អ្នកដែលចម្អិនអាហារដោយប្រើប្រេងអូលីវ បន្តក់ប្រេងអូលីវបន្តិចទៅលើអាហារ បន្លែស្រស់ ឬក៏ជ្រលក់នំប៉័ងជាមួយប្រេងអូលីវ អាចកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងការកើតជំងឺស្ត្រូកបាន៤១% ធៀបនឹងអ្នកដែលមិនធ្លាប់ទទួលទានសោះ ។
បណ្តាអ្នកស្រាវជ្រាវដែលបានធ្វើការសិក្សាលើមនុស្សជិត៨.០០០នាក់បាននិយាយថា មនុស្សដែលមានវ័យចាស់ទាំងអស់នឹងមានអាយុយ៉ឺនយូរប្រសិនជាគេទទួលទានប្រេងអូលីវ ច្រើន។
Cecilia Samieri មកពីវិទ្យាស្ថានជាតិស្រាវជ្រាវសុខភាពនិងវេជ្ជសាស្ត្រនៅក្រុងប័កដូ(Bordeaux )ប្រទេសបារាំង បាននិយាយថា៖«ជំងឺស្ត្រូកតែងកើតមានជាធម្មតាលើមនុស្សដែលមានវ័យចាស់ ហើយប្រេងអូលីវមានតម្លៃថោកជាមធ្យោបាយងាយស្រួលជួយទប់ស្កាត់ជំងឺស្ត្រូក»។
ការសិក្សាលើកនេះ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវបានពិនិត្យលើមនុស្សប្រមាណ៧.៦២៥នាក់ អាយុចាប់ពី៦៥ឆ្នាំឡើងទៅ ហើយមិនធ្លាប់មានប្រវត្តិកើតជំងឺស្ត្រូក ។
ប្រេងអូលីវផ្ទុកទៅដោយខ្លាញ់អូមេហ្គា-៦ដែលសារធាតុនេះអាចរាំងខ្ទប់ការឆ្លើយតបរបស់រាងកាយទៅនឹងការរលាកនៅក្នុងលក្ខខណ្ឌដ៏រ៉ាំរ៉ៃមានដូចជាជំងឺបេះដូងនិងជំងឺសន្លាក់ឆ្អឹងជាដើម។ លើសពីនេះទៀត សារធាតុខ្លាញ់ អូមេហ្គា-៦នេះក៏អាចជួយបន្ថយការឡើងឈាមបានទៀតផង។
ទោះជាយ៉ាងណា លោកវេជ្ជបណ្ឌិតសាលីន អាមេដ មកពីសមាគមជំងឺស្ត្រូកចក្រភពអង់គ្លេសបានបញ្ជាក់ថា ការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបន្ថែមទៀតចាំបាច់ត្រូវតែធ្វើជាបន្តដើម្បីធ្វើការពិសោធន៍ជាក់ស្តែងតាមវិទ្យាសាស្ត្ររកឱ្យឃើញពីប្រសិទ្ធភាពរបស់ប្រេងអូលីវ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ