ការសិក្សាថ្មីមួយបានរកឃើញថា ផ្លែប៊័រជាពិសេសផ្លែប៊័រដាំនៅប្រទេសស៊ីលីមានសមាសធាតុពីធម្មជាតិមួយប្រភេទដែលអាចប្រឆាំងទៅនឹងជំងឺស៊ាំនឹងថ្នាំAntibiotics(antibiotic-resistant infections)បាន។ សមាសធាតុដែលមាននៅក្នុងផ្លែប៊័រនេះអាចទប់ស្កាត់ប្រភេទបាក់តេរី staphylococciមានពណ៌លឿងមិនឱ្យទៅរំលាយប្រសិទ្ធភាពថ្នាំAntibioticsបាន។ បាក់តេរីទាំងនេះហើយដែលជាអ្នកបង្កឱ្យមានរោគឆ្លងនៅក្នុងដំបៅដែលកើតពីការវះកាត់។ វាបានបង្កើតជាភាពស៊ាំនៅក្នុងខ្លួនមនុស្សយ៉ាងឆាប់រហ័ស ។
លោក Jes Gitz Hollerនិស្សិតវេជ្ជបណ្ឌិតមកពីសាកលវិទ្យាល័យ University of Copenhagenរបស់ដាណឺម៉ាកបានធ្វើការងារពិសោធស្រាវជ្រាវនេះជាមួយមនុស្សមួយចំនួននៅប្រទេសស៊ីលី។ គាត់បាននិយាយថា៖«ខ្ញុំបានរកឃើញសារធាតុពីធម្មជាតិមួយនៅក្នុងផ្លែប៊័រនៅស៊ីលីដែលមានសកម្មភាពសម្រាប់ការព្យាបាល។ សមាសធាតុពីធម្មជាតិនេះ មានសក្តានុពលយ៉ាងអស្ចារ្យបំផុត ហើយប្រហែលជាក្នុងរយៈពេលមួយវែងជាងនេះយើងនឹងអាចបង្កើតបានជាឱសថដ៏មានប្រសិទ្ធភាពមួយប្រភេទដើម្បីប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី staphylococci តែក្នុងពេលនេះពុំទាន់មានផលិតផលបែបនេះនៅលើទីផ្សារនៅឡើយទេ»។
បាតេរី staphylococciឬ Staphylococcusដែលមានពណ៌លឿងគឺជាមូលហេតុបង្កដ៏សាមញ្ញបំផុតនៃការឆ្លងមេរោគចំពោះដំបៅដែលកើតក្រោយពីការវះកាត់រួច។ បាក់តេរីនេះក៏អាចជាមូលហេតុបង្កឱ្យទៅជាជំងឺច្រើនប្រភេទដែលកើតពីរបួសនិងការពុលអាហារផងដែរដែលជំងឺទាំងនេះសុទ្ធតែអាចធ្វើឱ្យស្លាប់បាន តួយ៉ាងដូចជា ជំងឺរលាកភ្នាសខាងក្នុងរបស់បេះដូង(Endocarditis)និងជំងឺមេរោគឆ្លងរាលដាលក្នុងឈាម(Septicemia)ជាដើម ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ