ការសិក្សាថ្មីមួយរបស់អាមេរិកបានរកឃើញថា ទទួលទានសាច់ត្រីអាចជួយទប់ស្កាត់ភាពចាស់ទៅតាមអាយុរបស់ខួរក្បាលកាត់បន្ថយបានជំងឺបាត់ការចងចាំចំពោះមនុស្សចាស់។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវអាមេរិករកឃើញថា មនុស្សវ័យចាស់ដែលមានអូមេហ្គា ៣និងកម្រិតវីតាមីនខ្ពស់ក្នុងឈាម ការចងចាំរបស់ពួកគាត់ល្អប្រសើរជាងអ្នកដែលមានអូមេហ្គា ៣តិចតួច។ តាមការស្គែនខួរក្បាលអះអាងថា មនុស្សចាស់ដែលមានកម្រិតវីតាមីន D, B , C , E និងអូមេហ្គា ៣ខ្ពស់មានវ៉ូលីមខួរក្បាលធំទូលាយ។
នេះអាចនិយាយបានថា ជាការសិក្សាលើកដំបូងហើយដែលការធ្វើពិសោធតាមរយៈការពិនិត្យឈាមមិនមែនតាមការមើលចម្លើយលើតារាងសំនួរ ។ តាមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្ររបស់សាកលវិទ្យាល័យ Oregon Health& Science Universityថាលទ្ធផលនៃលើកនេះគឺជាក់ច្បាស់ជាងលើកមុនៗ ។ ការសិក្សាលើកនេះធ្វើលើមនុស្សចាស់មានសុខភាពល្អអាយុ៨៧ឆ្នាំប្រមាណជា១០៤នាក់ ។
ចំណែកការសិក្សាថ្មីមួយទៀតរបស់សាកលវិទ្យាល័យ University of California នៅទីក្រុង Los Angelesរបស់សហរដ្ឋអាមេរិកដដែលក៏បានរកឃើញលទ្ធផលស្រដៀងគ្នានេះដែរ។ ការសិក្សាបញ្ជាក់ថា ការទទួលទានត្រីជាប្រចាំជួយរក្សាខួរក្បាលឱ្យនៅវ័យក្មេងជានិច្ច។ វេជ្ជបណ្ឌិត Zaldy Tanដែលជាអ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវនិយាយថា៖«អ្នកដែលមានកម្រិតអាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា៣ក្នុងឈាមទាប កម្រិតវូលីមខួរក្បាលក៏ទាបផងដែរ»។
ពពួកត្រីដែលសំបូអាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា៣ច្រើនមានដូចជា ត្រីធ្យូណា(Tuna) ត្រីសាលម៉ុង ត្រីស្បៃកា ត្រីសាឌីន ត្រីសាឌីនធំ(herring)និងពពួកត្រីតូចៗល្អិតៗរស់នៅជាហ្វូងធំៗ(Anchovies) ។ ការសិក្សាលើកមុនរបស់អង់គ្លេសក៏បានរកឃើញដែរថា ទទួលទានសាច់ត្រីជួយឱ្យឈាមហូរទៅកាន់ខួរក្បាលបានល្អដែលបញ្ហានេះអាចជួយទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺវិកលចរិតក្នុងជីវិតពេលអនាគត។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពនៃរបបអាហារដែលសំបូរទៅដោយអូមេហ្គា៣( Omega-3)-ជាអាស៊ីដខ្លាញ់មួយប្រភេទដែលមាននៅក្នុងខ្លាញ់ត្រី បានក្លាយជាការសង្ស័យយូរមកហើយៗលទ្ធផលនៃការសិក្សាចំនួន២លើកចំពោះប្រសិទ្ធភាពរបស់វាលើមនុស្សក្មេងៗបានបង្ហាញថា វាអាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវពេលវេលាប្រតិកម្មចំពោះអ្នកមានអាយុពី១៨ទៅ៣៥ឆ្នាំបានយ៉ាងល្អ ជាពិសេសជួយកាត់បន្ថយកម្រិតនៃការហត់នឿយផ្លូវចិត្តបន្ទាប់ពីធ្វើការងារដ៏ពិបាកពេញមួយថ្ងៃ។
បើទោះបីលទ្ធផលទាំងឡាយបង្ហាញថា ទទួលទានផលិតផលសុខភាពពីធម្មជាតិពីខ្លាញ់ត្រីអាចមិនមានផលប៉ះពាល់លើកកត្តាផ្លូវចិត្តរបស់មនុស្សក្មេងៗក៏ដោយ ប៉ុន្តែអ្នកស្រាវជ្រាវរបស់សាកលវិទ្យាល័យNorthumbria Universityប្រទេសអង់គ្លេសនិយាយថា ការជម្រុញឱ្យឈាមហូរទៅខួរក្បាលបានគ្រប់គ្រាន់វាសំខាន់ណាស់សម្រាប់មនុស្សចាស់។
វេជ្ជបណ្ឌិតហ្វ៊ីឡីបប៉ា ជែកសុនអ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវបាននិយាយថា ៖«ការរកឃើញទាំងនេះអាចមានការជាប់ទាក់ទងសម្រាប់តួនាទីផ្លូវចិត្តពេលក្រោយក្នុងជីវិត។ ភស្តុតាងលើកនេះបានបង្ហាញថា ការទទួលទានខ្លាញ់ត្រីជាប្រចាំប្រហែលជាអាចទប់ស្កាត់ការចុះអន់ថយនៃការយល់ដឹងនិងភាពវិកលចរិតបាន»។ ឯអ្នកវិទ្យាសាស្ត្ររបស់ប្រទេសនូវែលហ្សេឡង់បាននិយាយថា ការទទួលបានត្រីដែលមានខ្លាញ់ច្រើនដូចជា ត្រីសាលម៉ុង(Salmon) និងត្រីព្រួល(Trout)អាចធ្វើឱ្យល្អប្រសើរនូវការចង់ចាំរបស់អ្នក។
ការសិក្សាបានរកឃើញថា អាស៊ីដខ្លាញ់មួយប្រភេទដែលគេរកឃើញក្នុងសាច់ត្រីខាងលើនិងក្នុងអាហារសមុទ្រផ្សេងទៀតអាចជួយជម្រុញមុខងារអង្គចងចាំបានដល់១៥ភាគរយ ។ នៅក្នុងការពិសោធដែលមានរយៈពេល៦ខែ មនុស្សពេញវ័យមានសុខភាពល្អ១៧៦នាក់ត្រូវបានគេផ្តល់ឲ្យនូវឱសថដែលមានផ្ទុកDHA-អាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣ដែលមាននៅក្នុងត្រីសាលម៉ុង ត្រីស្បៃកា ត្រីសាឌីន ត្រីព្រួល បង្គា និងគ្រំ។
បន្ទាប់ពីការពិសោធ គេពិនិត្យឃើញថា ការចងចាំនិងល្បឿនធ្វើការនៃអង្គចងចាំរបស់អ្នកដែលប្រើប្រាស់ឱសថដែលមានផ្ទុកDHAមានការវិវត្តល្អប្រសើរជាងមុនគួរឱ្យកត់សម្គាល់។ ដូច្នេះវាត្រូវបានគេជឿថា DHAអាចជាគន្លឹះយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយទប់ស្កាត់ជំងឺបាត់ការចងចាំ។ សាស្ត្រាចារ្យដឹកនាំការស្រាវជ្រាវ Welma Stonehouseរបស់សាកលវិទ្យាល័យ Massey Universityរបស់ប្រទេសនូវែលហ្សេឡង់បាននិយាយថា៖«នេះជាលទ្ធផលនៃការសិក្សាដ៏មាំមួនលើកទី១ដែលបានបង្ហាញថា ឱសថដែលសំបូរដោយ DHAអាចធ្វើឱ្យល្អប្រសើរនូវមុខងារនៃការចងចាំរបស់មនុស្សពេញវ័យ។
មុខងារទទួលដឹងត្រូវបានបង្ហាញថារងការប៉ះពាល់ដោយខ្លាញ់ត្រីដែលសំបូរដោយ DHAដោយក្នុងនោះអង្គចងចាំគឺជាមុខងារដ៏សំខាន់បំផុតរបស់ខួរក្បាលដែលបញ្ជាលើសកម្មភាពមានដូចជាដើរ បើកបរ ឡើងផ្សារ សិក្សា លេងកីឡា។ល។ DHAគឺជាអាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងរចនាសម្ព័ន្ធនិងមុខងាររបស់ខួរក្បាល៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ