រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ទីតាំងទឹកត្នោតជូរមួយកន្លែង ស្ថិតនៅជិតរបងសាកលវិទ្យាល័យភូមិកន្ទកសិកម្មចំការដូង ក្នុងភូមិខ្វា សង្កាត់ដង្កោ ខណ្ឌដង្កោ រាជធានីភ្នំពេញ ត្រូវអ្នកដែលនិយមផឹកបានអួតប្រាប់តៗគ្នាថា សុទ្ធល្អនិងមានឱជារសឆ្ងាញ់ គួបផ្សំនឹងគ្រឿងក្លែមបែបធម្មជាតិ ច្រើនមុខថែមទៀតផង ។
តាមកត់សម្គាល់ ជារៀងរាល់ថ្ងៃមានអ្នកចូលទៅអង្គុយផឹកនៅក្នុងរោងកន្លែងលក់ដោយផ្ទាល់ គ្រាន់តែមានរនាំងបិទបាំងតិចតួចកុំឱ្យនៅកណ្តាលវាលពេក ។ អ្នកខ្លះទៀតទៅទិញច្រកដបយកទៅផ្ទះជាហូរហែថែមទៀតផង ។ នៅទីនោះមានចាក់ បទចម្រៀងកំដរតាមស្ពីកឃ័រ តែបើភ្ញៀវចង់ច្រៀងលេងក៏អាចច្រៀងកំសាន្តលេងឆ្លើយឆ្លងសប្បាយជាមួយនារីអ្នកលក់ទឹកត្នោតជូរនៅទីនោះឬច្រៀងជាមួយដៃគូដែលទៅជាមួយគ្នាបានផងដែរ ។
អ្នកលក់ទឹកត្នោតជូរម្នាក់ដែលសុំមិនឲ្យបញ្ចេញឈ្មោះបាននិយាយថា គាត់ជាអ្នករស់នៅក្នុងឃុំផ្អាវ ស្រុកបាធាយ ខេត្តកំពង់ចាម មានមុខបរធ្វើស្រែនិងឡើងត្នោត ហើយពួកគាត់បានចាប់យកមុខរបរឡើងត្នោតធ្វើជាមុខរបរអាជីពសម្រាប់ចិញ្ចឹមជីវិតពួកគាត់តែម្ដង ។ ពួកគាត់និយាយថាបានចាកចេញពីស្រុកកំណើតមករស់នៅប្រកបរបរឡើងត្នោតផលិតជាទឹកត្នោតជូរលក់នៅក្នុងខណ្ឌដង្កោរយៈពេល១២ឆ្នាំកន្លងមកហើយ គឺចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០០៨មកម្ល៉េះ ហើយចុងក្រោយបានជួលដីគេធ្វើកន្លែងលក់នៅជិតសកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្មចំការដូងនេះ ។
គាត់បានបញ្ជាក់ថា ចំពោះទឹកត្នោតជូរដែលគាត់លក់រហូតមកដល់សព្វថ្ងៃនេះគឺបានផលិតចេញពីទឹកត្នោតសុទ្ធមួយរយភាគរយដែលគាត់ឡើងវាយកទឹកដោយផ្ទាល់ ។ មេដែលយកមកផលិតទឹកត្នោតជូរនោះគឺមានតែឈើកកោះ១មុខប៉ុណ្ណោះ ។ ម្យ៉ាងទៀតពុំមានការក្លែងបន្លំដូចជាពាក្យចចាមអារ៉ាមខ្លះថា ទឹកត្នោតជូរផលិតចេញពីទឹកបាយ ទឹកលាយស្ករ និងប្រើមេតំប៉ែ ឬពីរបស់ផ្សេងៗទៀតនោះឡើយ គឺបំបៅនៅលើដើម ។
អ្នកផលិតថា និយាយរួមគាត់គ្មានគំនិតអាក្រក់បែបនេះទេ គឺមានតិចលក់តាមតិចនិងមានច្រើនលក់តាមច្រើន ។ ប៉ុន្តែបើនិយាយពីទឹកត្នោតដែលគាត់ឡើងរាល់ថ្ងៃមានចំនួនគ្រប់គ្រាន់ដែលពេលខ្លះលក់អត់ទាំងអស់ផងទេ ពេលសល់គាត់បានយកវាទៅច្នៃធ្វើជាទឹកខ្មេះថែមទៀតផង ព្រោះក្នុង១ថ្ងៃគាត់ឡើងត្នោត២ដង គឺពេលព្រឹក១ដង និងពេលល្ងាច១ដង ដែលអាចផ្គត់ផ្គង់សម្រាប់លក់ជូនអតិថិជនមិនឲ្យខ្វះខាតឡើយ ។
ប្រភពដដែលបានបន្តថា ភ្ញៀវដែលនិយមទៅពិសាទឹកត្នោតជូរកន្លែងគាត់មិនដែលមានបញ្ហាធ្វីឡើយ រយៈពេល១២ឆ្នាំកន្លងមកនេះប្រសិនបើមានបញ្ហាក៏គ្មានភ្ញៀវឬអាចហៅបានថាជាម៉ូយទៅហូបកន្លែងគាត់នោះដែរ ។ ចំពោះតម្លៃទឹកត្នោតជូរវិញ ក្នុង១លីត្រថ្លៃ២ពាន់រៀល ឬ១ថូជ័រថ្លៃ៣ពាន់រៀលប៉ុណ្ណោះ ។ ចំណែកគ្រឿងក្លែម ដែលភ្ញៀវនិយមចូលចិត្តរាល់ថ្ងៃនោះមានដូចជា ត្រីឆ្លូញប្រឡាក់ចៀន ត្រីឆ្អើរ កំពឹសលីង កំពឹសភ្លា ឆាក្ដៅអន្ទង់និងកង្កែប ជាដើម នេះជាម្ហូបបែបធម្មជាតិ ។ ចំណែកអ្នកខ្លះទៀត ចូលចិត្តក្លែមជាមួយឆាសាច់គោកញ្ឆែត ភ្លាសាច់គោ ឆាសាច់គោត្រកួន និងងៀតបបែលជាដើម។
ប្រភពខាងលើបានបន្ថែមទៀតថា ប្រសិនបើខែត្នោតសម្បូរផ្កាដូចជានៅខែប្រាំងជាដើមគាត់ឡើងចាប់ពី១៥ដើមឡើងទៅ ព្រោះនៅខែប្រាំងតម្រូវឲ្យគាត់ផលិតទឹកត្នោតជូរឲ្យបានច្រើនដោយសារតែមានអ្នកចូលទៅពិសានិងទិញយកទៅផ្ទះច្រើនដែលក្នុង១ថ្ងៃអាចអស់ជាង១០០លីត្រក៏មានដែរ ។ ប៉ុន្តែបើនៅរដូវវស្សាធ្លាក់ភ្លៀងវិញនោះ ឡើងយ៉ាងច្រើនត្រឹមតែ១០ដើមប៉ុណ្ណោះ ព្រោះរដូវនេះត្នោតក៏មិនសូវមានផ្កាប៉ុន្មានទេ ហើយឡើងប៉ុណ្ណឹងដើមយកមកផលិតជាទឹកត្នោតជូរ ជួនកាលថ្ងៃខ្លះលក់អត់អស់ផង ព្រោះពុំសូវមានអ្នកចូលទៅផឹកដែរ ព្រោះរំខានដោយភ្លៀង ។
ចំណែកគាត់ដែលជាអ្នកឡើងក៏ជួបការលំបាកខណៈមេឃភ្លៀងគឺរអិលផង ភ័យខ្លាចជាមួយផ្លេកបន្ទោរ ផ្គររន្ទះផង មិនអាចឡើងកើតទេ ម្យ៉ាងទឹកត្នោតក៏មិនសូវជាសុទ្ធដែរត្រូវទឹកភ្លៀងហូរចូលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកពិសាផងនិងធ្វើឲ្យអ្នកពិសាអស់ទំនុក ចិត្តផងដែរ ជួនកាលសាប ។ អ្នកលក់ដដែលបានបន្ថែមឲ្យដឹងទៀតថា ត្នោតដែលគាត់ឡើងសព្វថ្ងៃមួយចំនួននៅក្នុងបរិវេណសកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្មចំការដូង ។ ដោយឡែកទឹកត្នោតដែលលក់អត់អស់គាត់បានផលិតវាឲ្យទៅជាទឹកខ្មេះនិងលក់ក្នុង១លីត្រ៣ពាន់រៀល ហើយមានប៉ុន្មានលីត្រក៏អស់ដែរ ដោយមានឈ្មួញទៅប្រមូលទិញយកដល់កន្លែង ។
គាត់បានកម្រៃពីការលក់ទឹកត្នោតជូរនិងទឹកខ្មេះនេះ ទៅចំណាយលើថ្លៃជួលដីសង់រោងលក់ក្នុង១ខែ៧០ដុល្លារ និងចំណាយប្រមាណពី៥០ដុល្លារទៅ៧០ដុល្លារទៀត សម្រាប់ថ្លៃទឹកនិងភ្លើងប្រចាំខែ ។ ក្រៅពីនេះចំណាយទៅលើកូនរៀននិងការចាយវាយផ្សេងៗមួយចំនួនទៀតផងដែរ ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើនៅខែប្រាំងវិញការចំណាយប៉ុណ្ណឹងពុំមានអ្វីត្រូវលំបាកទេ ព្រោះលក់ទឹកត្នោតជូរដាច់រកប្រាក់បានច្រើនគួរសម បើចូលមកដល់ខែវស្សាធ្លាក់ភ្លៀងរហូតទៀត អាចជួបការលំបាកបន្តិច ។ គាត់ថាបើទោះជាលំបាកយ៉ាងណាក៏មិនអាចឲ្យគាត់បោះបង់មុខរបរឡើងត្នោតលក់ទឹកត្នោតជូរនេះឡើយ ព្រោះជាមុខរបរប្រចាំជីវិតរបស់ពួកគាត់ទៅហើយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ