ការដែលមានវត្តមានកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាមខ្ពស់ គឺជារឿងដែលកើតមានជាញឹកញាប់បំផុត ហើយក៏ច្រើនតែបណ្តាលមកពីជម្រើសរបៀបរស់នៅមិនផ្តល់សុខភាព ហើយរឿងនេះជាប់ទាក់ទងនឹងរបបអាហារមានជាតិខ្លាញ់ Saturated Fat ខ្ពស់ និងការកង្វះសកម្មភាពរាងកាយ។ កត្តាជាច្រើនដូចជា ការជក់បារី ធាត់ជ្រុល អាយុច្រើន (សរសៃឈាមងាយនឹងរួមតូចនៅពេលអាយុកាន់តែច្រើន) ញ៉ាំគ្រឿងស្រវឹងច្រើនៗ ហ្សែន និងជំងឺក្នុងខ្លួនដូចជា លើសសម្ពាធឈាម ទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺថ្លើម ឬតម្រងនោមក៏សុទ្ធតែបង្កើនការប្រឈមនឹងបញ្ហានេះទាំងអស់។
កូឡេស្តេរ៉ុល គឺជាសារធាតុខ្លាញ់មួយប្រភេទដែលមានក្នុងឈាម ហើយវាត្រូវបានរាងកាយប្រើប្រាស់ដើម្បីរក្សា និងបង្កើតជាភ្នាស់របស់កោសិកា បំលែងពន្លឺព្រះអាទិត្យទៅជាវីតាមីន D និងមុខងារសំខាន់ៗផ្សេងៗទៀត។ កូឡេស្តេរ៉ុលមានពីរប្រភេទ គឺកូឡេស្តេរ៉ុលល្អ HDL ដែលវាជាកូឡេស្តេរ៉ុលជួយបញ្ចេញកូឡេស្តេរ៉ុលពីក្នុងខ្លួនច្រើន ខណៈពេលដែលកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ LDL ធ្វើឲ្យកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងសរសៃឈាមកើនឡើង។ខាងក្រោមនេះ គឺជាអាហារបែបធម្មជាតិមួយចំនួនដែលត្រូវបានគេជឿថា អាចជួយបន្ថយចំនួនកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាមបាន ៖
ផ្លែប៉ោម ៖ ឃ្លាដែលគេពេញនិយមជាងគេនោះគឺថា មួយថ្ងៃញ៉ាំផ្លែប៉ោមមួយផ្លែគឺមិនត្រូវការគ្រូពេទ្យព្យាបាលជំងឺឡើយ ហើយរឿងនេះក៏ជាការពិតសម្រាប់ការបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាមដែរ។ តាមការសិក្សាមួយរបស់ Florida State University ក្នុងឆ្នាំ ២០១១ បានឲ្យដឹងថា ស្ត្រីដែលចូលរួមសិក្សា បានញ៉ាំផ្លែប៉ោមរាល់ថ្ងៃ ហើយក៏អាចបន្ថយចំនួនកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់បានរហូតដល់ ២៣ភាគរយក្នុងរយៈពេល៦ខែ ហើយក៏បានបង្កើនចំនួនកូឡេស្តេរ៉ុលល្អបាន ៤ភាគរយទៀត។ ការញ៉ាំផ្លែប៉ោមអាចធ្វើឲ្យស្ត្រីស្រកទម្ងន់យ៉ាងគួរឲ្យកត់សម្គាល់។
សណ្តែក ៖ សណ្តែកគឺជាអាហារដ៏ល្អមួយសម្រាប់សុខភាពបេះដូង។ អ្នកស្រាវជ្រាវនៅឯ Arizona State University Polytechnic បានឲ្យដឹងថា ការបន្ថែមសណ្តែកកន្លះពែងទៅក្នុងស៊ុបអាចជួយបញ្ចុះកូលេស្តេរ៉ុលសរុបបាន ហើយក្នុងនោះកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ចុះបាន ៨ភាគរយដែរ។ គន្លឹះសម្រាប់អាហារមួយដែលនិយាយថា ល្អចំពោះសុខភាពបេះដូង គឺវាសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ហើយវាត្រូវបានគេនិយាយទៀតថា អាចបន្ថយអត្រានៃការបឺតស្រូបកូឡេស្តេរ៉ុលពីក្នុងអាហារដែលញ៉ាំរួចទៀត។
ផ្លែបឺរីពណ៌ខៀវ ៖ តាមការសិក្សាមួយបាននិយាយថា ការញ៉ាំផ្លែបឺរីពណ៌ខៀវពិតជាជួយពង្រឹងដល់មុខងារសរសៃឈាមលើបុរសមានសុខភាពល្អ និងបុរសដែលត្រូវការប្រើថ្នាំជំនួយសរសៃឈាម។ ផ្លែបឺរី ផ្ទុកទៅដោយអង់ទីអុកស៊ីដង់ខ្ពស់មួយដែលជួយបន្ថយការរលាកបាន។
ត្រីសម្បូរខ្លាញ់ និងសាលម៉ុង ៖ ខ្លាញ់អូមេហ្គាបី គឺជាអាហារមួយប្រភេទដែលផ្តល់សុខភាពបែបធម្មជាតិ ហើយក៏ត្រូវបានគេនិយាយថា អាចទប់ស្កាត់ភាពភ្លេចភ្លាំង ជំងឺបេះដូង និងជំងឺជាច្រើនផ្សេងៗទៀត។ អាស៊ីតខ្លាញ់ប្រភេទនេះ ក៏ជួយបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុលផងដេរ។ ក្នុងការស្រាវជ្រាវដែលធ្វើឡើងដោយ Loma Linda University បានឲ្យដឹងថា ការញ៉ាំអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គាបីពីត្រីសាលម៉ុង និងសាអីនអាចបង្កើនចំនួនកូឡេស្តេរ៉ុលល្អបានរហូតដល់ ៤ភាគរយ៕
ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រ ៖ http://health.com.kh/
ប្រភព៖ 1mhealthtips
ចែករំលែកព័តមាននេះ