រាជធានីភ្នំពេញ ៖ សាច់ក្របីបង្កក នាំចូលពីប្រទេសឥណ្ឌា ចំនួន៥កុងតឺន័រ ក្នុងនោះមាន ៣កុងតឺន័រ ដែលអាជ្ញាធរសមត្ថកិច្ចគយកម្ពុជារកឃើញមានផ្ទុកវីរុសកូវីដ-១៩ ត្រូវបានដុតបំផ្លាញចោលរួចរាល់ហើយ នៅក្នុងខេត្តកំពង់ស្ពឺ ។
«កម្ពុជាសម្រេចផ្អាកការនាំចូលសាច់បង្កកពីបរទេសជាបណ្តោះអាសន្ន »
លោក វេង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទមានប្រសាសន៍ថា កាលពីពេលថ្មីៗនេះ កម្ពុជាបានរកឃើញវីរុសកូវីដ-១៩នៅក្នុងសាច់ក្របីបង្កក ដែលនាំចូលពីប្រទេសឥណ្ឌាចំនួន៣កុងតឺន័រ ក្នុងចំណោម៥កុងតឺន័រ នៅទីលានផែស្ងួត ត្រីកូដ ដ្រាយផត ប៉ុន្តែក៏ត្រូវបានដុតបំផ្លាញចោលរួចរាល់ហើយ នៅក្នុងខេត្តកំពង់ស្ពឺ ដូច្នេះហើយទើបប្រមុខរាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា សម្រេចផ្អាកនូវការនាំចូលសាច់បង្កកពីបរទេសជាបណ្តោះអាសន្នមួយរយៈ ។
លោកបន្តថា ការសម្រេចនេះ ធ្វើឡើងបន្ទាប់ពីឯកឧត្តមឧបនាយករដ្ឋមន្ត្រី អូនព័ន្ធ មុនីរត្ន៍ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងសេដ្ឋកិច្ចនិងហិរញ្ញវត្ថុ បានដាក់លិខិតសុំផ្អាកការនាំចូលសាច់បង្កកពីបរទេស គោរពជូនប្រមុខរាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា ។
លោករដ្ឋមន្ត្រីបានបញ្ជាក់ថា « ក្រសួងសេដ្ឋកិច្ចនិងហិរញ្ញវត្ថុដែលមាន ឧបនាយករដ្ឋមន្ត្រី រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងសេដ្ឋកិច្ច អូន ព័ន្ធមុនីរត្ន័ បានធ្វើលិខិតទៅសម្ដេចតេជោហ៊ុនសែន នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា ដើម្បីសុំការអនុញ្ញាតផ្អាកនាំចូលសាច់បង្កកពីបរទេស ដូច្នេះហើយសម្តេចតេជោក៏បានផ្តល់ជាចំណារយល់ ព្រមឱ្យផ្អាកការនាំចូលនូវសាច់បង្កកទាំងអស់ពីបរទេស ដែលមានការឆ្លងរីករាលដាលនៃជំងឺកូវីដ-១៩ ដូច្នេះខ្ញុំគិតថា ចាប់ពីពេលនេះតទៅ គឺយើងមានការរិតត្បឹតដល់ការនាំចូលឬក៏ផ្អាកទាំងស្រុងក្នុងករណីចាំបាច់ណាមួយ តាមអ្វីដែលជាចំណារដ៏ខ្ពង់ខ្ពស់ របស់សម្តេចតេជោ នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា » ។
នេះជាលើកទី២ហើយ ដែលកម្ពុជា បានផ្អាកជាបណ្តោះអាសន្ននូវការនាំចូលសាច់បង្កកពីប្រទេសឥណ្ឌា ដែលលើកទី១បានធ្វើឡើងកាលពីខែឧសភា បន្ទាប់ពីប្រទេសឥណ្ឌា មានការផ្ទុះឡើងនូវករណីឆ្លងជំងឺកូវីដ-១៩ច្រើន ។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា «មន្ត្រីស្ថានទូតឥណ្ឌា ប្រចាំកម្ពុជា ចង់បញ្ជូនសាច់បង្កក ដែលកម្ពុជារកឃើញផ្ទុកកូវីដ ទៅពិនិត្យនៅសិង្ហបុរី» នេះបើយោងតាមការអះអាងរបស់ស្ថានទូតឥណ្ឌា ប្រចាំនៅកម្ពុជា ។
ស្ថានទូតឥណ្ឌាប្រចាំកម្ពុជា បានអោយដឹងកាលពីថ្ងៃទី២៧ ខែកក្កដា ឆ្នាំ២០២១ ថា ក្រុមហ៊ុននាំចេញរបស់ឥណ្ឌា ចំនួនពីរ បានទទួលការបញ្ជាក់អំពីសំណាក ដែលត្រូវបានគេធ្វើតេស្តសាកល្បង នៅក្នុងមន្ទីរពិសោធន៍ នៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា ដែលទទួលស្គាល់ដោយ ISO 17025 រួចហើយ ពួកគេក៏បានរកឃើញថា អវិជ្ជមានវីរុស SARS-COV-2 ផងដែរ ។
ក្រុមហ៊ុនអ្នកនាំចេញរបស់ឥណ្ឌា តាមរយៈស្ថានទូតឥណ្ឌានៅភ្នំពេញ នៅតែមិនអស់ចិត្ត ដោយមើលឃើញលទ្ធផល មិនចុះសម្រុងគ្នា នៅប្រទេសឥណ្ឌា និងកម្ពុជានោះ ក៏បានស្នើសុំទៅក្រសួងសុខាភិបាលកម្ពុជា និងគណៈកម្មាធិការ ពិសេសប្រយុទ្ធនឹង Covid-19 ដើម្បីធ្វើការពិនិត្យឡើងវិញ នូវសំណាកថ្មីៗ ចេញពីកុងតឺន័រដដែល ដើម្បីបញ្ជាក់លទ្ធផលតេស្តនេះ ។ ប្រសិនបើអាចធ្វើទៅបាននៅក្នុងមន្ទីរពិសោធន៍ជឿនលឿនមួយនៅប្រទេសសិង្ហបុរី ។ ការរកឃើញហ្សែន(SARS-COV-2)នេះ មិនមែនជាការបង្ហាញពីការឆ្លងមេរោគសកម្មទេ ចាប់តាំងពីកុងតឺន័រ បានចាកចេញពីប្រទេសឥណ្ឌា ក្នុងខែមេសា ឆ្នាំ ២០២១ ហើយបានទៅដល់ប្រទេសកម្ពុជា នៅខែកក្កដា ឆ្នាំ២០២១ ។
ស្ថានទូតឥណ្ឌាប្រចាំកម្ពុជា បានលើកឡើងដែរថា មិនមានភ័ស្តុតាងវិទ្យាសាស្ត្របង្ហាញថា វីរុសកូវីដ-១៩ អាចរស់បានលើសម្ភារវេចខ្ចប់ អាហារនិងចំណីអាហារ ក្នុងរយៈពេលជិត៣ខែឡើយ ព្រោះថា កូវីដ-១៩ គឺជាជំងឺផ្លូវដង្ហើម ដែលត្រូវបានចម្បងតាមរយៈការទំនាក់ទំនងពីមនុស្សម្នាក់ទៅម្នាក់ទៀត ។ មកដល់បច្ចុប្បន្ន មិនមានភស្តុតាងណាមួយ បញ្ជាក់ពីវីរុសដែលអាចចម្លងតាមរយៈអាហារ ឬការវេចខ្ចប់ចំណីអាហារទេ ។
មេរោគកូរ៉ូណា ត្រូវការសត្វមានជីវិត ឬមនុស្សដើម្បីរស់រាន្ត ហើយមិនអាចកើត នៅលើកញ្ចប់អាហារបានទេ ។ រហូតមកដល់ពេលនេះមិនមានប្រទេសណាមួយ នៅលើពិភពលោកដែលធ្លាប់បានរាយការណ៍ទាក់ទងនឹងវីរុសកូរ៉ូណា នៅក្នុងអាហារក្លាសេ ឬវេចខ្ចប់ ឬផ្ទៃខាងលើ នៃចំណីអាហារវេចខ្ចប់ ។
គួរជម្រាបដែរថា ក្រុមហ៊ុន២ ដែលនាំសាច់ក្របីបង្កកពីឥណ្ឌា មកចែកចាយនៅកម្ពុជា រកឃើញមានផ្ទុកវីរុសកូវីដ-១៩ យោងតាមលិខិតរបស់លោក ហុក គឹមចេង អគ្គនាយកបច្ចេកទេសសុខាភិបាល បានអោយដឹងថា សាច់ក្របីបង្កក ទាំង៣កុងតឺន័រ ដែលមានផ្ទុកមេរោគកូវីដ-១៩នេះ គឺចំនួន ០១កុងតឺន័រ របស់ក្រុមហ៊ុន បូវីនីហ្វ៊ូដ BOVINI FOOD Co.,LTD និងចំនួន០២កុងតឺន័រទៀត ជារបស់ក្រុមហ៊ុន អើស្អារី អ៊ីនវេសម៉ិន ខនស្ត្រាក់ស៊ិន ASHARY INVESTMENT & CONSTRUCTION Co.,LTD នៅទីលានផែស្ងួតត្រីកូដ ដ្រាយផត ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ