ខេត្តព្រះសីហនុ ៖ ការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការក្នុងតំបន់ ឬនៅទូទាំងប្រទេស ជាទូទៅកម្ពុជានាំចូលផលិតផល មកពីខាងក្រៅ តែមកដល់ដើមឆ្នាំ២០២០នេះ ផ្នែកមួយចំនួននៃការផ្គត់ផ្គង់សម្រាប់ក្នុងតំបន់ គឺកម្ពុជា អាចចាប់ផ្តើមមានលទ្ធភាពខ្លះហើយ ជាក់ស្តែងមានកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្គាធម្មជាតិមួយកន្លែងក្នុងខេត្ត ព្រះសីហនុ។ លោក នេន ចំរើន ប្រធានមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ខេត្តព្រះសីហនុ បានឱ្យដឹងថា មកដល់ពេលនេះអ្វីដែលយើងអាចធ្វើបានគឺយើងមានស្រែចិញ្ចឹមបង្គា ដោយកសិដ្ឋាន មួយនេះ អាចផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការទីផ្សារក្នុងខេត្ត និងអាចនាំចេញបាន។
លោក នេន ចំរើន មានប្រសាសន៍ថា បើយើងនិយាយពីសក្តានុពលខេត្តព្រះសីហនុ ពាក់ព័ន្ធនឹងវិស័យកសិកម្ម មកដល់សព្វថ្ងៃនេះ យើងអនុវត្តនូវគោនយោបាយរបស់សម្តេចតេជោ ដែលមានប្រសាសន៍ កាលពីចុងខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០២០ ពាក់ព័ន្ធ និងជំងឺកូវីដ-១៩ កើតជាលើកដំបូង អីចឹងសម្តេចបានដាក់ ផែនការឱ្យក្រសួងកសិកម្មអនុវត្តនូវសកម្មភាព៣ ក្នុងនោះ៖ ១-ការចិញ្ចឹមសត្វ, ២- ការចិញ្ចឹមត្រី និង៣-ការដាំបន្លែ អីចឹងខេត្តព្រះសីហនុទើបចាប់ផ្តើមអនុវត្តកាលពីខែ៥ ឆ្នាំ២០២០នេះ ដោយយើងជ្រើសរើស កសិករជាង៤០០គ្រួសារទៅលើកម្មវិធីទាំង៣ខាងលើនេះ។
លោកប្រធានមន្ទីរសង្កត់ធ្ងន់ថា៖ «មកទល់ពេលនេះអ្វីដែលយើងអាចធ្វើបានគឺស្រែបង្គារបស់ក្រុមហ៊ុន ហេង ហេង។ កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្គានេះ គឺគាត់អាចផ្គត់ផ្គង់បាន ដោយគ្មានក្រុមហ៊ុនណាតាំងពីដើមពីមុនមកនោះទេ ទើបតែចាប់ផ្តើមនៅចុងឆ្នាំ២០១៩ និងដើមឆ្នាំ២០២០នេះ ហើយការចិញ្ចឹមបង្គានេះ គឺយើងអាចផ្គត់ផ្គង់ បាននៅក្នុងខេត្ត និងការនាំចេញ»។ លោកលើកឡើងថា ពាក់ព័ន្ធនឹងផលនេសាទយើងទទួលបានលើស ដែលអាចនាំចេញទៅខេត្តផ្សេង និងនាំចេញទៅខាងក្រៅ។
យើងខ្វះតែបន្លែ និងស្រូវ ហើយស្រូវក្នុង មួយឆ្នាំយើងខ្វះ២ម៉ឺនតោន និងបន្លែយើងខ្វះច្រើនមែនទែន។ កាលយើងពេលបរទេសស្នាក់នៅ ច្រើនយើងប្រើប្រាស់បន្ថែមប្រហែល២០០តោនក្នុងមួយថ្ងៃ។ តែមកដល់បច្ចុប្បន្ននេះ បន្លែយើងប្រើប្រាស់ ប្រហែល១០០តោន។ បើតាមតំណាងក្រុមហ៊ុន ហេង ហេង បានឱ្យដឹងថា ក្រុមហ៊ុនបានធ្វើការចិញ្ចឹម បង្គាធម្មជាតិលើផ្ទៃដី ១០០ហិកតា ដោយរៀបចំជាស្រះ ប្រឡាយបង្ហូរទឹកចេញ-ចូលបាន ២០% ដូច្នេះនៅសល់ស្រះបង្គា៨០ហិកតា។ ក្រុមហ៊ុនចាប់ផ្តើមចិញ្ចឹមបង្គាកាលពីខែមិថុនា ឆ្នាំ២០១៩ រហូតមកដល់បច្ចុប្បន្នទទួលបានផលជាបណ្តើរៗ។
តំណាងក្រុមហ៊ុនដដែលលើកឡើងថា ការចិញ្ចឹមកូនបង្គានេះ មានរយៈពេល៣ខែ អាចប្រមូលផលបានហើយ ដោយក្នុងផ្ទៃដីមួយហិកតា អាចប្រមូលផលបង្គារបានចាប់ពី ២,៥តោន ទៅជិត៣តោន ហើយក្នុងមួយឆ្នាំអាចប្រមូលផលបាន ៣ដង។ ក្រោយពីការប្រមូលផលរួចយើងត្រូវលាងសម្អាតស្រះ ដើម្បីដាក់កូនបង្គារថ្មីចូល។ បច្ចុប្បន្ននេះក្រុមហ៊ុនមានកន្លែងភ្ញាស់កូនបង្គាដោយខ្លួនឯង។ តំណាងក្រុមហ៊ុនបញ្ជាក់ថា បង្គារដែលកំពុងចិញ្ចឹមសព្វថ្ងៃនេះ សម្រាប់តែផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុកតែប៉ុណ្ណោះ មិនទាន់បានធ្វើការនាំចេញទេ ហើយនៅពេលដែលការចិញ្ចឹមផ្គត់ផ្គង់ក្នុងស្រុកសល់ ក្រុមហ៊ុននឹងធ្វើការនាំចេញទៅក្រៅប្រទេស»។
លោក គួច ចំរើន អភិបាលខេត្តព្រះសីហនុ មានប្រសាសន៍ថា « ការអភិវឌ្ឍចិញ្ចឹមបង្គានៅខេត្តព្រះសីហនុកន្លងមក ខ្ញុំក៏បានទៅដល់កន្លែងនោះដែរ ព្រោះខ្ញុំចង់ឱ្យកសិកម្មចិញ្ចឹមបង្គាមួយនេះអាចផ្គត់ផ្គង់ដល់ខេត្តព្រះសីហនុ ឬអាចផ្គត់ផ្គង់សម្រាប់កម្ពុជាយើងទាំងមូល»។ លោកអភិបាលខេត្តលើកឡើងថា «គាត់ធ្វើកសិដ្ឋាន យើងចាត់ទុកជាកសិដ្ឋានគម្រូមួយដែលគាត់បានចំណាយទុនក្នុងការដកពិសោធន៍ជាបន្តបន្ទាប់ ហើយគាត់មានលទ្ធភាពអាចភ្ញាស់កូនបង្គាបានថែមទៀតដើម្បីយកទៅចិញ្ចឹម »។
បើតាមលោកអភិបាលខេត្ត ក្នុងមួយឆ្នាំកសិករធ្វើស្រែអាចបានប្រាក់ប្រមាណ១០០០ដុល្លារអាមេរិក ក្នុងផ្ទៃដីមួយហិកតា តែបើកសិករអភិវឌ្ឍដីក្នុងមួយហិកតាដូចគ្នាអាចរកប្រាក់បានពី២ទៅ៣ម៉ឺនដុល្លារ អាមេរិក ក្នុងមួយឆ្នាំ ប៉ុន្តែដើម្បីបានប្រាក់ច្រើនបែបនេះកសិករត្រូវរៀនពីរបៀបចិញ្ចឹម ខណៈបច្ចុប្បន្នកម្ពុជានៅមានការនាំចូលបង្គាមកពីបរទេសច្រើន៕ ដោយ ៖ ឡុងសារេត
ចែករំលែកព័តមាននេះ