រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ចាប់តាំងពីម្រេចកំពតត្រូវបានទទួលស្គាល់ជាផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រមក ផលិតផលនេះបានសាយភាយកិត្តិនាម និងកំពុងល្បីល្បាញនៅលើទីផ្សារក្នុង និងក្រៅប្រទេស ជាពិសេសសម្រាប់ទីផ្សារសហគមន៍អឺរ៉ុប ។ បើតាមឈ្មួញនាំផលិតផលនេះទៅកាន់សហគមន៍អឺរ៉ុបថា ម្រេចកំពតលក់រាយនៅទីផ្សារនោះ មានតម្លៃចាប់ពី១៥០ដល់២០០ដុល្លារក្នុង១គីឡូក្រាម ។
លោកឧកញ៉ា ហៃ លីអ៊ាង អគ្គនាយកក្រុមហ៊ុនConfirel ជាក្រុមហ៊ុននាំចេញកសិផលកម្ពុជាទៅក្រៅប្រទេស បានមានប្រសាសន៍ថា ម្រេចកំពតដែលឈ្មួញអឺរ៉ុបបានទទួលទិញពីឈ្មួញកម្ពុជា ទៅចែកចាយទៅលើទីផ្សារសហគមន៍អឺរ៉ុប លក់រាយមានតម្លៃចាប់ពី១៥០ដល់២០០ដុល្លារអាមេរិក ក្នុង១គីឡូក្រាម ។ ចំណែកទីផ្សារលក់ក្នុងស្រុកវិញ ម្រេចខ្មៅ មានតម្លៃ១៥ដុល្លារ, ម្រេចក្រហម ២៥ដុល្លារ និងម្រេចស តម្លៃ២៨ដុល្លារ ក្នុង១គីឡូក្រាម ។
លោកឧកញ៉ាបន្តថា ចំពោះតម្លៃដែលឈ្មួញបរទេសទទួលទិញពីឈ្មួញក្នុងស្រុក មានតម្លៃប្រហាក់ប្រហែល៦០ដុល្លារក្នុង១គីឡូក្រាម ដូចនេះបច្ចុប្បន្ន ខណៈតម្លៃម្រេចកំពតនៅត្រឹមតែ១៥ទៅ២៨ដុល្លារ ផលិតផលនេះនៅមានវិសាលភាពទូលំទូលាយ និងនៅមានសក្ដានុពលខ្ពស់សម្រាប់ពង្រីកទីផ្សារ ក៏ប៉ុន្តែ បើសិនជាមិនមានវិធានការពង្រីកឲ្យបានទូលាយទេនោះ វានឹងដួល ។
លោកឧកញ៉ាមានប្រសាសន៍ថា ៖« ក្នុងកាលៈទេសៈនេះ ត្រូវការពង្រីកទីផ្សារម្រេចកំពតបន្ថែមទៀត យើងត្រូវអប់រំពលរដ្ឋដែលជាអ្នកផលិតម្រេចផ្ទាល់ ស្គាល់ពីសារសំខាន់នៃ ផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ ( GI ) បើពុំនោះទេ យើងមិនអាចរក្សាទីផ្សារម្រេចកំពតបានស្ថិតស្ថេរនោះទេ ហើយទីផ្សារនេះ នឹងបាត់បង់បន្តិចម្ដងៗ ដោយសារការក្លែងបន្លំម៉ាក និងមិនបានគោរពទៅតាមលក្ខខណ្ឌរបស់អ្នកទិញ » ។
ថ្វីដ្បិតតែតម្លៃម្រេចកំពតនៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិនៅតែមានស្ថិរភាព តែសម្រាប់ទីផ្សារក្នុងស្រុកវិញ ហាក់ដូចជាមិនទូលាយដូចកាលពីមុននោះទេ ហើយមានកសិករខ្លះត្អូញត្អែរត្រូវរកទីផ្សារលក់ដោយខ្លួនឯងដែរ ដែលខុសពីមុន កសិករផលិតបានប៉ុន្មាន គឺសមាគមទទួលទិញទាំងអស់ ដើម្បីលក់ជូនឈ្មួញដែលបញ្ជាទិញ ។
កសិករដាំម្រេចមួយរូបក្នុងភូមិអង្គរជ័យស្រុកកំពង់ត្រាច ខេត្តកំពត ដែលសុំលើកឡើងក្នុងលក្ខខណ្ឌមិនបញ្ចេញឈ្មោះបាននិយាយថា ឆ្នាំនេះទិន្នផលម្រេចរបស់លោកទទួលបានគួរជាទីពេញចិត្ត តែមិនដឹងថាត្រូវលក់ទៅខាងណានោះទេ បើសមាគមមិនទទួលទិញទាំងអស់ ឬទទួលទិញច្រើននោះទេ ពោលគឺទិញបានតែចំនួនតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ព្រោះអី បច្ចុប្បន្នកសិករដាំម្រេចមានច្រើន ហើយអ្នកពង្រីកផ្ទៃដីដាំម្រេចក៏ច្រើន ។
ម្យ៉ាងទៀត ក៏មានក្រុមហ៊ុនធំៗ ដែលធ្លាប់ទិញម្រេចពីកសិករពីមុននោះ ក៏បានងាកមកវិនិយោគដំណាំម្រេចនេះដោយខ្លួនឯងទៅទៀត អីចឹងហើយទើបធ្វើឲ្យកាត់បន្ថយការបញ្ជាទិញពីកសិករតាមរយៈសមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចខេត្តកំពត ។
បើតាមលោក អុន ប៊ុត ផលិតករម្រេចមួយរូបក្នុងខេត្តកពតដែរនោះបានឲ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្ននេះ លោកត្រូវរកឈ្មួញពីខាងក្រៅមកទិញម្រេចដែលផលិតបាន ព្រោះសហគមន៍ដែលធ្លាប់តែទិញម្រេចស្ទើរតែទាំងស្រុងពីលោក និងពីកសិករផ្សេងទៀតនោះ មិនបានបញ្ជាទិញច្រើននោះទេ។ ពួកគេបញ្ជាទិញក្នុងមួយចំនួន ហើយដោយសារតែកសិករដាំម្រេចក៏ច្រើន អីចឹងហើយត្រូវបែងចែកម្នាក់បន្តិចៗដើម្បីលក់ទៅឈ្មួញតាមសមាគម។
លោកថា ៖« ការលក់ម្រេចតាមរយៈសមាគមទទួលបានតម្លៃស្តង់ដា ពោលគឺម្រេចខ្មៅ១៥ដុល្លារ, ម្រេចក្រហម ២៥ដុល្លារ និងម្រេចស២៨ដុល្លារ ក្នុង១គីឡូក្រាម តែបើលក់ទៅឈ្មួញ មិនតាមរយៈសមាគមនោះ តម្លៃនឹងត្រូវទាបជាងនេះ តែយ៉ាងណាក៏ដោយក៏ត្រូវតែលក់ » ។
គួរបញ្ជាក់ថាថ្មីៗនេះ ក្រសួងពាណិជ្ជកម្មកម្ពុជា បានប្រកាសពីដំណឹងល្អមួយទៀត សម្រាប់ផលិតផលម្រេចខេត្តកំពត ដោយមានក្រុមហ៊ុនមួយនៅប្រទេសស្វ៊ីសចាប់អារម្មណ៍នាំចូលម្រេចកំពតពីកម្ពុជាទៅផលិតឈីសនៅក្នុងខ្សែសង្វាក់ផលិតផលរបស់គេ ។ ដូចនេះ បើសិនជាគេសិក្សារួចរាល់ ហើយត្រូវអ្វីដែលគេចង់បាននោះ ផលិតផលម្រេចកំពតនឹងកាន់តែមានទីផ្សារខ្លាំងឡើងនៅក្រៅប្រទេស ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ