សមាគមផលិតស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺគ្រោងដំឡើងថ្លៃស្ករត្នោត
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ សមាគមស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺ គ្រោងស្នើសុំក្រុមហ៊ុននាំចេញផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រនេះ ដំឡើងថ្លៃផលិតផលរបស់ខ្លួនដើម្បីសម្រួលដល់ជីវភាពប្រជាកសិករ ។
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ សមាគមស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺ គ្រោងស្នើសុំក្រុមហ៊ុននាំចេញផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រនេះ ដំឡើងថ្លៃផលិតផលរបស់ខ្លួនដើម្បីសម្រួលដល់ជីវភាពប្រជាកសិករ ។
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ សមាគមស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺ គ្រោងស្នើសុំក្រុមហ៊ុននាំចេញផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រនេះ ដំឡើងថ្លៃផលិតផលរបស់ខ្លួនដើម្បីសម្រួលដល់ជីវភាពប្រជាកសិករ ។
លោក សម សារឿន ប្រធានសមាគមស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺ បានឱ្យដឹងកាលពីព្រឹកថ្ងៃទី២៧ ធ្នូ កន្លងមកថា លោកគ្រោងស្នើសុំក្រុមហ៊ុនឯកជននាំចេញផលិតផលស្ករត្នោតធ្វើការដំឡើងថ្លៃផលិតផលរបស់ខ្លួន ។ ប៉ុន្តែការសម្រេចយ៉ាងណានោះ នឹងរង់ចាំរហូតដល់ការប្រមូលទិន្នន័យដើមត្នោតដែលត្រូវប្រមូលផលឆ្នាំនេះបញ្ចប់សិន ។
លោកបន្តថា ការប្រមូលផលពីដើមត្នោត គ្រោងចាប់ផ្តើមនៅពេលឆាប់ៗនេះ បន្ទាប់ពីរដូវប្រមូលផលស្រូវបានបញ្ចប់ ហើយសមាគមរំពឹងថា ទិន្នផលឆ្នាំនេះ នឹងមានកំណើនប្រមាណ២០% ដោយសារចំនួនដើមត្នោតដែលត្រូវប្រមូលផលមានការកើនឡើងលើសពី១.០០០ដើម ។
ការប្រមូលផលនៅដើមឆ្នាំនេះ សមាគមប្រមូលបានទិន្នផលស្ករត្នោតសរុបចំនួន២៥០តោន និងលក់ក្នុងតម្លៃ១.៣៧៥ដុល្លារក្នុងមួយតោន ។
លោកបន្ថែមថា ៖ « សមាគមគ្រោងនឹងស្នើសុំឲ្យក្រុមហ៊ុននាំចេញធ្វើការដំឡើងថ្លៃស្ករបន្ថែមទៀតនៅឆ្នាំនេះ ដើម្បីដោះស្រាយជីវភាពរបស់កសិករឲ្យមានភាពប្រសើរឡើង ។ ប៉ុន្តែអ្វីៗមិនទាន់ច្បាស់លាស់នៅឡើយ ព្រោះរង់ចាំការប្រមូលទិន្នន័យដើមត្នោតបញ្ចប់សិន ។ បច្ចុប្បន្ន មានប្រជាពលរដ្ឋចំនួន១៧៨គ្រួសារបានផលិតស្ករត្នោតដែលជាសមាជិកសមាគម និងមានត្នោតចំនួន១.០០០ដើមអាចទាញយកផលបាន » ។
ត្នោតកំពង់ស្ពឺ ដែលផលិតជាស្ករសម្រាប់ផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រមានលក្ខណៈពិសេសមួយចំនួន ដូចជា ត្នោតដុះលើដីខ្សាច់ដែលមានជម្រៅ៨តឹក និងមានដីក្រួសនៅខាងក្រោម ព្រមទាំងលក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុអំណោយផល ។
លោក សម សារឿន បន្តថា ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ជាផលិតផលមានរសជាតិប្លែកពីគេ ដោយសារវាមានក្លិនឈ្ងុយចេញពីលម្អងផ្ការបស់ត្នោត ទើបធ្វើឲ្យផលិតផលនេះមានការពេញនិយមពីប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជា និងនៅតាមប្រទេសនានាក្នុងទ្វីបអាស៊ី និងអឺរ៉ុប ។
លោក ហៃ លីអ៊ាង ប្រធានអគ្គនាយកនៃក្រុមហ៊ុនខនហ្វីរ៉ែល ដែលបាននាំចេញស្ករត្នោតច្រើនជាងគេសម្រាប់ចែកចាយនៅក្នុង និងក្រៅប្រទេស ថ្លែងថា ឆ្នាំនេះ លោកមានគម្រោងបញ្ជាទិញ និងនាំចេញផលិតផលស្ករត្នោតកើនច្រើនជាងឆ្នាំមុន ព្រោះជាទូទៅក្នុងមួយឆ្នាំ ក្រុមហ៊ុនរបស់លោកបាននាំចេញក្នុងរង្វង់១០០តោនទៅកាន់ប្រទេសចិន ជប៉ុន និងបណ្តាប្រទេសនានានៅសហគមន៍អឺរ៉ុប ។ ស្ករត្នោតខេត្តកំពង់ស្ពឺមានលក្ខណៈពិសេស និងបានទទួលពានរង្វាន់ទទួលស្គាល់ជាអន្តរជាតិ ជាផលិតផលដែលមានផលប្រយោជន៍ដល់សុខភាព។ លោកបន្តថា ៖ « ការពិនិត្យគុណភាពស្ករត្នោតមានសារសំខាន់ណាស់ ដែលសមាគមជាអ្នកទទួលបន្ទុកត្រួតពិនិត្យគុណភាពដើម្បីធ្វើឲ្យប្រាកដថា ផលិតផលនោះជាផលិតផលសុទ្ធ មិនក្លែងក្លាយ » ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ