ជាបញ្ហាសុខភាពសាធារណៈ ជំងឺដំណើរឆ្អឹងពុកទាក់ទង១០%លើស្ត្រីដែលមានវ័យពីអាយុ៥០ឆ្នាំ ២០%លើស្ត្រីអាយុ៦០ឆ្នាំ និង៤០% លើស្ត្រីអាយុ៧៥ឆ្នាំទាក់ទងជាមួយភាពចាស់ជរា ។ ជំងឺដំណើរឆ្អឹងពុកជាលក្ខណៈមួយបន្ថយ La masse osseuse ហើយជាមួយភាពខូច La Microarchitecture នៃឆ្អឹងដែលបណ្តាលឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ឆ្អឹងបាក់នេះគឺជាលទ្ធផលយ៉ាងសំខាន់ ដែលធនធានជាតិកំបោរមិនគ្រប់គ្រាន់ កាលនៅវ័យក្មេង និងវ័យចាស់ជរា ជាពិសេសស្ត្រីបាត់រដូវពុំអាចបញ្ចេញ Hormone Oestrogène គឺជាដើមហេតុនៃស្ថានភាពជំងឺនេះ ។
ឆ្អឹងគឺជាសរីរាង្គដែលថែទាំកាលនៅវ័យក្មេង កាលពីកំណើតគ្រោងឆ្អឹងយើងមានទម្ងន់តែ៣០ក្រាម រាល់ថ្ងៃវាក៏កើនជាតិកំបោរ តាមចំណីអាហារ ហើយក្រលៀនដំណើរការល្អបន្តិចៗថែមឱ្យមានទម្ងន់ជាតិកំបោរ១គីឡូក្រាមនៅពេលវ័យជំទង់ លុះដល់វ័យចាស់ចាប់ពីអាយុ៥០ឆ្នាំឡើងទៅ ត្រូវចេះថែទាំសុខភាពពង្រឹងឆ្អឹងឱ្យមាំមួនដូចកាលនៅវ័យជំទង់ ។
កន្លងមកការប្រើប្រាស់ថ្នាំ Calcium សារធាតុគីមីអាចបង្កឱ្យមានផលប្រតិកម្មដូចជា កើតក្រួសនៅក្រលៀន ហើយនៅតាមតម្រងទឹក នោម ។ វិទ្យាសាស្ត្រទំនើបជឿនលឿន ដោយស្រាវជ្រាវឃើញឆ្អឹងខ្ចីត្រីប្របែលឬត្រីឆ្លាម (le cartilage de raie ou de requin) គឺជាប្រភពធម្មជាតិមាន phosphore calcium potassium ហើយ mineraux ផ្សេងៗទៀត ។ ឆ្អឹងត្រីប្របែល ឬត្រីឆ្លាមមានសារធាតុ collagène (ប្រូតេអីុនពណ៌ស ដូចស៊ីម៉ងត៍) និង Pélastine ត្រូវគេទទួលស្គាល់ជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់ សន្លាក់ឆ្អឹង ។ ហេតុដូច្នេះ ដើម្បីថែរក្សាឆ្អឹងឱ្យមានភាពមាំមួន ការពារដំណើរឆ្អឹងពុក ការពារជំងឺរោយចុកចាប់ឈឺសន្លាក់ឆ្អឹងកាត់បន្ថយភាពជ្រីវជ្រួញ ហើយភាពចាស់ជរា សូមទាក់ទងមកលោកគ្រូ ដូ ដែលមានឯកទេសឱសថសាស្ត្រក្នុងការព្យាបាល ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ