មេរោគ Norovirus ផ្ទុះឡើងតាមសាលារៀននៅក្នុងប្រទេសចិនបណ្តាលឱ្យកុមារក្អួតរាគជាក្រុមយ៉ាងចម្លែក។ អ្នកជំនាញព្រមានថា មេរោគនេះរីករាលដាលយ៉ាងឆាប់រហ័សក្នុងរដូវរងារតាមរយៈអាហារ ទឹក ឬវត្ថុដែលមានមេរោគ និងមិនមានវ៉ាក់សាំងការពារវាទេ ។
នៅថ្ងៃទី១១ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៤ សារព័ត៌មាន Chinadaily បានរាយការណ៍ថា ក្នុងប៉ុន្មានសប្តាហ៍ថ្មីៗចុងក្រោយនេះ ចំនួនអ្នកឆ្លងមេរោគ “norovirus” ដែលបណ្តាលឱ្យក្អួត និងរាគរួសធ្ងន់ធ្ងរកំពុងកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំងក្នុងចំណោមកុមារ ដោយសាលារៀនជាច្រើនបានរាយការណ៍ពីការឆ្លងជាចង្កោម ហើយត្រូវបានអ្នកជំនាញអំពាវនាវឱ្យគ្រប់គ្នាសង្កត់ធ្ងន់លើប្រកាន់ភ្ជាប់នូវអនាម័យដៃដើម្បីការពារការរីករាលដាលនៃជំងឺ។
សាលារៀនមួយនៅទីក្រុង Wenzhou ខេត្ត Zhejiang បានរាយការណ៍ពីការផ្ទុះឡើងនៃមេរោគ norovirus ហើយបានប្រកាសផ្អាកថ្នាក់រៀនដែលមានកុមារឆ្លងមេរោគនេះ ទោះបីជាអ្នកជំងឺទាំងអស់មានរោគសញ្ញាស្រាល និងស្ថិតក្នុងស្ថានភាពមានស្ថេរភាពក៏ដោយ។ តែយ៉ាងណាសាលាមិនបានបង្ហាញចំនួនពិតប្រាកដនៃអ្នកឆ្លងទេ។
យោងតាមរបាយការណ៍របស់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយចិនបញ្ជាក់ថា សិស្សជំទង់ ១១នាក់ មកពីថ្នាក់ចំនួន៣ នៃវិទ្យាល័យមួយបានបង្ហាញពីរោគសញ្ញានៃការក្អួត។ លើសពីនេះទៀត ចាប់តាំងពីខែតុលាមក សាលារៀន និងសាលាមត្តេយ្យក្នុងខេត្ត Shaanxi ខេត្ត Yunnan និង Hubei បានរាយការណ៍ពីការផ្ទុះឡើងនៃមេរោគ norovirus ។
នៅមណ្ឌលថែទាំមួយក្នុងទីក្រុង Xi’an ខេត្ត Shaanxi យ៉ាងហោចណាស់មានកុមារចំនួន ៤៨នាក់ត្រូវបានគេរកឃើញថា បានឆ្លងមេរោគកាលពីពាក់កណ្តាលខែតុលា។ អ្នកជំនាញនិយាយថា “norovirus” កំពុងរីករាលដាលក្នុងរដូវរងារ។
លោក Peng Zhibin អ្នកស្រាវជ្រាវនៅមជ្ឈមណ្ឌលគ្រប់គ្រង និងការពារជំងឺចិន (CDC) បានពន្យល់ថា norovirus គឺជាមូលហេតុទូទៅបំផុតនៃការរលាកក្រពះពោះវៀនស្រួចស្រាវ។ ជំងឺនេះអាចរីករាលដាលពេញមួយឆ្នាំ ប៉ុន្តែអត្រាឆ្លងគឺខ្ពស់បំផុតនៅចន្លោះខែតុលា និងខែមីនា។
យោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក Norovirus គឺជាមេរោគឆ្លងខ្លាំង ដែលអាចឆ្លងតាមរយៈការប៉ះពាល់ជាមួយអាហារ ទឹក ឬ វត្ថុដែលមានមេរោគ ក៏ដូចជាតាមរយៈការប៉ះពាល់ជាមួយលាមក ឬក្អួតរបស់អ្នកដែលមានមេរោគ។
ចំពោះរោគសញ្ញានៃជំងឺនេះ អ្នកជំនាញនិយាយថា ការក្អួតគឺជារោគសញ្ញាចម្បងចំពោះកុមារ ខណៈចំពោះមនុស្សពេញវ័យ រាគតែងតែកើតមាន។ រោគសញ្ញាទូទៅផ្សេងទៀតរួមមាន ចង្អោរ ឈឺពោះ ក្តៅខ្លួន និងឈឺសាច់ដុំ។ ទោះបីជាអ្នកជំងឺភាគច្រើនជាសះស្បើយពីការឆ្លងមេរោគក្នុងរយៈពេលត្រឹមតែ ២-៣ ថ្ងៃក៏ដោយ កុមារតូចៗ និងមនុស្សចាស់ ដែលមានហានិភ័យខ្ពស់នៃការខ្វះជាតិទឹកអាចត្រូវការការថែទាំពិសេស។
លោក Peng Zhibin បានសង្កត់ធ្ងន់ថា ការលាងដៃឱ្យបានជាប់ជាប្រចាំ ជាមួយសាប៊ូ និងទឹកស្អាតមុនពេលរៀបចំ ឬទទួលទានអាហារ ក៏ដូចជាក្រោយពេលប្រើប្រាស់បន្ទប់ទឹក គឺជាវិធីសំខាន់បំផុតក្នុងការបង្ការជំងឺ។ អ្នកឆ្លងគួរតែជៀសវាងការទាក់ទងជាមួយអ្នកដទៃ ខណៈពេលដែលពួកគេនៅតែមានរោគសញ្ញា ហើយយ៉ាងហោចណាស់ ២-៣ ថ្ងៃបន្ទាប់ពីរោគសញ្ញាបានបាត់ ដើម្បីការពារការរីករាលដាលមេរោគទៅអ្នកដទៃ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Li Wenjun អ្នកឯកទេសជំងឺឆ្លងនៅមន្ទីរពេទ្យទូទៅទីក្រុងប៉េកាំងបានពន្យល់ថា norovirus គឺជាមេរោគដែលរីករាលដាលយ៉ាងឆាប់រហ័ស ជាពិសេសនៅតំបន់ដែលមានអនាម័យមិនល្អ។ វាអាចបណ្តាលឱ្យមានការរីករាលដាលធំនៅក្នុងសហគមន៍ សាលារៀន និងកន្លែងថែទាំសុខភាព។
វេជ្ជបណ្ឌិត Jennifer Cole មកពីសាកលវិទ្យាល័យ Harvard បានបន្ថែមថា ខណៈពេលដែល norovirus មិនមែនជាជំងឺធ្ងន់ធ្ងរ ផលប៉ះពាល់របស់វាទៅលើសុខភាព និងប្រព័ន្ធថែទាំសុខភាពគឺធំធេងណាស់។ បញ្ហាប្រឈមក្នុងការអភិវឌ្ឍន៍វ៉ាក់សាំង norovirus Norovirus នៅតែជាការគំរាមកំហែងជាសកលចំពោះសុខភាពមនុស្ស។ ទោះបីជាមានការខិតខំប្រឹងប្រែងស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍ជាបន្តបន្ទាប់សម្រាប់វ៉ាក់សាំងក៏ដោយ ក៏គ្មានវ៉ាក់សាំង norovirus ត្រូវបានអនុម័តសម្រាប់ការប្រើប្រាស់យ៉ាងទូលំទូលាយរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន។មានប្រភេទរងជាច្រើននៃ norovirus ។
ការបង្កើតវ៉ាក់សាំងដែលគ្របដណ្តប់គ្រប់ប្រភេទគឺពិបាកណាស់។ ការឆ្លើយតបនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់មនុស្សចំពោះ norovirus គឺស្មុគស្មាញ ហើយប្រែប្រួលពីមនុស្សម្នាក់ទៅមនុស្សម្នាក់ទៀត។ សមត្ថភាពនៃមេរោគនេះក្នុងការទប់ទល់នឹងលក្ខខណ្ឌបរិស្ថានធ្វើឱ្យការផលិតវ៉ាក់សាំង និងការផ្ទុកបច្ចេកវិទ្យាមានភាពស្មុគស្មាញ។ ទោះបីជាមានឧបសគ្គទាំងនេះក៏ដោយ ការស្រាវជ្រាវ និងការអភិវឌ្ឍន៍វ៉ាក់សាំង norovirus នៅតែបន្ត។
អង្គការសុខភាពពិភពលោកបាននិយាយថា ខណៈពេលដែលបច្ចុប្បន្នមិនមានវ៉ាក់សាំងសម្រាប់ការពារមេរោគ norovirus នៅតែមានក្តីសង្ឃឹមសម្រាប់វ៉ាក់សាំងដ៏មានប្រសិទ្ធភាពមួយដែលត្រូវបានបង្កើតឡើង។ អ្វីដែលសំខាន់បំផុត ដើម្បីការពារខ្លួនអ្នកពីការឆ្លងមេរោគ norovirus គឺត្រូវអនុវត្តយ៉ាងតឹងរ៉ឹងនូវវិធានការអនាម័យផ្ទាល់ខ្លួន ដូចជាលាងដៃឱ្យបានញឹកញាប់ ចម្អិនអាហារឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ជៀសវាងការប៉ះពាល់ជាមួយមនុស្សឈឺ និងសម្អាតអនាម័យបរិស្ថានឱ្យបានទៀងទាត់។
តើអ្នកដឹងទេ៖ មនុស្សជាច្រើនតែងតែច្រឡំ “norovirus” ជាមួយ “rhinovirus” ។ ទាំងពីរនេះជាមេរោគ ប៉ុន្តែបង្កជាជំងឺខុសគ្នាទាំងស្រុង។ ការយល់ដឹងពីភាពខុសគ្នារវាងមេរោគទាំងពីរនេះ នឹងជួយឪពុកម្តាយក្នុងការថែរក្សាសុខភាពកូនរបស់ពួកគេឱ្យបានត្រឹមត្រូវ និងសមស្រប។
Norovirus គឺជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺរាគរូសធ្ងន់ធ្ងរ ក្អួត និងឈឺក្រពះ ដែលជារឿយៗត្រូវបានគេហៅថា “ជំងឺផ្តាសាយក្នុងក្រពះ” ហើយជារឿយៗត្រូវបានគេរកឃើញចំពោះកុមារតូចៗ ដោយសារតែពួកគេមិនមានការប្រុងប្រយ័ត្នចំពោះអនាម័យដូចមនុស្សពេញវ័យ។ មេរោគ Rhinovirus គឺជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺផ្តាសាយធម្មតា ដែលបណ្តាលឱ្យតឹងច្រមុះ ហៀរសំបោរ ក្អក និងឈឺបំពង់ក ដែលទាំងអស់នេះជារោគសញ្ញាផ្លូវដង្ហើមផ្នែកខាងលើ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ