ព្រះវិហារ ៖ លោកឧកញ៉ា សុង សារ៉ន ប្រធានសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា និងជាអ្នកជំនួញស្រូវអង្ករល្បីម្នាក់នៅកម្ពុជា ដែលថ្មីៗនេះបានចុះច្រូតស្រូវជាមួយកសិករក្នុងសហគមន៍រុងរឿងខេត្តព្រះវិហារកាលពីចុងសប្តាហ៍កន្លងទៅនេះបានផ្តល់យោបល់ឱ្យសហគមន៍សាកអនុវត្តការដាំស្រូវសរីរាង្គប្រភេទពូជនាងអុក នាងអំ ដែលជាប្រភេទអង្ករសប្រណិត គ្រាប់ខ្នាតកណ្តាល (Medium Grain -Premium white rice) ដោយសារតែអង្ករប្រភេទនេះ កំពុងតែមានទីផ្សារល្អ និងជាពិសេសនោះ វាអាចផ្តល់នូវទិន្នផលខ្ពស់ផងដែរ។
នៅក្នុងវាលស្រែសហគមន៍សាមគ្គីរុងរឿង លោកសារ៉នកាន់កណ្ដៀវ ច្រូតស្រូវជាកសិករ។ សហគមន៍រុងរឿង ជាសហគមន៍ដែលដំាដុះស្រូវសរីរាង្គប្រភេទផ្ការំដួលលក់ឲ្យក្រុមហ៊ុនធ្វើការនាំចេញអង្ករទៅទីផ្សារអន្តរជាតិ មាននៅអឺរ៉ុបជាដើមនោះ។
ក្រសួងកសិកម្ម និងដៃគូអភិវឌ្ឍន៍នានាបានជំរុញកសិករបង្កើតសហគមន៍ឲ្យបានច្រើននៅតាមមូលដ្ឋាន ដើម្បីប្រមូលផ្តុំសំឡេងក្នុងការចែករំលែកបច្ចេកទេសដំាដុះ និងព័ត៌មានទីផ្សារផង។ ជាទូទៅនៅបង្កើតបានសហគមន៍ក្រុមហ៊ុនឯកជនងាយស្រួលនឹងចុះកិច្ចសន្យាដើម្បីទិញកសិផលក្នុងបរិមាណដែលក្រុមហ៊ុនចង់បាន។
សហគមន៍កសិករនៅខេត្តព្រះវិហារ ជាសហគមន៍ល្បីឈ្មោះនៅកម្ពុជាដែលផលិតស្រូវសរីរាង្គច្រើនជាងគេសម្រាប់នាំចេញទៅទីផ្សារអន្តរជាតិពិសេស សហភាពអឺរ៉ុប។ នៅ ពេលចុះច្រូតកាត់ប្រមូលផលជាមួយកសិករ ថៅកែស្រូវ លោក ឧកញ៉ា សុង សារ៉ន បានថ្លែងអំណរគុណដល់សហគមន៍ដែលបាននិងកំពុងតែបន្តអនុវត្តនូវការផលិតស្រូវសរីរាង្គស្របតាមស្តង់ដារ និងបានចែករំលែកជូនបងប្អូនកសិករ អំពីស្ថានភាពទីផ្សារបច្ចុប្បន្ននៃស្រូវអង្ករកម្ពុជា និងផ្តល់យោបល់ឱ្យសហគមន៍សាកអនុវត្តការដាំស្រូវសរីរាង្គប្រភេទពូជនាងអុក នាងអំ ដែលជាប្រភេទអង្ករសប្រណិត គ្រាប់ខ្នាតកណ្តាល (Medium Grain -Premium white rice) ដោយសារតែអង្ករប្រភេទនេះ កំពុងតែមានទីផ្សារល្អ និងជាពិសេសនោះ វាអាចផ្តល់នូវទិន្នផលខ្ពស់ផងដែរ។
លោកសារ៉ន ទទួចដល់ កសិករយកចិត្តទុកដាក់លើដំណើរការក្រោយការច្រូតកាត់ (Post-Harvest) ដែលមានទាំងការទុកដាក់ឱ្យស្របតាមបច្ចេកទេស ដើម្បីរក្សានូវគុណភាព ចៀសវាងការខូចខាត និងបាត់បង់ ក្រោយពេលប្រមូលផលនេះ។
សូមបញ្ជាក់ថា អង្ករនាងអំ គឺជាអង្ករមួយប្រភេទដែលស្រាវជ្រាវរកឃើញដោយប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្តក្រចេះផ្ទាល់ក្នុងអំឡុងទសវត្សរ៍ទី៨០ ដែលមានក្លិនក្រអូបប្រហើរនិងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ក្រអួន ហើយមានទម្ងន់ធ្ងន់ជាងអង្ករនានាទៀតផង។ នេះបើយោងតាមក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ
ចែករំលែកព័តមាននេះ