ខេត្តស្ទឹងរ្រែង ៖ បន្លែធម្មជាតិលក់នៅទីផ្សារឆ្នាំ២០២២នេះ បានកើនឡើងរហូតដល់ទៅប្រមាណ៧០ភាគរយហើយចំពោះបន្លែស្លឹក និងបន្លែផ្លែ ។ នេះបើតាមការអះអាងរបស់ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មរុក្ខាប្រាមាញ់ និងនេសាទខេត្តស្ទឹងត្រែងថ្លែងបែបនេះ ក្នុងគ្រាដែលមន្ត្រីជំនាញនៃមន្ទីរកសិកម្មខេត្ត បានធ្វើការពិសោធន៍ទៅលើបន្លែនិងបង្ហាញពីគុណភាព ដើម្បីលើកទឹកចិត្តកសិករឱ្យដាំបន្លែប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ សម្រាប់នាំយកទៅផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារ ក៏ព្រោះតែបន្លែទាំងនោះ ទទួលបានការគាំទ្រពីអ្នកបរិភោគ ។
នៅទីតាំងធ្វើការពិសោធន៍វាយតម្លៃពីគុណភាពបន្លែនៅខេត្តស្ទឹងត្រែង លោក ទំ នីរ៉ូ ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទខេត្តបានបញ្ជាក់ថា នេះជាផ្នែកមួយបានជំរុញឲ្យបងប្អូនកសិករយើងកាន់តែបង្កើនផែនការដាំដុះបន្លែធម្មជាតិបន្ថែមទៀតនៅពេលមានអតិថិជននិយមបរិភោគបន្លែទាំងនេះច្រើនគ្នា។ លោកបន្តថា បន្លែធម្មជាតិលក់នៅទីផ្សារឆ្នាំ២០២២នេះបានកើនឡើងរហូតដល់ទៅប្រមាន៧០ភាគហើយ ចំពោះបន្លែស្លឹកនិង
បន្លែផ្លែ ។ នៅតែបន្លែមើមមួយចំនួនតែប៉ុណ្ណោះ ដែលកសិករយើងផលិតបានតិចតួច ឬមិនទាន់បានសោះ ។
ស្ត្រី ភ័គ្រ វីល័ក្ខ រស់នៅភូមិព្រែក អ្នកលក់បន្លែនៅផ្សារសាមគ្គី បានទទួលស្គាល់ថា ប្រភេទបន្លែមើមដូចជា ឆៃថៅ ការរុត ដំឡូង និងខ្ទឹមបារាំង កសិករនៅខេត្តស្ទឹងត្រែងផលិតមិនទានបានមែនហើយការអាក់ខាននេះធ្វើឱ្យយន្តការទប់ស្កាត់បន្លែនាំចូលនៅមានកំរិត។ ស្ត្រីដដែកនេះអាះអាងថា ក្រៅពីបន្លែមើម កសិករដែលទទួលបានការបណ្តុះបណ្តាលផ្នែកបច្ចេកទេសកសិកម្មដាំដុះបានច្រើនមុខ អាចនាំយកមកលក់នៅទីផ្សារនិងទប់ទល់បានជាមួយបន្លែនាំ ចូលបានច្រើន។
ស្ត្រី ស៊ីន ចិន្តា កសិករដាំបន្លែនៅភូមិឃុំកំភុនក៍លើកឡើងថាបន្លែមើមទាំងនេះពួកគាត់ពុំទាន់បានធ្វើពិសោធន៍ដាំដុះនៅឡើយទេ ព្រោះបន្លែប្រភេទទាំងនេះ ត្រូវការចំណាយដើមទុនទៅលើការថែទាំច្រើន និងប្រើរយៈពេលវែងបន្ថែមទៀត ។ នាងបន្តថាបច្ចុប្បន្នកសិករភាគច្រើនកំពុងសម្រុកនាំគ្នាដាំបន្លែស្លឹក និងបន្លែផ្លែ តែប៉ុណ្ណោះ ព្រោះមានអ្នកបញ្ជាទិញនាំយកទៅលក់បន្តនៅទីផ្សារច្រើន ធ្វើឱ្យកសិករសប្បាយចិត្ត និងបង្កើនការដាំដុះ បន្លែទាំងនោះរួមមានដូចជា ត្រប់ស្រួយ ត្រប់វែង សណ្តែកគួ ត្រឡាច ត្រសក់ ននោង ប៉េងប៉ោះ ម្រះ ស្ពៃ សាឡាដ ខាត់ណា ត្រកួន ជាដើម ។
ជាក់ស្តែង ការនិយមបរិភោគបន្លែធម្មជាតិនេះ បានកើនឡើងខណៈប្រជាពលរដ្ឋកាន់តែយល់អំពីគ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាព ដែលបណ្តាលមកពីការទទួលទានបន្លែដាំដុះដោយប្រើជីគីមីនិងថ្នាំពុលកសិកម្មច្រើនហួសកំរិត ឬបន្លែនាំចូលគ្មានប្រភពច្បាស់លាស់។ ចំណែកការបញ្ជាទិញបន្លែសរីរាង្គច្រើននាំមកទីផ្សារ ជាមុខព្រួញមួយ ជំរុញ ឱ្យកសិករប្រឹងប្រែងដាំដុះបន្លែប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិបានកាន់តែច្រើនប្រភេទទាំងបន្លែស្លឹកនិងបន្លែផ្លែ តែបន្លែមើមនៅមិនទាន់ដាំដុះបាននៅឡើយទេ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ