កម្ពុជានឹងនាំចេញអង្ករទៅបង់ក្លាដែស1លានតោន
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ មន្ត្រីអគ្គនាយកដ្ឋានពាណិជ្ជកម្មអន្តរជាតិនៃក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បានឲ្យដឹងថា ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម និងរដ្ឋមន្ត្រីនៃប្រទេសបង់ក្លាដែសត្រៀមចុះអនុស្សរណៈយោគយល់គ្នា ស្ដីពី
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ មន្ត្រីអគ្គនាយកដ្ឋានពាណិជ្ជកម្មអន្តរជាតិនៃក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បានឲ្យដឹងថា ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម និងរដ្ឋមន្ត្រីនៃប្រទេសបង់ក្លាដែសត្រៀមចុះអនុស្សរណៈយោគយល់គ្នា ស្ដីពី
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ មន្ត្រីអគ្គនាយកដ្ឋានពាណិជ្ជកម្មអន្តរជាតិនៃក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បានឲ្យដឹងថា ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម និងរដ្ឋមន្ត្រីនៃប្រទេសបង់ក្លាដែសត្រៀមចុះអនុស្សរណៈយោគយល់គ្នា ស្ដីពីការនាំចេញអង្ករស និងអង្ករចំហុយសរុប១លានតោនក្នុងរយៈពេល៥ឆ្នាំ ។ ការចុះអនុស្សរណៈនឹងចាប់ផ្ដើមនៅដើមខែសីហា ឆ្នាំ២០១៧នេះ ។
លោក ចាន់ សុខទី អគ្គនាយករងពាណិជ្ជកម្មអន្តរជាតិនៃក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម មានប្រសាសន៍ប្រាប់កោះសន្តិភាព កាលពីថ្ងៃទី៣០ កក្កដាថា ៖« យើងប្រើពេលចរចាអស់
២ខែ តាំងពីដើមខែមិថុនា ដល់ខែកក្កដា ឆ្នាំ២០១៧ មុនឈានដល់ការចុះ MOU រវាងប្រទេសកម្ពុជា ជាមួយសាធារណរដ្ឋបង់ក្លាដែស ស្តីពីការទិញអង្ករស និងអង្ករចំហុយចំនួន១លានតោនក្នុងរយៈពេល៥ឆ្នាំ គិតពីថ្ងៃចុះហត្ថលេខា នាពេលខាងមុខនេះតទៅ » ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖« អនុស្សរណៈយោគយល់នេះធ្វើឡើងរវាងរដ្ឋនិងរដ្ឋ ដោយមានការចុះហត្ថលេខារវាងរដ្ឋមន្ត្រីចំណីអាហារ បង់ក្លាដែស និងរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួង ពាណិជ្ជកម្មនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា ។ បរិមាណអង្ករសរុប១លានតោនដែលត្រៀមនាំចេញ យើងនឹងសហការជាមួយសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា ដើម្បីឱ្យគ្រប់ទៅតាមតម្រូវការបញ្ជា ទិញ » ។
លោកអគ្គនាយករងពាណិជ្ជកម្មអន្តរជាតិរូបនេះបន្ដថា ៖« ការចុះ MOU នាពេលខាងមុខ បានចូលរួមចំណែកអភិវឌ្ឍន៍នូវគោលនយោបាយជំរុញការនាំចេញអង្កររបស់រាជរដ្ឋាភិបាល ដោយពង្រឹង និងពង្រីកការនាំចេញអង្ករឱ្យបាន១លានតោន ។ ការនាំចេញទៅទីផ្សារប្រទេសបង់ក្លាដែសខាងមុខនេះ អាចជួយដល់ប្រជាកសិករ និងបណ្តារោងម៉ាស៊ីនផងដែរ » ។
កញ្ញា ស៊ឹង សុផារី មន្ត្រីអ្នកនាំពាក្យក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម មានប្រសាសន៍ថា ៖ «ធម្មតាប្រទេសដែលមានទំនាក់ទំនងការទូត គេជំរុញឱ្យទំនាក់ទំនងសេដ្ឋកិច្ច និងពាណិជ្ជកម្មដើម្បីផ្សារភ្ជាប់គ្នាទៅវិញទៅមក ។ ប្រទេសបង់ក្លាដែសនិយាយរឿងពាណិជ្ជកម្ម និងកម្រិតនៃការអភិវឌ្ឍមានសមត្ថភាពប្រហាក់ប្រហែលកម្ពុជាដែរ ដោយផ្នែកខ្លះយើងអាចរៀនពីគេ ផ្នែកខ្លះគេរៀនពីយើង អីចឹងហើយបានជាមានការចុះ MOU នេះឡើង » ។
កញ្ញាបន្តថា ៖« ការចុះ MOU ជាមួយគ្នា ដើម្បីបង្កើតជាជម្រើសទិញដូរទៅវិញទៅមក ប៉ុន្ដែដៃគូពាណិជ្ជកម្ម ឬអ្នកទិញសក្តានុពលរបស់យើង ក៏ប្រែប្រួលទៅតាមពេលវេលា និងតម្រូវការរបស់ប្រជាជនគេ ដោយឆ្នាំខ្លះ គេអត់ទិញអង្ករ តែនៅឆ្នាំខ្លះគេអាចនឹងទិញពីកម្ពុជាក៏មាន នៅពេលកម្រិតជីវភាពប្រជាជនគេធូរធារ » ។
លោកឧកញ៉ា ភូ ពុយ នាយកក្រុមហ៊ុន បៃតង (កម្ពុជា) មានប្រសាសន៍ថា ប្រសិនបើមានការទិញរវាងប្រទេស និងប្រទេស (រដ្ឋាភិបាល) សម្រាប់អ្នកផលិតនិងអ្នកលក់ចេញ នឹង ទទួលបានភាពល្អប្រសើរបើត្រូវថ្លៃគ្នា ។ ការបញ្ជាទិញត្រូវ ឬមិនត្រូវថ្លៃគ្នា វាក៏ល្អជាងការលក់រវាងវិស័យឯកជននិងឯកជន ឬក្រុមហ៊ុននិងក្រុមហ៊ុនដែរ ព្រោះទីផ្សារសម្រាប់វិស័យឯកជនមានកំណត់ ។
លោកឧកញ៉ាបន្តថា ៖« អង្ករធម្មតា តម្រូវឱ្យព្រមព្រៀងទៅតាមតម្លៃលើទីផ្សារ ។ ករណីយើងត្រូវតម្លៃនោះ យើងជោគជ័យ តែបើមិនត្រូវថ្លៃទេ ក៏មិនជោគជ័យដែរ ។ កន្លងមក យើងក៏មាន MOU ច្រើនដែរជាមួយហ្វ៊ីលីពីនរាប់សែនតោន តែដល់សួរពីតម្លៃទៅអត់ត្រូវគ្នា គេអត់ទិញពីកម្ពុជា ហើយទៅទិញអង្ករវៀតណាមវិញ » ។
បើតាមតួលេខនាំចេញអង្ករកម្ពុជាពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំ គឺកើនឡើងជាលំដាប់ ។ នៅឆ្នាំ២០១៦ កម្ពុជានាំចេញអង្ករបានជាង៥០ម៉ឺនតោន ហើយនៅឆ្នាំ២០១៧នេះ តាមរយៈការខិតខំរបស់ក្រសួងក្នុងការចរចាបើកទីផ្សារអង្ករជាមួយបណ្តាប្រទេសដៃគូពាណិជ្ជកម្ម ការនាំចេញអង្ករកម្ពុជានឹងបន្តកើនឡើងទៀត ។ នេះបើតាមលោក ចាន់ សុខទី។
យោងតាមរបាយការណ៍ស្ថានភាពនៃការនាំចេញអង្ករក្នុងរយៈពេល៦ខែដើមឆ្នាំនេះ កម្ពុជាបាននាំចេញអង្ករទៅក្រៅប្រទេស ចំនួន២៨៨.៥៦២តោន មានកំណើន៧,៦០%បើធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នាឆ្នាំ២០១៦ ស្មើ២៦៨.១៩០តោន ក្នុងនោះប្រទេសបារាំងនាំចូលច្រើនជាងគេ ស្មើ៣៧.៣២១តោន តាមពីក្រោយដោយប៉ូឡូញ២៥.៦៣៩តោន បន្ទាប់មកចក្រភពអង់គ្លេស២១.២៩៦តោន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ