ហេតុអ្វីអាហារពេលព្រឹកសំខាន់សម្រាប់ក្មេងជំទង់?
ការស្រាវជ្រាវរបស់ King’s College London បានរកឃើញថាទទួលទានអាហារពេលព្រឹកមានសារសំខាន់ណាស់សម្រាប់ក្មេងជំទង់ និងកុមារ ។ មនុស្សវ័យក្មេងដែលមិនទទួលទាន
ការស្រាវជ្រាវរបស់ King’s College London បានរកឃើញថាទទួលទានអាហារពេលព្រឹកមានសារសំខាន់ណាស់សម្រាប់ក្មេងជំទង់ និងកុមារ ។ មនុស្សវ័យក្មេងដែលមិនទទួលទាន
ការស្រាវជ្រាវរបស់ King’s College London បានរកឃើញថាទទួលទានអាហារពេលព្រឹកមានសារសំខាន់ណាស់សម្រាប់ក្មេងជំទង់ និងកុមារ ។ មនុស្សវ័យក្មេងដែលមិនទទួលទានអាហារពេលព្រឹកអាចមានបញ្ហាធ្ងន់ជាមួយនឹងការអភិវឌ្ឍដែលអាចប៉ះពាល់ដល់ពួកគេនៅពេលអនាគត ។
ជាពិសេសរាងកាយរបស់ពួកគេនឹងមិនទទួលបានជាតិដែក វីតាមីន B9 កាល់ស្យូម ឬជាតិអ៊ីយ៉ូតគ្រប់គ្រាន់ទេដែលអាចធ្វើឱ្យពួកគេថយចុះមុខងារខួរក្បាល និងខ្វះខាតថាមពលក្នុងចំនោមបញ្ហាសុខភាពដទៃទៀត ។
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវដែលបានសិក្សារៀបរាប់អំពីទម្លាប់នៃការបរិភោគអាហារពេលព្រឹករបស់កុមារចាប់ពីអាយុពី៤ទៅ១៨ឆ្នាំជារៀងរាល់ថ្ងៃចាប់ពីឆ្នាំ២០០៨ដល់ឆ្នាំ២០១២ ។
ពួកគេបានរកឃើញថា១ភាគ៤នៃកុមារអាយុចន្លោះពី១១ទៅ១៨ឆ្នាំ មានទម្លាប់មិនបរិភោគអាហារពេលព្រឹករៀងរាល់ថ្ងៃ ហើយ៧% នៃអ្នកដែលមានអាយុចន្លោះពី៤ទៅ១០ឆ្នាំក៏មានទម្លាប់នេះដែរ ។
១ភាគ៣នៃកុមារទាំងនោះដែលមិនបរិភោគអាហារពេលព្រឹកមិនទទួលបានជាតិដែកគ្រប់គ្រាន់ទេ ខណៈពេលប្រហែល១ភាគ៥នៃកុមារទាំងនោះមិនទទួលបានជាតិកាល់ស្យូម ឬអីុយ៉ូតគ្រប់គ្រាន់ ។ ចំណែកឯប្រហែល៧%ទៀតមិនទទួលបានវីតាមីនB9គ្រប់គ្រាន់ ។ អ្នកស្រាវជ្រាវការសិក្សានេះលោក Gerda Pot និយាយថា ៖ « ការស្រាវជ្រាវនេះផ្តល់នូវភស្តុតាងថា អាហារពេលព្រឹកគឺជាគន្លឹះសម្រាប់ឪពុកម្តាយដើម្បីធានាថា កូនៗរបស់ពួកគេទទួលបានអាហារបំប៉នដែលពួកគេត្រូវការ »។
កង្វះជាតិដែក វីតាមីនB9 កាល់ស្យូម និងអុីយ៉ូដអាចបង្កជាបញ្ហាវេជ្ជសាស្ត្រជាច្រើន ។
ប្រសិនបើកុមារមិនទទួលបានជាតិដែកគ្រប់គ្រាន់ដែលវាមានតួនាទីដឹកនាំអុកស៊ីសែននៅទូទាំងរាងកាយ នោះរាងកាយរបស់ពួកគេមិនអាចផលិតកោសិកាគ្រាប់ឈាមក្រហមដែលមានផ្ទុកអុកស៊ីសែនគ្រប់គ្រាន់ និងមានសុខភាពល្អទេ ។ នៅពេលពួកគេមិនមានអុកស៊ីសែនគ្រប់គ្រាន់ នោះពួកគេនឹងអស់កម្លាំង ។
ភាពអស់កម្លាំងដែលបណ្តាលមកពីការមិនមានអុកស៊ីសែនគ្រប់គ្រាន់អាចប៉ះពាល់ដល់មុខងាររបស់ខួរក្បាលពួកគេ ក៏ដូចជាសមត្ថភាពនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់ពួកគេក្នុងការការពាររាងកាយឱ្យមានសុខភាពល្អ និងទប់ស្កាត់ការឆ្លងមេរោគនានា ។
ជាតិដែកក៏មានសារសំខាន់ដែរក្នុងការថែរក្សាកោសិកាសក់ និងស្បែកដែលមានសុខភាពល្អ ។ បរិមាណជាតិដែកដែលកុមារត្រូវការគឺអាស្រ័យលើអាយុរបស់ពួកគេ ប៉ុន្តែនឹងថយចុះនៅពេលដែលពួកគេកាន់តែធំឡើង ។
ជាតិកាល់ស្យូមចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង និងធ្មេញរឹងមាំ ប៉ុន្តែជួយដល់មុខងាររាងកាយសំខាន់ៗដទៃទៀតដែរ ។ លើសពីនេះកង្វះជាតិកាល់ស្យូមមិនត្រឹមតែធ្វើឱ្យឆ្អឹងផុយស្រួយទេ ថែមទាំងអាចបង្កឱ្យមានបញ្ហាជាមួយនឹងការបញ្ចេញអ៊័រម៉ូនរបស់កុមារ និងការកន្ត្រាក់សាច់ដុំរបស់ពួកគេ ។
ជាតិអីុយ៉ូតមានសារសំខាន់សម្រាប់សុខភាពក្រពេញទីរ៉ូអីុត ។ មនុស្សភាគច្រើននៅសហរដ្ឋអាមេរិកទទួលទានជាតិអ៊ីយ៉ូតបានគ្រប់គ្រាន់ ប៉ុន្តែកង្វះជាតិអ៊ីយ៉ូតអាចបណ្តាលឲ្យមានជំងឺពកក ។
កុមារដែលមិនទទួលបានបរិមាណអីុយ៉ូដត្រឹមត្រូវអាចជួបប្រទះនឹងបញ្ហាលូតលាស់យឺត។ អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថាកុមារមួយចំនួនដែលមិនបានទទួលទានអាហារពេលព្រឹករៀងរាល់ថ្ងៃមានវីតាមីនB9 ទាប ។
វីតាមីនB9មានសារសំខាន់ពីព្រោះវាជួយពោះវៀនស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមឱ្យបានត្រឹមត្រូវ និងពង្រឹងការរំលាយអាហាររបស់អ្នក ។ ខណៈពេលដែលការស្រាវជ្រាវបានផ្តល់នូវភស្តុតាងដ៏រឹងមាំថាកុមារ និងក្មេងជំទង់គួរទទួលទានអាហារពេលព្រឹករៀងរាល់ថ្ងៃ លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Pot បាននិយាយថា «យើងត្រូវកស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីផ្តល់រូបភាពពេញលេញនៃអាហារពេលព្រឹកប្រភេទណាដែលល្អចំពោះសុខភាព »៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ