ធម្មតាកាលណាមនុស្សយើងនៅក្មេង រាល់សរីរាងក្នុងខ្លួនក៏នៅក្មេង ហើយក៏ធ្វើការបានកាន់តែល្អលើសកម្មភាព ផ្សេងៗ ជាពិសេសការយកឈ្នះនឹងជំងឺតែម្តង ។ ប៉ុន្តែដល់ពេលដែលមនុស្សអាយុកាន់តែច្រើន ជាពិសេសអាយុចាប់ពី ៦០ឆ្នាំឡើងទៅ សរីរាងក្នុងខ្លួនចាប់ផ្តើមថយចុះប្រសិទ្ធភាពរបស់វាហើយ ។ ដូច្នេះយកល្អគួរតែព្យាយាមចៀសវាងអាហារមួយចំនួន បើសិនជាអ្នកចង់ឲ្យមានសុខភាពកាន់តែល្អរយៈពេលយូរទៅមុខទៀត ។ តើអាហារដែលគួរចៀសវាងទាំងនោះមានអ្វីខ្លះទៅ ?
បន្លែឆៅ
បើសិនជាអ្នកឧស្សាហ៍ធ្វើទុក្ខពោះ ពុកធ្មេញ ឬបាក់ធ្មេញ បន្លែឆៅប្រហែលជាមិនមែនជាអាហារដ៏ល្អ ដែលអ្នកគួរទទួលទានទៀតឡើយ ។ ប៉ុន្តែដើម្បីទទួលបានជីវជាតិដែលវាមាន យកល្អគួរតែព្យាយាមញ៉ាំវាដោយចម្អិនវិញទើបជារឿងល្អ ។ បន្លែដែលគួរញ៉ាំជាស៊ុបនោះមានដូចជា ល្ពៅ ឬការ៉ុត ហើយគួរតែញ៉ាំកុំដាក់អំបិលថែមអី ។
សណ្តែក
មនុស្សមួយចំនួនចៀសវាងការញ៉ាំសណ្តែកដោយសារតែវាធ្វើឲ្យផោមច្រើន និងឈឺក្រពះ ។ ក្រៅពីជាប្រភពនៃជាតិសរសៃដ៏ឆ្លាតវៃ វាក៏ជាប្រភពនៃប្រូតេអ៊ីន និងជាតិដែកខ្ពស់ដែរ ព្រមទាំងមានជាតិខ្លាញ់ទាបទៀត ។ ដើម្បីទទួលបានជីវជាតិពីអាហារមួយនេះល្អគួរតែញ៉ាំវា តិចៗ បានហើយ ។
គ្រឿងស្រវឹង
ការញ៉ាំគ្រឿងស្រវឹងក្នុងកម្រិតមធ្យមប្រហែលជាជួយបន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលបាន ។ ប៉ុន្តែដល់ពេលអាយុកាន់តែច្រើន គ្រឿងស្រវឹងអាចមានប្រសិទ្ធភាពខុសគ្នាវិញ ទោះបីជាអ្នកញ៉ាំវាជាមួយអាហារពេលយប់ក៏ដោយ ។ គ្រឿងស្រវឹងអាចរំខានដល់ការគេង និងបង្កើនសម្ពាធឈាមទៀត ។ គ្រឿងស្រវឹងក៏អាចធ្វើឲ្យចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមលើអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមដែរ ។
អាហារធ្វើពីទឹកដោះគោ
អ្នកប្រហែលជាមានបញ្ហាលើការរំលាយជាតិទឹកដោះគោ ឬផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោនៅពេលអាយុកាន់តែច្រើន ។ ប៉ុន្តែអ្នកប្រហែលជាមិនត្រូវលះបង់វាចោលទាំងអស់ឡើយ ដោយសារតែវាអាចផ្តល់ជាតិកាលស្យូម និងប្រូតេអ៊ីនដល់រាងកាយ ។ មនុស្សភាគច្រើនអាចញ៉ាំផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោតិចតួចបានដោយមិនមានឈឺក្រពះអ្វីទាំងអស់ ។
ជាតិកាហ្វេអ៊ីន
ថ្វីបើជាតិកាហ្វេអ៊ីនប្រហែលជាមិនបង្កបញ្ហាដល់មនុស្សគ្រប់គ្នាក៏ដោយ តែវាអាចធ្វើឲ្យអ្នកខ្លះមានអារម្មណ៍តក់ស្លុតបាន ។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនក៏អាចបង្កើនចង្វាក់បេះដូង និងធ្វើឲ្យមានបញ្ហានៃការគេងថែមទៀត ។ បើសិនជាអ្នកកំពុងតែព្យាយាមកាត់បន្ថយវាហើយ យកល្អគួរតែធ្វើបន្តិចម្តងៗ ។ ការបញ្ឈប់ការញ៉ាំលឿនពេកអាចធ្វើឲ្យឈឺក្បាល ចង្អោ ឬក្អួតបាន ។
សាច់
មនុស្សដែលចង់មានសុខភាពល្អគឺកាត់បន្ថយការញ៉ាំសាច់ ព្រោះវាជាអាហារដែលពិបាកទំពាបំផុត ។ ខណៈពេលដែលហេមប៊័រហ្គ័រគឺផ្តល់ភាពងាយស្រួលដល់ការទំពា តែវាច្រើនតែមិនសូវមានជីវជាតិឡើយ ។ វាអាចមានជាតិខ្លាញ់ពី២០ទៅ៣០ភាគរយទៅហើយ ។ ផ្ទុយទៅវិញ អ្នកគួរតែជ្រើសអាហារណាដែលផ្តល់សុខភាពល្អជាងនេះ និងស្រួលទំពា នោះគឺត្រី ។
អាហារប្រៃ
បើសិនជាអ្នកអាយុចាប់ពី៥១ឆ្នាំឡើង ឬមានការប្រឈមនឹងជំងឺខ្ពស់ គ្រូពេទ្យបានណែនាំថា ត្រូវកាត់បន្ថយការញ៉ាំប្រៃ មកត្រឹម២៣០០មីលី្លក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃបានហើយ ។ បើសិនជាអ្នកស្ថិតក្នុងស្ថានភាពប្រឈមនឹងជំងឺទៀតនោះ ចូរប្រាកដថា មិនត្រូវញ៉ាំជាតិប្រៃច្រើនជាង ១៥០០មីលី្លក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃឡើយ ។ ការដែលញ៉ាំប្រៃច្រើនពេកអាចបង្កើនសម្ពាធឈាម និងប្រឈមកាន់តែខ្ពស់នឹងជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលថែមទៀត ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ