដរបុណ្យសព្វនៅក្នុងភូមិ ។
ការផ្ទុះបាតុភាពពុលស្រាសដែលបានកើតមានឡើងកាលពីពេលថ្មីៗកន្លងទៅនេះក៏ត្រូវ បានអាជ្ញាធររកឃើញថា ការពុលបណ្តាលមកពីស្រាស ដោយសារតែការផលិតមិនបានធ្វើ ឡើងទៅតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស គឺមានប្រើប្រាស់សារធាតុមេតាណុលលើសកំណត់ ។ ទន្ទឹមគ្នានោះក៏មានបុរសម្ចាស់អាជីវកម្មផលិតស្រាសម្នាក់រស់នៅស្រុកសំបូរ ក៏ត្រូវបានចាប់ឃាត់ខ្លួន និងត្រូវបានតុលាការឃុំខ្លួននៅពន្ធនាគារខេត្ត ក្រោមបទចោទក្នុងអំពើមនុស្សឃាតដោយអចេតនា ។
ប្រធានមន្ទីរសិប្បកម្ម និងឧស្សហកម្មលោក នី ឆុន បានបញ្ជាក់ឲ្យដឹងថា ក្រោយទទួល បានវគ្គសិក្ខាសាលាដែលរៀបចំឡើងមានរយៈពេលពេញ១ថ្ងៃនេះពលរដ្ឋដែលជាម្ចាស់អាជីវ កម្មផលិតស្រាអាចធ្វើពាក្យសុំបើកអាជីវកម្មពីអាជ្ញាធ ឃុំ និងស្រុក និងអាចដំណើរការអាជី កម្មរបស់ខ្លួនបានធម្មតាវិញ ។ តែយ៉ាងណាអាជ្ញាធរ និងបន្តការចុះត្រួតពិនិត្យដល់ទីតាំងផលិតជាប់ជាប្រចាំ ។
មានប្រសាសន៍ថ្លែងទៅកាន់អាជ្ញាធរភូមិ ឃុំ ស្រុក ពិសេសពលរដ្ឋសុទ្ធជាម្ចាស់អាជីវកម្ម ផលិតស្រាសអភិបាលរងខេត្តក្រចេះ លោកខណ្ឌ ចំណាន បានចាត់ទុកថា សិក្ខាសាលានេះ មានសារសំខាន់ដល់ពលរដ្ឋដែលជាផលិតករតាមមូលដ្ឋាន ។ ព្រោះថា កន្លងមកការផ្ទុះបាតុ ភាពពុលពីស្រាសបានកើតមានជាបន្តបន្ទាប់ក្នុងអំឡុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ មានដូចជា នៅស្រុកសំបូរស្រុកព្រែកប្រសព្វស្រុកចិត្របុរី និងស្រុកស្នួលជាដើម ។ ហើយបាតុភាពពុលដែលផ្ទុះឡើងនេះអាជ្ញាធរខេត្តក៏មានក្តីបារម្ភជាខ្លាំង ។
អគ្គនាយដ្ឋានរងនៃអគ្គនាយដ្ឋានស្តង់ដាកម្ពុជាលោក អ៊ិន សំបូរ បានថ្លែងថា ការបង្កើត សិក្ខាសាលានេះឡើង គឺក្នុងគោលបំណងឲ្យពលរដ្ឋសុទ្ធសឹងជាម្ចាស់អាជីវកម្ម ឬក៏ផលិតករ ស្រាសឲ្យពួកគាត់ទទួលបានបទពិសោធន៍ពីមន្ត្រីជំនាញសម្រាប់លើកកម្ពស់គុណភាពការ ផលិត ។ ព្រោះថា បាតុភាពពុលស្រាសដែលធ្លាប់បានផ្ទុះឡើងជាច្រើនលើក ចាប់ពីឆ្នាំ២០១៥ មក គឺត្រូវបានមន្ត្រីរកឃើញថា ផ្តើមដោយសារធាតុមេតាណុល ។ លោកថា កន្លងការផលិត ស្រាសរបស់ពលរដ្ឋមិនបានធ្វើការផលិតតាមធម្មជាតិ ឬតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេសនោះទេ ដោយការផលិតរបស់ពួកគាត់ គឺមានការកែច្នៃ ដើម្បីផលប្រយោជន៍សេដ្ឋកិច្ច តែប៉ះពាល់សុខ ភាពអ្នកទទួលទាន ។ ហើយសិក្ខាសាលាក៏និង ត្រូវបង្ហាញឲ្យគាត់ចេះប្រើប្រាស់វត្ថុធាតុដើមដែរ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ