ឆ្អឹងមិនត្រឹមតែជាដុំកាល់ស្យូមដ៏រឹងមាំនោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជាជាលិកាលូតលាស់មានជីវិតដែលមានផ្នែកខាងក្នុងទន់ហើយស្រោបពីក្រៅដោយកាល់ស្យូមផូស្វាតយ៉ាងរឹងមាំ ។ ផ្នែកទន់ខាងក្នុងឬហៅថា ខួរឆ្អឹងមាននាទីផលិតបណ្តាកោសិកាឈាមក្នុងខ្លួនមនុស្ស ។ ឆ្អឹងបានដើរតួនាទីជាកន្លែងស្តុកកាល់ស្យូមរបស់រាងកាយច្រើនជាង៩៩ភាគរយ ។ ក្នុងនាមជា សរីរាង្គមានជីវិត វាបានកម្ទេចចោលស្រទាប់ចាស់របស់ខ្លួនជាប្រចាំ ហើយជំនួសស្រទាប់ថ្មីមកវិញ ។ យ៉ាងណាក៏ដោយ បន្ទាប់ពីមនុស្សមានអាយុចាប់ពី៣១ឆ្នាំឡើងទៅ សកម្មភាពនេះនឹងបាត់បង់ឬធ្លាក់ចុះ បណ្តាលឱ្យទម្ងន់ឆ្អឹងថយចុះ ។ ខណៈការថយចុះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ដង់ស៊ីតេឆ្អឹងនឹងបាត់បង់ ធ្វើឱ្យឆ្អឹងស្ពោតនិងងាយបាក់។ ដើម្បីចៀសវាងស្ថានភាពអាក្រក់បែបនេះ លោកអ្នកអាចសាកល្បងវិធីសាស្ត្រ៥ចំណុចដូចខាងក្រោមនេះ ៖
១-ជ្រើសរើសប្រភេទអាហារទទួលទានដែលជួយឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ ៖
ចូរទទួលទានអាហារដែលសម្បូរដោយកាល់ស្យូមនិងវីតាមីន D ។ កាល់ស្យូមចាំបាច់ណាស់រក្សាឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ ប៉ុន្តែក៏ត្រូវការជំនួយពីវីតាមីន D ផងដែរ ។ វីតាមីននេះមាននាទីជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកសារធាតុកាល់ស្យូម។ កាល់ស្យូមមានច្រើនក្នុងអាហារដូចជា ត្រីសាឌីន ត្រីសូម៉ុង ផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ តៅហ៊ូ បណ្តាបន្លែស្លឹកពណ៌បៃតង និងឆៃថាវម្យ៉ាងឈ្មោះ Turnips ខណៈវីតាមីន D មានច្រើននៅក្នុងត្រីធូណា ត្រីសាម៉ុង ផ្នែកក្រហមរបស់ស៊ុត ខ្លាញ់ត្រី ថ្លើមនិងទឹកដោះគោឆៅ ។
២-សំដិលខ្លួនក្រោមពន្លឺថ្ងៃ ៖
ពន្លឺថ្ងៃជួយជំរុញដល់ការផលិតវីតាមីន D នៅក្រោមស្បែក ។ ដូច្នេះ ចូរសំដិលខ្លួនឱ្យត្រូវពន្លឺថ្ងៃពី៥ទៅ៣០នាទីយ៉ាងហោចណាស់២ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ ។
៣-ធ្វើលំហាត់ប្រាណ ៖
ដូចជាសាច់ដុំដែរ ឆ្អឹងត្រូវការចាំបាច់នូវលំហាត់ប្រាណដើម្បីរក្សាសុខភាព ។ ហាត់ប្រាណដូចជា ដើរ រត់យឺតៗ និងរាំមានអត្ថប្រយោជន៍ជួយទប់ស្កាត់ដំណើរវិវឌ្ឍន៍ទៅជាជំងឺ ពុកឆ្អឹងខណៈហាត់ប្រាណលើកទម្ងន់ជួយបង្កើនបរិមាណសាច់ដុំនៅលើឆ្អឹង ។
៤-ការពារខ្លួនពីការដួល ៖
ចូរចៀសវាងទីទួលឬកន្លែងដែលអ្នកគិតថា អាចនឹងធ្វើឱ្យអ្នករអិលដួល ។ ក្នុងករណីជៀសមិនរួច អ្នកអាចប្រើឈើច្រត់ជំនួយពេលដើរ ។
៥-ពិចារណាប្រើឱសថបំប៉ន ៖
ក្នុងករណីអ្នកមិនអាចទទួលបានកាល់ស្យូមគ្រប់គ្រាន់ពីអាហារឬពន្លឺថ្ងៃ ចូរប្រើថ្នាំគ្រាប់ជំនួយ តែមុននឹងប្រើប្រាស់ សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ