សៀមរាប៖ លោកឈាវ ហុង ជាកសិករគំរូជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ២ ទូទាំងប្រទេសផ្នែកដំណាំបន្លែ។ លោកមានទីលំនៅ ភូមិសំរោងត្បូង ឃុំសំរោង ស្រុកសូត្រនិគម ខេត្តសៀមរាប។ នៅថ្ងៃអាទិត្យ ទី៣០ ខែសីហានេះ លោក វេង សាខុនរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានចុះទៅពិនិត្យនិងលើកទឹកចិត្តការដាំដុះរបស់គាត់ដល់កសិដ្ឋាន។
កសិករគំរូរូបនេះបានរៀបរាប់ប្រាប់លោករដ្ឋមន្ត្រី អំពីប្រវត្តិអាជីពដាំបន្លែ ជីគ្រប់មុខ ផលិតស្រូវពូជ ចិញ្ចឹមមាន់ បណ្តុះផ្សិត និងចិញ្ចឹមត្រី ដែលលោកបានអនុវត្តជាបន្តបន្ទាប់មក។ ពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំអាជីវកម្មនេះមានការវិវឌ្ឍន៍រីកចម្រើនជាបន្តបន្ទាប់ ដោយសារមានមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ អង្គការ និងគម្រោងកម្មវិធីផ្សេងៗបានមកជួយជាបច្ចេកទេស និងសម្ភារចាំបាច់សម្រាប់ជំរុញឲ្យផលិតកម្មបន្លែសុវត្ថិភាព ការចិញ្ចឹមមាន់ ត្រី និងស្រូវពូជ របស់លោកទទួលបានជោគជ័យ។
លោកថាការផ្តើមការងារកសិកម្មដំបូងជាមួយពីផ្ទៃដីតែ១ហិកតាប៉ុណ្ណោះ បច្ចុប្បន្នលោកមានផ្ទៃដី ៥ហិកតាក្នុងការដាំដុះ។ ដីដាំដុះរបស់លោក ពោរពេញដោយផ្ទះសំណាញ់ រោងមាន់ និងស្រះចិញ្ចឹមត្រី។
លោក ឈាវ ហុង ថាលោកបានរៀបចំផែនការដាំ និងចិញ្ចឹមប្រចាំថ្ងៃ ខែ និងឆ្នាំ មានបច្ចេកទេសដាំ ចិញ្ចឹម យកចិត្តទុក ដាក់ ឧស្សាហ៍ព្យាយាម មានគោលដៅច្បាស់លាស់ និងក្តាប់បានពីតម្រូវការទីផ្សារ ធ្វើឲ្យគាត់ទទួលបានជោគជ័យ។ កសិករគំរូប បានផ្តាំទៅកសិករដែលកំពុងធ្វើកសិកម្ម គួរអនុវត្តតាមគាត់ដើម្បីទទួលបានភាពជោគជ័យ ស្របពេលដែលវិស័យមួយចំនួនកំពុងរងផលប៉ះពាល់ដោយសារជំងឺឆ្លងកូវីដ-១៩។
លោក វេង សាខុន បានលើកឡើងថាស្ថិតក្នុងស្ថានភាពនៃជំងឺឆ្លងកូវីដ-១៩ ការពង្រឹងរបរកសិកម្មជាផ្នែកសំខាន់ណាស់ក្នុងការទ្រទ្រង់សេដ្ឋកិច្ចគ្រួសារ ។លោកបានស្នើសុំឲ្យប្រជាពលរដ្ឋខិតខំប្រឹងប្រែងបន្ថែមទៀតលើការងារបង្កបង្កើនផល ធ្វើយ៉ាងណាបង្កើនបរិមាណផលិត ធានាគុណភាព លើកកម្ពស់សមត្ថភាពកែច្នៃវេចខ្ចប់ ដើម្បីធ្វើការប្រកួតប្រជែង ឆ្លើយតបតាមសេចក្តីត្រូវការទីផ្សារ និងចំណង់ចំណូលចិត្តអ្នកបរិភោគ កំណើនចំណូលគ្រួសារ និងកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ ជាពិសេសកាត់បន្ថយការនាំចូល។ ការដាំ ដំណាំ ការធ្វើវារីវប្បកម្ម និងការចិញ្ចឹមសត្វបានផល។
លោករដ្ឋមន្ត្រីបានណែនាំឲ្យមន្ទីរកសិកម្ម ជួយធ្វើការបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេសបន្ថែមលើការអនុវត្តតាមការធ្វើកសិកម្មល្អ (GAP) ការអនុវត្តផលិតកម្មកសិកម្មតាមកិច្ចសន្យា ធ្វើយ៉ាងណាបង្កើនការជឿទុកចិត្តពីអតិថិជន តាមរយ:គុណភាព សុវត្ថិភាពនៃផលិតផល និងបង្កើនតម្លៃបន្ថែម ហើយក៏គួរពង្រឹងបច្ចេកទេសវេចខ្ចប់ និងផ្តល់ស្លាកសញ្ញាសម្គាល់ច្បាស់លាស់ចៀសវាងការបន្លំគុណភាព។
សូមជម្រាបថា លោក ឈាវ ហុង បានចូលរួមកសាងសហគមន៍កសិករនៅខេត្តសៀមរាបផងដែរ។ ការបង្កើតសហគមន៍កសិករជាផ្នែកសំខាន់ក្នុងការលើកកម្ពស់ការដាំដុះនៅក្នុងសហគមន៍។ តាមរយៈសហគមន៍ កសិករអាចជួយគ្នាទៅវិញទៅមកលើការដាំដុះ ចែករំលែកបច្ចេកទេស និងទីផ្សារលក់កសិផល។
ខេត្តសៀមរាបមាន ៥៥ សហគមន៍កសិកម្មបានចុះបញ្ជីរួច (សហគមន៍ផលិតស្រូវពូជ ស្រូវចំណី ចិញ្ចឹមសត្វ ផលិតចំណីសត្វ បន្លែ វារីវប្បកម្ម និងសេវាកម្មធាតុចូលកសិកម្ម) ដោយមានទុនសរុប ៣ ៧៧៣លានរៀល មានសមាជិក ៧ ៩៧៩នាក់ ស្ត្រី ៦៣៤៦នាក់៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ ធីតា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ