នៅពេលយើងនិយាយអំពីវិធីបង្ការជំងឺទឹកនោមផ្អែម មនុស្សភាគច្រើនគឺខ្វល់ជាងគេលើអាហារមានជាតិផ្អែមតែម្តង ។ ខណៈពេលដែល ការចៀសវាងការញ៉ាំអាហារ ផ្អែមៗ មានមនុស្សជាច្រើនមិនបានដឹងអំពីអាហារដែលគេញ៉ាំរាល់ថ្ងៃធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទេ ជាពិសេសការញ៉ាំបាយស ដែលជាអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់ប្រជាជនខ្មែរយើងតែម្តង ។
តាមការស្រាវជ្រាវនាពេលបច្ចុប្បន្ននេះបានរកឃើញនូវរឿងដ៏គួរឲ្យភ្ញាក់ផ្អើលមួយគឺថា បាយសដែលយើងញ៉ាំរាល់ថ្ងៃនេះ ពោរពេញទៅដោយជាតិអាមីដុង ដែលអាចធ្វើឲ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ និងប្រឈមខ្លាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
លោក Zee Yoong Kang ប្រធានប្រតិបត្តិនៃ Health Promotion Board បានបង្ហាញថា នៅពេលយើងញ៉ាំបាយសជារៀងរាល់ថ្ងៃ អាចបង្កើនការប្រឈមនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែមរហូតដល់១១ភាគរយឯណោះ ។ ប៉ុន្តែហេតុអ្វីបានជាបាយសគ្រោះថ្នាក់ម៉្លេះ ? ដោយផ្អែកទៅតាមការស្រាវជ្រាវមកពី Harvard School of Public Health ដែលសិក្សារហូតដល់ ២០ឆ្នាំ និយាយថា បាយសមិនមែនញ៉ាំច្រើនមានសុវត្ថិភាពដូចមនុស្សជាច្រើនគិតឡើយ ព្រោះតែ ៖
• បាយសមួយចានគោមតូចមួយមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតយ៉ាងហោចណាស់២ដងនៃជាតិផ្អែមក្នុងភេសជ្ជៈមានជាតិហ្គាសមួយកំប៉ុង ។ រឿងនេះចាត់ទុកថាអាក្រក់ដោយសារតែកាបូអ៊ីដ្រាតនឹងបំលែងទៅជាជាតិស្ករនៅពេលចូលដល់ក្នុងពោះវៀន ដូច្នេះបើសិនជាញ៉ាំច្រើន វានឹងបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាមជាមិនខាន ។
• នៅពេលជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ អ្នកប្រាកដជាដឹងហើយថាវាមិនល្អចំពោះអ្នកឡើយ ។
• កាលណាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងកាន់តែច្រើន តាមរយៈការញ៉ាំបាយសរាល់ថ្ងៃ វាអាចធ្វើឲ្យតម្រងនោមខូចបាន ហើយជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាចនឹងចាប់ផ្តើមកើតមាន ។
ជាអកុសលជនជាតិខ្មែរយើងនេះឯងដែលនិយមញ៉ាំបាយសជារៀងរាល់ថ្ងៃ ដូច្នេះវាក៏ធ្វើឲ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងកាន់តែខ្ពស់ផងដែរ ។ អ្វីដែលកាន់តែអាក្រក់នោះគឺថា យើងគ្រប់គ្នានឹងប្រឈមជំងឺទឹកនោមផ្អែមកាន់តែខ្លាំង កាលណាញ៉ាំបាយសកាន់តែច្រើន ។ យ៉ាងណាមិញ យើអាចកាត់បន្ថយការប្រឈមមុខនេះបានច្រើនរហូតដល់២០ភាគរយ តាមរយៈការញ៉ាំអង្ករសម្រូបជំនួសវិញ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ