ខេត្តមណ្ឌលគិរី ៖ កសិករប្រកបរបរដាំដំណាំសណ្ដែកបាយនៅស្រុកពេជ្រាដា កំពុងកើតក្ដីបារម្ភទៅលើការបង្កបង្កើនផលដំណាំសណ្ដែកបាយក្នុងឆ្នាំ២០១៧នេះ អាចនឹងទទួលបានទិន្នផលតិច ដោយសារមានបញ្ហាអាកាសធាតុមិនសូវល្អដូចឆ្នាំមុន ។ ទោះបីយ៉ាងណា មន្ត្រីមន្ទីរកសិកម្មខេត្តនេះអះអាងថា មិនមែនទាំងស្រុងនោះទេ គឺកើតឡើងតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ដោយសារកសិករមួយចំនួនដាំដុះទាំងប្រថុយប្រថាន ។
កសិករនៅភូមិមេចុងផាង ឃុំពូជ្រៃ ស្រុកពេជ្រាដា បានត្អូញត្អែរថា ដំណាំសណ្ដែកបាយឆ្នាំនេះលូតលាស់មិនល្អដូចឆ្នាំកន្លងទៅទេ ដោយសារតែជួបបញ្ហារាំងស្ងួតនៅដើមរដូវ និងធ្លាក់ភ្លៀងច្រើនពេកនៅពាក់កណ្ដាលរដូវដាំដុះ ធ្វើឲ្យដំណាំសណ្តែកបាយដុះមិនល្អ ខ្លះរលួយដោយសារទឹកភ្លៀងធ្លាក់ជាប់រាល់ថ្ងៃ ។
លោក លី គ្រៀង កំពុងដាំសណ្ដែកលើផ្ទៃដីចំនួន២ហិកតា និយាយថា លោកដាំដំណាំនេះ២ដងក្នុង១ឆ្នាំ ដោយប្រមូលផលក្នុង១ហិកតាទទួលបានជាង១ពាន់គីឡូក្រាមក្នុង១ឆ្នាំ ខណៈដែលតម្លៃនៅលើទីផ្សារអាចទទួលយកបាន ។
លោកបន្ដថា ៖ « តម្លៃសណ្ដែកបាយបានថ្លៃគួរសមដែរ កាលពីឆ្នាំកន្លងទៅគេលក់បានពី៤ទៅ៥ពាន់រៀលក្នុង១គីឡូក្រាម ហើយគាត់ប្រមូលផលបានចំនួនពី១ពាន់ទៅ១,២ពាន់គីឡូក្រាមក្នុងហិកតា ប៉ុន្ដែឆ្នាំនេះ ខ្ញុំគិតថា អាកាសធាតុប្រែប្រួលមិនទៀងទាត់បែបនេះ សណ្ដែកបាយមិនអាចទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់នោះទេ » ។
លោក សុង ឃាង ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មខេត្តបានឲ្យដឹងថា សម្រាប់ការបង្កបង្កើនផលដំណាំសណ្ដែកបាយនៅទូទាំងខេត្ត គិតត្រឹមដំណាច់ខែឧសភា ឆ្នាំ២០១៧ កសិកបានដាំដុះលើផ្ទៃដីចំនួន២.០៩១ហិកតា ។
លោកបន្ដថា ចំពោះដំណាំសណ្ដែកបាយឆ្នាំនេះ បើតាមពិនិត្យជាក់ស្ដែង គឺគ្មានជួបបញ្ហា ដូចការលើកឡើងរបស់ប្រជាពលរដ្ឋទេ ហើយបើមាន គឺតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ។ លោកថា ៖ «មានមួយចំនួនតិចទេ គឺជួបបញ្ហាកាលពីដើមរដូវ ដោយសារពលរដ្ឋមួយចំនួននោះប្រថុយប្រថានដាំសណ្ដែក ហើយដើម្បីជួយដល់ពួកគាត់ដែលជួបនឹងការរាំងស្ងួតរយៈពេលខ្លី ខាងមន្ទីរកសិកម្មខេត្តបានចុះចែកគ្រាប់ពូជចំនួន៤០០គីឡូក្រាមនៅឃុំចំនួនពីរនៅស្រុកពេជ្រាដា គឺឃុំពូជ្រៃ និងឃុំស្រែអំពូម » ។
លោកប្រធានមន្ទីរកសិកម្មបញ្ជាក់ថា នៅខេត្តនេះ មានតែស្រុកពេជ្រាដាមួយប៉ុណ្ណោះ ដែលមានផ្ទៃដីដាំដុះសណ្តែកបាយច្រើនជាងគេក្នុងចំណោមក្រុង-ស្រុកទាំង៥ ។ លោកបន្តថា ៖ « សម្រាប់ដំណាំសណ្ដែកបាយក្នុង១ហិកតា អាចប្រមូលផលបានចំនួន១.២០០គីឡូក្រាម និងប្រើរយៈពេលដាំដុះពី៧០ទៅ៩០ថ្ងៃ គិតចាប់ពីថ្ងៃដាំ » ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ